1 (edytowany przez akslow 2014-05-08 21:56:48)

Temat: UPC Wi-Free - co myslicie?

U mnie na osiedlu UPC uruchomilo usluge Wi-Free czego już widze wade pojawilo sie obok 33 sieci Wifi kolejne 10-11 coraz tloczniej robi sie na pasmie 2,4GHz. Bezsensu pomysl. Od dwoch dni mam straszne spadki transferu zastanawialem sie dlaczego... dziwnym trafem zbieglo sie to z uruchomieniem tych sieci.

Zglosilem im ten problem. Dobrze, ze nie wszyscy maja routery z ta usluga. Strach myslec co bedzie w przyszlosci jezeli to bedzie dzialac tak jak obecnie.

2

Odp: UPC Wi-Free - co myslicie?

akslow napisał/a:

Strach myslec co bedzie w przyszlosci jezeli to bedzie dzialac tak jak obecnie.

Pojemność pasma jest ograniczona, ludzkie lenistwo nie. Po krótkim epizodzie zachłyśnięcia bezprzewodowością trzeba będzie wrócić do kabli.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

3

Biorąc pod uwagę, że zachłystujemy się Wi-Fi już od ponad 10 lat... to kiedy przewidujesz koniec tego "krótkiego" epizodu? wink

4

pepe2k napisał/a:

Biorąc pod uwagę, że zachłystujemy się Wi-Fi już od ponad 10 lat... to kiedy przewidujesz koniec tego "krótkiego" epizodu? wink

Jeszcze nie doszliśmy do etapu gdy w każdym mieszkaniu w bloku stoi AP : ) Poza tym, wykorzystanie sieci wzrasta: kiedy 10 lat temu sąsiedzi sprawdzali maile na laptopach to nie kolidowali, ale kiedy dziś próbują streamować wideo na tablety to przestaje być wesoło.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

5

SzymonKubisiak napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jeszcze nie doszliśmy do etapu gdy w każdym mieszkaniu w bloku stoi AP : ) [...]

W wielu przypadkach... dawno minęliśmy ten etap smile
Przykład z życia - 5-kondygnacyjny budynek, 2 klatki, 20 mieszkań, w każdym ten sam router Wi-Fi.

6

Pytanie w temacie było zawarte - co myślicie ?
Co ja myślę - dno i muł - więcej takich "wiodących" pomysłów i w ogóle nie będzie się można swobodnie połączyć po WiFi na 2.4 GHz.
Zaskarżyć do jakiejś instytucji, że to celowe działania mające na celu zajęcie pasma 2.4 GHz przez UPC, próba monopolu, i.t.d....hehe.

7

Ale przecież TPSA robi tak od co najmniej 8 lat, nazywa się to Livebox i zniszczyło kanał 11 : )

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

8

Myślę, że:

1/ Tylko czekać na nowe ataki. 600 tys AP'ków to łakomy kąsek.
2/ Zapcha się sieć masą osób.
3/ Prawdopodobnie masę osób będzie "pożyczało" login i hasło, żeby mieć net za free.
4/ Piszą na stronie, że pasmo się nie zapcha od dodatkowych lapków na wifree. No bardzo ciekawe. Moim zdaniem, zapcha się i to sporo.
5/ To obsługuję ten sam procek/ram co sieć podstawową. Chyba nie muszę mówić, że tych dodatkowych 5 klientów to może być problem?
6/ Jeśli wyłączycie wireless, to on sam się włączy. Super, nie?
7/ UPC samo to włączyło - jako nowy firmware. To pokazuje, że jeśli będą chcieli np. spanować ruch z sieci lokalnej, to po prostu to zrobią. I nic ich nie powstrzyma, poza kolejnym firewallem za ich  modemem. Np. na OpenWRT
8/ Ujawniają wszystkim informację, że mam UPC. Jeśli np. miałem ukrytą sieć - albo wyłączoną - to teraz już wszyscy wiedzą, że mam UPC. Ustawa o danych osobowych się kłania.
9/ Na żadnym portalu poświęconemu bezpieczeństwu nie poświęcono ani jednego słowa temu "wydarzeniu". Wpływy UPC są zastanawiające...

9

tenfilip napisał/a:

9/ Na żadnym portalu poświęconemu bezpieczeństwu nie poświęcono ani jednego słowa temu "wydarzeniu". Wpływy UPC są zastanawiające...

To jest zerżnięte z systemu FON (o ile nie jest jego częścią, jak wersja Netii), który ma prawie 10 lat - więc z punktu widzenia bezpieczeństwa nie ma żadnego wydarzenia.

TP-Link WDR4300 + E398
WNDR3700v2
WGT634U

10 (edytowany przez Cezary 2014-06-27 14:02:22)

tenfilipk napisał/a:

8/ Ujawniają wszystkim informację, że mam UPC. Jeśli np. miałem ukrytą sieć - albo wyłączoną - to teraz już wszyscy wiedzą, że mam UPC. Ustawa o danych osobowych się kłania.

Nie udostępniają twojego nazwiska, imienia, peselu ani nawet adresu (to że lokal można mniej więcej ustalić, to już inna sprawa) - o ile nie masz na nazwisko identycznie jak nazwa twojej sieci gościnnej, to ustawa nie ma tu żadnego znaczenia.

Oczywiście można podzielać twoją obawę przed tym, że ktoś będzie wiedział że masz UPC.

Mi się wydaję że mogą być też plusy tego rozwiązania. Gorzej jak ktoś będzie reapetery stawiał żeby wydłużać zasięg istniejących wifi, poza zasięg UPC.

Cezary: zmieniłem osobę w quote na właściwą