1

Temat: Prędkość łącza bezprzewodowego

Witam.

Mam asusa 500gp z openwrt i jądrze 2.4, do niego podpiety jest internet z chello 25 Mbitów. Chciałem zapytać czy prędkość wifi z jaką ściągam cokolwiek z internetu to jest max 600-700 kB/s ? Czy jest to ograniczone prędkością transmisji w standardzie B/G czy trzeba jakość inaczej skonfigurować router żeby uzyskać większa prędkość ? Dodam, że jak podepne komputer przez kabel to ten sam plik ściągam z prędkościami rzędu 3 MB/s.

Proszę o łopatologiczną pomoc smile
Dziekuje

2

Odp: Prędkość łącza bezprzewodowego

Nie. Maksymalna osiągalna prędkość to na 54g to jakieś 3-3,2MB/s. Strzelam że masz bardzo kiepskie połączenie z tym routerem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie bardzo rozumiem jak mogę mieć kiepskie połączenie.
Komputer wpinam kablem eternetowym (kat 5) do portu LAN wyżej wymienionego routera i na tymże kablu mam prędkość ok 3 MB/s więc jest raczej ok. Problem dotyczy interfejsu wifi bo na nim mam tylko 700 kB/s. Komputer jest oddalony o jakies 3 metry od routera, nie mam na nim też włączonego jakiegoś potężnego szyfrowania, siła sygnału jest "znakomita". A Jesli chodzi o kabel jaki podpięty jest do portu WAN routera to jest to 15 metrów oryginalnej skrętki kategorii 5.

Więc co może być problemem, że na wifi jest taki słaby transfer ?

4

Inne sieci w eterze? Ten sam kanał wykorzystywany? Karta w komputerze która jest lekko "niekomaptybilna"? Jakieś urzadzenie (np. telefon bezprzewodowy) pracujący na 2.4GHz? Wybierz sobie...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

idąc Twoim tropem, że to zakłócenia w eterze są temu winne, zrobiłem test prędkości kopiując plik z dysku podłączonego do routera poprzez ftp i sambe. Uzyskałem prędkości rzędu 2,8 MB/s a więc znacznie więcej od 0,7 MB/s. Jak to w takim razie wytłumaczyć ?

6

internet czyli za NATem, więc może swicz tak wolny jest, albo router nie wyrabia(jest obciążony).

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog