Temat: Konfiguracja sieci z OpenWRT, problem z drugim interfejsem LAN

Witam,
nie mogę sobie poradzić z jedną kwestią, liczę że tu znajdę kierunek działania lub odpowiedź.

Posiadam następującą konfigurację sprzętową: Router DGT VDSL2 FG4 v2 - fabryczne oprogramowanie oraz router TP-Link TL-WR1043ND z OpenWRT AA 12.09 na pokładzie.

Konfiguracja DGT wygląda tak, że jest on skonfigurowany w trybie bridge, za pomocą grupowania interfejsów został do tego trybu przypisany jeden port LAN (eth3), a pozostałe wejścia LAN są tradycyjnie do wykorzystania.

W TP-Link-u mam prostą konfigurację po stronie WAN używam połączenia PPPoE i tym sposobem uzyskuję dostęp do internetu.

Pomyślałem, że skoro w DGT mam wolne porty LAN to mogę poprzez nie dostać się do konfiguracji urządzenia, poglądu statystyk VDSL itp. Dlatego też skonfigurowałem ten interfejs tak, że przydzieliłem mu adres 192.168.1.254, DHCP wyłączyłem i spiąłem z TP-Linkiem LAN do LAN (adresacja 192.168.1.1 zakres DHCP 192.168.1.100-192.168.1.200). Okazuje się że w ten sposób nie mogę uzyskać dostępu do urządzenia DGT (ping 100% straty), natomiast podpinając się bezpośrednio do komputera i ręcznej konfiguracji karty sieciowej (podaję tylko adres IP np. 192.168.1.250 i maskę 255.255.255.0), takie połączenie mam. Próbowałem tez w urządzeniu DGT nadać inny adres spoza sieci np. 192.168.0.5, a w OpenWRT TP-Linka, dodać drugi interfejs LAN, ale to też nie chce działać. Póki co w razie potrzeby podpinam się z kabelkiem do kompa i zaglądam do DGT, ale to nieco nieprofesjonalne rozwiązanie i chciałbym to spiąć na stałe.

Czy mogę liczyć na Wasze wskazówki w tym zakresie.

Pozdrawiam

2

Odp: Konfiguracja sieci z OpenWRT, problem z drugim interfejsem LAN

Czasami ten DGT nie ma identycznego mac adresu na wszystkich interfejsach lan?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mooseman 2014-04-15 10:02:08)

Możliwe, że tak jest - tyko teraz nie wiem jak to sprawdzić smile

Pozdrawiam

4

Zaloguj się do tplinka, zrób arp i zobaczysz jaki mac adres masz na wanie, czyli lan3. Później komputerem podłącz się bezpośrednio i też zrób arp i zobaczysz mac adres.

5

Ok, wieczorem się odezwę z rezultatem badań.

Pozdrawiam

6

Witam, sprawdziłem.
Jeżeli chodzi o porty LAN w DGT to wszystkie mają ten sam MAC - w czasie normalnej jego pracy jako router bez kombinacji z bridge. Jeśli jednak ten eth3 skonfiguruje do bridge wówczas TP-Link nie widzi tu MAC-a (arp), jedynie w logach pppoe widzę mac po stronie WAN, ale jest on inny niż dla LAN-u, domyślam się że jest to mac urządzeń TP (Orange) w centrali.

Czy da się coś w związku z tym zrobić?

Pozdrawiam

7

Więc zapomnij o takim połączeniu, a odpowiednio sobie tp-linka skonfiguruj. http://wiki.openwrt.org/doc/howto/acces … ough.nat?s[]=accessing&s[]=modem

8

Dzięki za wyjaśnienia i podpowiedź odnośnie dostępu do modemu przez WAN. Problem polega w tym że w trybie bridge adres IP tego interfejsu jest ustawiony na 0.0.0.0 - tak podawał producent w instrukcji konfiguracji Bridge.
Przyznam, że nie próbowałem nadać normalnego IP i zobaczyć czy będzie działać dostęp do Internetu tak jak dotychczas. W wolnej chwili sprawdzę to.

Pozdrawiam

9

Witam, udało się. Usunąłem w DGT grupowanie interfejsów, tak że został tylko jeden domyślny, nadałem mu (wbrew temu co piszą w instrukcji konfiguracji trybu bridge) adres IP 192.168.0.1. Dodałem nowy interfejs w TP-LINK-u zgodnie z instrukcją http://wiki.openwrt.org/doc/howto/acces … hrough.nat + do tego reguły w /etc/firewall.user dotyczące NAT. I o dziwo połączenie jest, mogę "podglądać" modem wink

Dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam

10

Mógłbyś pokazać configi o których piszesz? Próbuje na kilka sposobów i nie działa. Tez chce się dostać do tplinka w trybie bridge. Na gargoyle działało od strzała po dodaniu trasy statycznej. Na luci nie chce.

11

Proszę bardzo.

/etc/config/network

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
    option ifname 'eth0.1'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option netmask '255.255.255.0'

config interface 'wan'
    option ifname 'eth0.2'
    option _orig_ifname 'eth0.2'
    option _orig_bridge 'false'
    option proto 'pppoe'
    option username 'login@neostrada.pl'
    option password 'pass'
    option service 'Neostrada'
    option keepalive '5 5'

config interface 'modem'
    option ifname 'eth0.2'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.0.2'
    option netmask '255.255.255.0'

config switch
    option name 'rtl8366rb'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'rtl8366rb'
    option vlan '1'
    option ports '1 2 3 4 5t'

config switch_vlan
    option device 'rtl8366rb'
    option vlan '2'
    option ports '0 5t'

/etc/firewall.user

iptables -t nat -I postrouting_rule -s 192.168.1.0/24 -d 192.168.0.1 -j SNAT --to 192.168.0.2
iptables -I zone_lan_forward -s 192.168.1.0/24 -d 192.168.0.1 -j ACCEPT
Pozdrawiam

12

Dziękuje bardzo, działa.