Temat: "Domowa" sieć - pomoc w doborze komponentów.
Witam,
potrzebuję Waszej pomocy w doborze komponentów do domowej sieci.
Obecna konfiguracja:
Internet mam dostarczony drogą radiową od gminnego dostawcy. Router działa w trybie AP Client, stoi na nim DHCP podsieci. Do tego routera mam podpiętą stacjonarkę oraz router WI-FI w trybie punktu dostępowego.
Rozwój sieci:
Potrzebuję podłączyć do sieci dom mojej siostry odległy o 70 metrów. Zabudowa terenu uniemożliwia położenie skrętki. Myślałem o postawieniu u siostry routera w trybie repeater lub ap klient. Router TP-Link MR3420 odczytywał sygnał na poziomie 60-67%. Niestety na oprogramowaniu Gargolaye w trybie repeater nie działał poprawnie. Udostępniał sieć na 30 sekund a następnie się zawieszał/rezygnował z połączenia. Próbowałem zmienić oprogramowanie, ale nieskutecznie i router się uszkodził. W oddzielnym wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=108850 toczy się dyskusja na jego temat.
W jaki sposób najlepiej zbudować sieć? Upierać się przy trybie repeater czy próbować z ustawieniami na ap client?
Jeśli takie połączenie nie zda egzaminu, to myślałem postawieniu w moim domu kolejnego urządzenia nadawczego z anteną panelową.
Jakie urządzenia wybrać? Czytałem opinie i wstępnie wybrałem:
TP-Link TL-WR740N
TP-Link TL-WA701ND
Tp-Link TL-WR743ND
TP-Link TL-WA5110G
Wszystkie podobno da się zmusić do pracy w trybie ap client/repeater.
Dziękuję za pomoc.