Temat: TP-Link TL-MR3420 v2 problem wysyłanie

Witam.

Posiadam jedyny możliwy dostęp do internetu - mobilny. Obecnie Orange. Modem Huawei E372.
Na modemie nie miałem / nie mam problemu jaki opiszę.
Kupiłem tydzień temu:
TP-Link TL-MR3420 v2 + wgrana Wersja Gargoyle:1.6.1.1 (r40431), by obsy

Problem:
Podczas próby wstawienia zdjęć na jakimś forum / stronie np. elektroda.pl, 28dni.pl, tablica.pl, po wybraniu zdjęć pojawia się animacja, że wysyłanie i tak wisi. Po podłączeniu modemu Huawei E372 do portu USB komputera i połączeniu z netem przez Mobil Partnera zdjęcia ładują się poprawnie. Tylko odświeżam stronę w przeglądarce i wybieram ponownie zdjęcia - kilka sekund i wstawione.

Zdjęcia max 800kB - więc małe. Sprawdziłem na routerze AirLive N450R objaw ten sam.
Wykluczyłem komputer bo działa przez USB. Na wszelki wypadek czyszczenie przeglądarki Firefox + sprawdzenie na IE11, Win 7 HP 64 bit.
Połączenie 3G stabilne, pingi do wp nie przerywają.

Może dla niektórych to błachy problem ale moja Żona wiele sprzedaje na tablicy (olx), allegro i ta funkcja musi działać.
Proszę podpowiecie coś może na coś nie wpadłem prostego co blokuje?

2

Odp: TP-Link TL-MR3420 v2 problem wysyłanie

Nie ma nic takiego. To co opisujesz to warstwa aplikacja, o wiele wyższa i całkowicie abstrakcyjna dla routera który posługuje się pakietami ip nawet nie interesując się w nich co tam jest.

Sprawdziłeś na innym routerze i jest tak samo, więc problem nie wiem gdzie jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdź może speed łącza-jakie ma parametry wysyłanie/pobieranie (ciekawy przypadek, używałem różnych routerów z netem 3-4G od 2008 roku ale coś takiego mnie nigdy nie spotkało).

4

A ja bym zaczął od podłączenia modemu do routera przez aktywnego HUB USB.

5 (edytowany przez mariusz1602 2014-04-29 22:13:29)

Dzięki za podpowiedzi.
Sprawdziłem jeszcze podpinając lapka po kablu do routera - to samo.
Na speedtest orange mam 10 Mb / 0,5 Mb opóźnienie 64 ms
speedtest.net średnia z 3 pomiarów 9 Mb / 0,36 Mb opóźnienie 56 ms

Modem wpięty w USB, ta sama lokalizacja - to samo biurko obok routera.
Na speedtest orange mam 12 Mb / 3,5 Mb opóźnienie 62 ms
speedtest.net średnia z 3 pomiarów 11 Mb / 2,96 Mb opóźnienie 58 ms

Czyli wiemy, że przy działaniu modemu w routerze spada upload - to jest objaw słabego zasilania USB w routerze? Stąd pomysł aktywnego HUB-a?

Dodatkowa pomoc do mojego problemy, w menu Status -> lista poączeń pokazuję aktualne połączenia. Gdy wstawiam obrazek na forum np 600kB to w drugim oknie obserwuje te połączenia i taki jest objaw
http://i.imgur.com/AfekJ7H.png
Wstawiam obrazek 600kB, pokazuje do ok 200 - 300kB, potem nic i znika to połączenia a przeglądarka dalej mieli.Czy zestawia połączenia lecz zrywa podczas wysyłania. Obrazek 18kB na imgur.com też musiałem wstawić na podłączonym modemie do komputera, przez router po kablu nie poszło. Pingowałem 8.8.8.8 dla podtrzymania łącza - ale nia dało rady wysłać.

6

pepe2k napisał/a:

A ja bym zaczął od podłączenia modemu do routera przez aktywnego HUB USB.

To chyba najbardziej prądożerny modem klasy HSPA/DC nie daleko odbiega apetytem od modemów LTE. Już pisałem dziesiątki razy że bez HUB-a można zapomnieć o stabilności. Poza tym chyba się do tego routera jeszcze zmieści 3ginfo (można wówczas dokładnie sprawdzić jak jest z poziomem sygnału operatora na modemie). wink

7

Mam 3ginfo for Gargoyle

Wersja: 20140217
Status: Pakiet systemowy

W zakładce status -> modem 3g/lte, mam puste pola - nie pokazuje nic.

W zakładce status mam
Siła sygnału 3G/LTE:35% (-78dBm, CSQ: 8)

Zbliżone parametry mam na modemie wpięty do komputera i było ok przez ponad rok.
Jutro kupię HUB-a aktywnego i sprawdzę czy to rozwiąże problem.
Dziękuję za zainteresowanie problemem.

8

mariusz1602 napisał/a:

Siła sygnału 3G/LTE:35% (-78dBm, CSQ: 8)

Zbliżone parametry mam na modemie wpięty do komputera i było ok przez ponad rok.
Jutro kupię HUB-a aktywnego i sprawdzę czy to rozwiąże problem.

To szału z tym sygnałem nie masz (jeżeli to opcja bez anteny zewnętrznej), przy zakupie HUB-a zwróć uwagę na parametry zasilacza-wskazane by były min. 2A/5V.

9

Szału nie ma, ale z tym E372 miewałem podobnie w 3420v2 nawet przez zasilany HUB. Dawno go nie sprawdzałem, a ze jest on w miedzy czasie po upgrade FW to zobaczę jak będzie...
Wcześniej było chyba 11.113...., a teraz ma 11.203.05.00.00. Nie wiem czy to najświeższe?

10

Ja mam wgrany firmware E372Update_11.305.15.00.00.B757, nowszego nie znalazłem.
Szukałem wczoraj HUB-a - nie mieli w moim mieście, po majówce coś zamówię, warto spróbować.
Wczoraj obserwowałem poziom sygnału i mam taki przypadek, że po podłączeniu - świeże włączenie routera po nocy - mam poziom sygnału 51% (-81dBm, CSQ: 16) a im dłużej jest włączony router z modem tym ten poziom spada, przy poziome 18 %  (-98dBm, CSQ: 8) mam straty na pingach i ciekawostka, po restarcie routera z poziomu panelu Gargoyle poziom sygnału znów jest w okolicch 50 %. Może HUB pomoże, w USB w komputerze nie mam aż takich dużych wahań.
Miłej majówki smile