1

Temat: GargoylePL problem z exroot 1043nd

Witam jak w temacie mam problem z ext root w nowych obrazach GargoylePl. Czy ta opcja jest w nich dostepna ?Gdy wgram obraz z Luci bez problemu dziala extroot z ta sama konfiguracja sprzetowa jednak w obrazie z GargoylePL wystepuje jakis problem, /etc/fstab jest w ogole niedostepne.

2

Odp: GargoylePL problem z exroot 1043nd

Bo trzeba zainstalować pakiety block-mount oraz block-extroot (ew. block-hotplug) i będziesz miał to dostępne.

W gargoyle obecnie montowanie zasobów odbywa się na innej zasadzie - przez demona mountd i dzieje się to automatycznie bez udziału użytkownika. Wiec jeżeli zainstalujesz w/w pakiety i będziesz chciał używać extroota to pamiętaj o wyłączeniu mountd, bo inaczej uparcie będzie ponownie montował dysk samodzielnie.

PS. Pakiety oczywiście ode mnie, te z repo openwrt nie mogą być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kerm 2010-11-03 15:45:12)

No tak zapomnialem o block mount i opkg automatycznie pobieral go z glownego repo przez co mialem kernel panic wink Dzieki za pomoc.

4 (edytowany przez kerm 2010-11-04 13:20:56)

Mam jeszcze jeden problem. Po instalacji danych pakietow wszystko dziala tak jak trzeba ustawilem wszystko w /etc/config/fstab. Lecz dzis zauwazylem ze /etc/config/fstab zniknal, extroot dziala poprawnie, lecz chce ustawic swap. Stworzylem nowy plik /etc/config/fstab wprowadzilem jeszcze raz wszystkie dane jak w opisie lecz system nie reaguje na ten plik. Czy jest tu problem z ktoryms zainstalowanym pakietem ?Router bez swap zawiesza sie co chwile. Dzieki z gory za pomoc.

p.s wystepuje tez problem z zawieszaniem sie wifi ? czy to znaczy ze musze zainstalowac wczesniejsza wersje ze starszym sterownikie wifi ?

5

https://wiki.openwrt.org/inbox/howto/co … .fstab.bug

Przeczytaj to wink

6

No ale problem w tym ze uci nie generuje /tmp/fstab tzn jest wygenerowany ale nie ma tam wpisu o swap. Wiec generowany jest w jakis inny sposob niz z /etc/config/fstab ;/

7

W ten sam sposób jest generowany. Nie zrobiłeś /etc/init.d/fstab enable zapewne.

8

/etc/init.d/fstab tez zniknal ;/ tylko nie wiem z jakiego powodu. czy moze mi ktos wystawic ten plik ?

9

W gargoyle go nie ma domyślnie. Jak zainstalujesz block-mount to go dostaniesz.

10

mialem zainstalowany ten pakiet ale widocznie cos bylo z ni nie tak ten nowy od ciebie z repo dziala ok. dzieki za pomoc

11

Witam.
Małe pytanie uzupełniające do tego wątku.
Do gargulca pakiet block-extroot to który?

Ten:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71 … ar71xx.ipk

czy ten:
http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci … ar71xx.ipk
?

12

Wszystko jedno, to ten sam pakiet jest. Ten od gargoyle-pl weź.