Temat: OpenWRT jako sterownik Pieca CO + Z wave

Witam
Przeglądając zasoby internetu natknąłem się na kilka pomysłów które nie do końca były udane.
I wpadłem na pomysł wykorzystania OpenWRT jako sterownika Pieca CO.

Widziałem rozwiązania Cezarego związane ze sterowaniem przekaźników i powiem ze jeśli ktoś rozwinąłby temat to na tym można byłoby oprzeć konstrukcję, pozostają czujniki temperatury które pewnie też gdzieś można znaleźć. No i zostaje sterowanie wentylatorem oraz zaworem 3D/4D.

Druga sprawa czy OpenWRT można zmusić do pracy z Zwave?

Czy ktoś widział w 100% działające podobne rozwiązania jak opisałem wyżej.

2 (edytowany przez m80 2014-05-06 13:35:36)

Odp: OpenWRT jako sterownik Pieca CO + Z wave

Czujniki połączasz po 1-wire a sterowanie przekaźnikami realizujesz przez USB Relay, logikę sterującą realizujesz za pomocą skryptów sh/python/ruby

Inteligentny dom

3

I należy dodać że nie jesteś pierwszy który o tym tu mówi smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Domyślam się że nie jestem pierwszy smile

5

Po 1-wire można podpiąć także przekaźnik. Są do tego kości 1,2,8 wyjściowe lub gotowe moduły firmy mera-projekt. Sterować można nawet ze skryptów shellowych przez owshell. Działa bardzo ładnie.

Ja zrobiłem na openwrt sterowanie piecami elektrycznymi statycznymi w zależności od temperatur w pokojach oraz temperatury na zewnątrz.

Mogę gdzieś znaleźć oznaczenia układów 1-wire które wykorzystałem.

6

Można też wykorzystać dodatkowe 2 gpio i przez i2c podłączyć jakiś układ który zwielokrotni ilość gpio, dzięki temu dojdzie też możliwość podłączenia dodatkowych czujników.

Nawet fajny projekt z tego linka tyle że robiąc to wszystko samemu można zaoszczędzić 90% .