1

Temat: DHCP - niuanse, pytania.

Witam smile

Pyt 1. Czy da się ustawić czas dzierżawy krótszy niż 1h?

Pyt 2. Po jakim czasie braku aktywności klient dhcp (dowolny) zwolni swoją dzierżawę, czy są jakieś standardy? Zna ktoś specyfikację?

Sytuacja.
Z nieznanych powodów (kilka razy był zanik prądu w ciągu 1h) klienci DHCP gargoylca nie pobrali adresu z puli przypisanych statycznych adresów IP, tylko inne.
Restart dnsmasq, wyłączenie i włączenie, "czyszczenie" dhcp.leases (o dziwno tam tych nowo przydzielonych adresów w/w urządzeń nie było), reset routera -- nic z powyższych nie pomaga.

I jeśli chodzi o jednorazową akcję, to sobie mogę z tym poradzić. Ale szukam rozwiązania i odpowiedzi na w/w pytania, gdyż takich punktów mam kilkanaście i chciałbym wyeliminować takie sytuacje (do urządzeń mam przekierowania na stałe).

Na teraz widzę kilka rozwiązań.
jednorazowo
1. Wyłączenie interfejsu na 1h, klient powonień zwolnić dzierżawę --  ostateczne rozwiązanie
2. zmiana przekierowań na nowy adres IP, reset urządzenia i ponowna zmiana - zastosuję jeśli będzie konieczne
na stałe
1. skrypt wykrywający adresy IP po MAC konkretnych urządzeń i ustawiający stosowne przekierowanie - wolałbym unikać takich skryptów
2. jeśli będzie możliwość ustawienia statycznego IP u klienta (ograniczony interfejs niezależny ode mnie sad(),

3. zmiana dzierżawy np. na 5 minut, w przypadku awarii jak dzisiaj, wyłączenie interfejsu tylko na 5 minut.

inne.
co jeszcze mogę zrobić?

PS - brak możliwości wyłączenia zresetowania urządzenia (klienta dhcp)

NETGEAR WNDR4300

2

Odp: DHCP - niuanse, pytania.

1. Możesz np. 20m. Zachowanie dhcp jest określone przez odpowiednie dokumenty RFC których cały świat komputerowy przestrzega.
2 Nie ma czegoś takiego. Albo upłynął czas dzierżawy, klient nie odnowił więc zwalniany adres jest do puli, albo klient odnowił i go ma. Albo klient jawnie go zwolnił i wraca do puli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

dziękuję za odpowiedź

Cezary napisał/a:

1. Możesz np. 20m. Zachowanie dhcp jest określone przez odpowiednie dokumenty RFC których cały świat komputerowy przestrzega.

A jak?? przez www nie przyjmuje wartości z przecinkiem ani z kropką.

Cezary napisał/a:

2 Nie ma czegoś takiego. Albo upłynął czas dzierżawy, klient nie odnowił więc zwalniany adres jest do puli, albo klient odnowił i go ma. Albo klient jawnie go zwolnił i wraca do puli.

cholercia, czyli muszę wyłączyć interfejs na ponad 1h - test 5 minut nie pomógł

jeszcze raz dzięki

NETGEAR WNDR4300

4

O gui to zapomnij. Ręcznie w /etc/config/dhcp. Co oczywiście nie oznacza że klient który wcześnie pobrał adres to zaakceptuje. On przy następnym pobraniu adresu z routera dopiero to będzie widział.

5

Cezary napisał/a:

O gui to zapomnij. Ręcznie w /etc/config/dhcp. Co oczywiście nie oznacza że klient który wcześnie pobrał adres to zaakceptuje. On przy następnym pobraniu adresu z routera dopiero to będzie widział.

- mam tam option leasetime '1h'
po testuję i napiszę.

- Ale jeśli klient nie zaakceptuje to jestem w czarnej d..., bo wtedy do urządzenia w ogóle się będę mógł już się dostać? Chyba istnieje takie ryzyko.

dziękuje.

NETGEAR WNDR4300

6

/etc/config/dhcp
option leasetime '1h'  - nie można ustawić poprzez wartości dziesiętne,

ale zadziałało i jest ok
option leasetime '6m'

w panelu www nie wyświetla się na czerwono tylko ładnie na czarno bez błędu -> 0.1h

---
Laptop, i jedno urządzenie zachowuję się poprawnie i już myślałem, że będzie OK, co 6 minut jest dzierżawa.

Niestety drugie urządzenie przyjmuje dzierżawę na 6 minut, potem pojawia się wartość ujemna -1,54h i tracę kontakt z urządzeniem i tu już nic chyba nie pomoże.

Dziękuję.
Wątek możemy zakończyć.
Nie polecam tego rozwiązania, ze względu na brak pewności działania.

Pozdrawiam.

NETGEAR WNDR4300

7 (edytowany przez jaros85 2014-05-14 21:21:17)

Nie polecam ustawienia dzierżawy na tak krótki czas możesz mieć problem ze stabilnością łącza.
Jeżeli możesz wyłącz i włącz kartę sieciową w urządzeniu wtedy pobierze nowy ip najprościej bez względu na czas dzierżawy ale najpewniej dostanie ten który miał wcześniej.

Pamiętaj że klient odpytuje serwer DHCP 2x czy dalej może używac danego adresu w czasie t/2 i t
t - czas dzierżawy

Z ciekawości jakie nieprawidłoweadresydostawałeś ?

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

8 (edytowany przez namado 2014-05-14 21:22:08)

jaros85 napisał/a:

Nie polecam ustawienia dzierżawy na tak krutki czas możesz mieć problem ze stabilnością łącza.
Jeżeli możesz wyłącz i włącz kartę sieciową w urządzeniu wtedy pobierze nowy ip najprościej bez względu na czas dzierżawy ale najpewniej dostanie ten który miał wcześniej.

Dziękuję za zainteresowanie.

Ten problem ze stabilnością z czego miałby wynikać??

W obsłudze urządzenia nie ma zarządzania interfejsami sieciowymi. Po za tym jeśli siedzisz zdalnie na jakimkolwiek urządzeniu to zabawa ifdown i ifup jest ryzykowna. Jeśli tak musiałem robić to w cronie zabezpieczałem się restartem urządzenia.

Szukam rozwiązania po stronie serwera dhcp (tutaj router) a nie klienta.

NETGEAR WNDR4300

9

Stabilność łącza chodziło mi o to że klient może raz dostac jede a za 5min inny adres ip przez co może wystąpić rozłączenie na chwilę chociaż mało prawdopodobne.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

10

jaros85 napisał/a:

Stabilność łącza chodziło mi o to że klient może raz dostac jede a za 5min inny adres ip przez co może wystąpić rozłączenie na chwilę chociaż mało prawdopodobne.

Tak się nie dzieje. (jeśli sieć i usługa działają poprawnie)

Przy końcu dzierżawy klient odnawia adres, a nie prosi o przydzielenie.
Odnowienie jest zawsze tego samego adresu w/g ściśle określonych reguł.

Jeśli miałby występować problemy z dzierżawami co 6 minut, to również występowałyby co 1h lub więcej.
To co na "chłopski" rozum wydawałoby się możliwym problem, w rzeczywistości w/g mojego doświadczenia zawodowego nie występuję. Mam serwery i routery, które pracują nie przerwanie ponad rok i więcej.
Skrócenie jednostki czasu nie powinno stanowić problemu w skali ilości przetwarzanych danych na jedną sekundę.

Nie mniej dziękuję bardzo za zainteresowanie.

NETGEAR WNDR4300

11

I oczywiście w tym czasie nie jest jest robione ifup/down.

12

jaros85 napisał/a:

Z ciekawości jakie nieprawidłoweadresydostawałeś ?

Nie zauważyłem tego pytania wcześniej.
1. IP routera mam  ustawiony na 192.168.74.74
urządzenia mam:
74.1
74.2

Z nieznanego mi na 100% powodu, urządzenia pobrały IP: 74.187 i 74.220. Pula na serwerze jest ustawiona na 100-249.
/var/dhcp.lease -  brak adnotacji o przydzieleniu tych adresów

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to: w słabym zasięgu (Quality=21/70  Signal level=-89 dBm) był router z takim samymi ustawieniami (IP, DHCP, sid, hasło, itp). Zauważyłem na drugim routerze ślady przydziału adresów w/w urządzeniom.

Także w/g mnie nie ma co szukać w gargoylcu w/w problemu.
--
Natomiast źle się zachował gargoulec we współpracy z jednym typem urządzenia (z innymi OK), po ustawieniu czasu dzierżawy DHCP na 6 min. Podczas odnowy dzierżawy wyświetliła się wartość ujemna i dzierżawa nie została odnowiona oraz nie został przydzielony inny adres.
--
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie wątkiem.

NETGEAR WNDR4300

13

Ta wartość ujemna związana jest z tym że po tym jak urządzenie pobrało adres zaktualizowany został czas na routerze. Jak byś miał dobry bo by nie wyświetlało ujemnych wartości.

14

Cezary napisał/a:

Ta wartość ujemna związana jest z tym że po tym jak urządzenie pobrało adres zaktualizowany został czas na routerze. Jak byś miał dobry bo by nie wyświetlało ujemnych wartości.

O jaki "czas" chodzi?

bieżący mam: Thu May 15 07:14:44 CEST 2014

NETGEAR WNDR4300

15

Ale w czasie gdy urządzenie pobierało to nie miałeś.

Łatwo to sprawdzić - odłącz router od internetu, ustaw czas na inny, podłącz urządzenie niech pobierze sobie dzierżawę. A później ustaw czas na aktualny i zobacz co wyświetli się

16

Cezary napisał/a:

Ale w czasie gdy urządzenie pobierało to nie miałeś.

Łatwo to sprawdzić - odłącz router od internetu, ustaw czas na inny, podłącz urządzenie niech pobierze sobie dzierżawę. A później ustaw czas na aktualny i zobacz co wyświetli się

Dziękuje. To rzeczywiście logiczne. (:) smile smile)

Na routerze był dobry czas, wykonałem test 3 razy.
Ale faktycznie, bardzo możliwe że czas był niepoprawny na urządzeniu (kliencie dhcp)! Tam bywały problemy z właściwym czasem. Po południu będę miał możliwość to sprawdzić.
I inne dwa urządzenia działały poprawnie.
To jest dla mnie bardzo cenna sugestia i wskazówka.

ohohoho.
Dziękuję i gratuluję wiedzy. Ten trop mi odpowiada.

NETGEAR WNDR4300

17

Witam, mam pewne pytanie jeśli chodzi o DHCP i czas dzierżawy. Jest jakieś optymalne ustawienie czasu dzierżawy czy nie ma to większego znaczenia? Jeśli dzierżawa mija i przypisuje sobie kolejny adres ip internet jest na chwilę rozłączany?

18

Klient jeszcze przed zakończenie dzierżawy pyta się o adres. Zwykle otrzymuje ten sam i nawet tego nie zauważasz.

19

Kusiu napisał/a:

Witam, mam pewne pytanie jeśli chodzi o DHCP i czas dzierżawy. Jest jakieś optymalne ustawienie czasu dzierżawy czy nie ma to większego znaczenia? Jeśli dzierżawa mija i przypisuje sobie kolejny adres ip internet jest na chwilę rozłączany?

Tak jak pisał Cezary.
Nie jest rozłączany internet podczas odnowienia dzierżawy. Dla użytkownika jest to niezauważalne.

Jedyne co zauważyłem (jak pisałem wcześniej), to za krótki czas dzierżawy (czyli mniej niż 1h) w skrajnych przypadkach może powodować problemy (tak było u mnie), ze względu na różnicę ustawionego czasu na serwerze DHCP (tutaj router) i czasu ustawionego na kliencie DHCP (czyli komp, rejestrator, kamera, smartfon, telewizor, inne)

NETGEAR WNDR4300

20

Witam!
Mam zainstalowanego Gargulca i mam pytanie: jak zmienić pulę dhcp z 192.168.1.1 na 192.168.2.1
w gui idzie ale tylko zakres ostatniej puli cyfr.
Pozdrawiam

21

Zmień adres ip lan na 192.168.2.1

22

Qrde faktycznie wystarczyło chwilę pomyśleć
Dziękuje