Temat: DHCP - niuanse, pytania.
Witam ![]()
Pyt 1. Czy da się ustawić czas dzierżawy krótszy niż 1h?
Pyt 2. Po jakim czasie braku aktywności klient dhcp (dowolny) zwolni swoją dzierżawę, czy są jakieś standardy? Zna ktoś specyfikację?
Sytuacja.
Z nieznanych powodów (kilka razy był zanik prądu w ciągu 1h) klienci DHCP gargoylca nie pobrali adresu z puli przypisanych statycznych adresów IP, tylko inne.
Restart dnsmasq, wyłączenie i włączenie, "czyszczenie" dhcp.leases (o dziwno tam tych nowo przydzielonych adresów w/w urządzeń nie było), reset routera -- nic z powyższych nie pomaga.
I jeśli chodzi o jednorazową akcję, to sobie mogę z tym poradzić. Ale szukam rozwiązania i odpowiedzi na w/w pytania, gdyż takich punktów mam kilkanaście i chciałbym wyeliminować takie sytuacje (do urządzeń mam przekierowania na stałe).
Na teraz widzę kilka rozwiązań.
jednorazowo
1. Wyłączenie interfejsu na 1h, klient powonień zwolnić dzierżawę -- ostateczne rozwiązanie
2. zmiana przekierowań na nowy adres IP, reset urządzenia i ponowna zmiana - zastosuję jeśli będzie konieczne
na stałe
1. skrypt wykrywający adresy IP po MAC konkretnych urządzeń i ustawiający stosowne przekierowanie - wolałbym unikać takich skryptów
2. jeśli będzie możliwość ustawienia statycznego IP u klienta (ograniczony interfejs niezależny ode mnie
(),
3. zmiana dzierżawy np. na 5 minut, w przypadku awarii jak dzisiaj, wyłączenie interfejsu tylko na 5 minut.
inne.
co jeszcze mogę zrobić?
PS - brak możliwości wyłączenia zresetowania urządzenia (klienta dhcp)