Temat: Konfiguracja sieci z OpenWRT, problem z drugim interfejsem LAN
Witam,
nie mogę sobie poradzić z jedną kwestią, liczę że tu znajdę kierunek działania lub odpowiedź.
Posiadam następującą konfigurację sprzętową: Router DGT VDSL2 FG4 v2 - fabryczne oprogramowanie oraz router TP-Link TL-WR1043ND z OpenWRT AA 12.09 na pokładzie.
Konfiguracja DGT wygląda tak, że jest on skonfigurowany w trybie bridge, za pomocą grupowania interfejsów został do tego trybu przypisany jeden port LAN (eth3), a pozostałe wejścia LAN są tradycyjnie do wykorzystania.
W TP-Link-u mam prostą konfigurację po stronie WAN używam połączenia PPPoE i tym sposobem uzyskuję dostęp do internetu.
Pomyślałem, że skoro w DGT mam wolne porty LAN to mogę poprzez nie dostać się do konfiguracji urządzenia, poglądu statystyk VDSL itp. Dlatego też skonfigurowałem ten interfejs tak, że przydzieliłem mu adres 192.168.1.254, DHCP wyłączyłem i spiąłem z TP-Linkiem LAN do LAN (adresacja 192.168.1.1 zakres DHCP 192.168.1.100-192.168.1.200). Okazuje się że w ten sposób nie mogę uzyskać dostępu do urządzenia DGT (ping 100% straty), natomiast podpinając się bezpośrednio do komputera i ręcznej konfiguracji karty sieciowej (podaję tylko adres IP np. 192.168.1.250 i maskę 255.255.255.0), takie połączenie mam. Próbowałem tez w urządzeniu DGT nadać inny adres spoza sieci np. 192.168.0.5, a w OpenWRT TP-Linka, dodać drugi interfejs LAN, ale to też nie chce działać. Póki co w razie potrzeby podpinam się z kabelkiem do kompa i zaglądam do DGT, ale to nieco nieprofesjonalne rozwiązanie i chciałbym to spiąć na stałe.
Czy mogę liczyć na Wasze wskazówki w tym zakresie.