176

Odp: Nowe wersje skryptów HSO, NDIS i QMI dla modemów 3G/LTE

jarek7714 napisał/a:

O jej Panowie:(, Cezary już kilka wersji w wstecz wszystko z automatyzował  smile

I ja właśnie korzystam z tej automatyzacji, u mnie połączyło od pierwszego razu i działa do dziś (już około miesiąca).

@zygzak a trybie modemu łączy się z siecią? Może modem coś nawala, albo nie jesteś w zasięgu?

177 (edytowany przez zygzak 2014-01-24 19:38:26)

Robiłem upgrade z zachowaniem ustawień, trochę wcześniej kombinowałem też przy innych projektach i może coś się gryzie. Wieczorem zrobię backup swoich zabawek i wgram jeszcze raz na czysto. W tej wersji faktycznie fajnie można to wyklikać.
W trybie modemu oczywiście chodzi bez problemu.

EDIT
I poszło od strzału smile Podejrzewam że to mogło być coś z firewallem, miałem tam kilka karkołomnych rozwiązań. Ale najważniejsze, że działa, dobra robota z tym interfejsem.

178

Witam
Mam najnowszego gargulca na tplinku 3600.Ndis z e398 śmiga aż miło na lte wymuszonym, ale po wydaniu z konsoli ifup wan. Jak to zrobić by się łączył z automatu. Cron nie pomaga, ani rc.local.

179

Od tego jest monitor połączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

180

Właśnie monitor polączenia nie działa. Jakieś inne propozycje?

181

Nie działa bo? Robi dokładnie to samo, czyli ifup wan.

182

czy ma/miał ktoś problem z E398 QMI (uqmi) polegający na tym, że transmisja "znika".
wwan0 ma przydzielony adres, ale żadne pakiety nie przechodzą.

Pomaga:
1) restart routera i ponowne połączenie
2) reset modemu z poziomu uqmi
                ifdown wan
                uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode offline
                uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode reset
                sleep 45
                uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-device-operating-mode online
                sleep 45
                uqmi.sh

Czy może ktoś wie jak poradzić sobie z taka "przypadłością". Obie powyższe metody są czasochłonne.

183

Powiedział bym że to "normalne" że modem ma połączenie i nic nie idzie. Nie dopadło Cię to nigdy na komputerze?

184

Czasami tak bywa. Czasy w Twoim skrypcie można znacznie skrócić - ja dla Sierry MC7710 mam po "offline" 3 sekundy opóźnienia i po "reset" 17, w ogóle bez dodatkowego wywoływania trybu "online".

185

Cezary napisał/a:

Powiedział bym że to "normalne" że modem ma połączenie i nic nie idzie. Nie dopadło Cię to nigdy na komputerze?

Modem od początku był podłączony do routera. Do tej pory chodził na ppp.
Ale miałem już dość nieoczekiwanych rozłączeń z błędem:
Connect: 3g-wan <--> /dev/ttyUSB0
Modem hangup
Connection terminated.

A tak nawet cały dzień dopóki nie wyjmę i podłączę modemu jeszcze raz bądź restart routera.

Czy ktoś może sprawdzał czy na wszystkich modemach są takie problemy czy tylko na E398?

186

Rozłącza transmisję. Nikt nie zapewniał że operator będzie trzymał połączenie cały czas. Zdarzają się sesje i po parę dni, ale operator może Cię rozłączyć jak np. BTS jest przeciążony. A voice ma priorytet przed data. Rozłącza i tyle, po prostu wznawiaj połączenie i już.

187

gnome77 napisał/a:

A tak nawet cały dzień dopóki nie wyjmę i podłączę modemu jeszcze raz bądź restart routera.

Czy ktoś może sprawdzał czy na wszystkich modemach są takie problemy czy tylko na E398?

Od 1.09.2013 korzystam z LTE/E398/QMI/NDIS/aktywny HUB/router z Gargoyle (od kilku miesięcy DIR-505), żadnego manualnego sterowania sprzętem, wszystko z poziomu GUI oprogramowania. Ze statusu pluginu 3g info widzę co jaki czas są jakieś przerwy w transmisji (z reguły co kilka dni, tydzień, przy czym średnio raz na 2 tygodnie wiąże się to z odnowieniem adresu IP od operatora), teraz wygląda tak

Urządzenie:
Status połączenia:Połączony
Czas połączenia:1d, 16:12:22
Pobrano danych:2.1 GiB
Wysłano danych:118.5 MiB
Plus     
LTE
96%
MCC MNC:260 01
CSQ:30
RSSI:-53dBm
LAC:FFFE (65534)
CID:5B01 (23297)
Typ modemu:Huawei Technologies Co., Ltd. E398

, kiedyś takie zaniki zdarzały się częściej (z automatycznym powrotem), lecz wykryłem że dzieje się tak gdy nie jest generowany ruch (w przeciwieństwie do HSDPA/HSPA, sieć LTE nie usypia modemu, lecz właśnie zdarzają się takowe przerwy). Wrzuciłem podtrzymanie połączenia wg poradnika Cezarego i luz http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g , innym przypadkiem który może się zdarzyć przy teście i dużych prędkościach łącza jest zawieszenie magistrali USB-wówczas używamy pluginu USB-reset i wszystko wraca do normy

Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.0.3 (r39928), by obsy
Model:D-Link DIR-505 rev. A1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:20.2MB / 60.1MB (33.6%)
Połączenia:13/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:22 dni, 5 godz., 45 min.
Bieżąca data i czas:2014-04-26 23:16 CEST
Adres IP WAN:37.248...
Maska podsieci WAN:255.255.255.252
Adres MAC WAN:00:A0:C6:00:00:00
Adres bramy WAN:37.248...
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
212.2.96.53
212.2.96.54 

, router dodatkowo jest klientem openvpn i print serwerem. Działa pięknie. smile

188

Cezary napisał/a:

Normalka dla tego modemu E398 czy normalna dla wszystkich modemów 3G/LTE?

189

Dla każdego modemu, dla każdego operatora u nas w Polsce? Używam chyba wszystkich operatorów, i nie tylko na routerach. Także na zwykłych komputerach, smartfonach i tabletach. Zdarza się.

190

pepe2k napisał/a:

Czasami tak bywa. Czasy w Twoim skrypcie można znacznie skrócić - ja dla Sierry MC7710 mam po "offline" 3 sekundy opóźnienia i po "reset" 17, w ogóle bez dodatkowego wywoływania trybu "online".

Czy używasz modemu przez aktywnego huba USB z extrootem?
Mnie czasem po resecie wywala całe USB i zacząłem się zastanawiać czy nie ma lepszego rozwiązania.

191

gnome77 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Czy używasz modemu przez aktywnego huba USB z extrootem?
Mnie czasem po resecie wywala całe USB i zacząłem się zastanawiać czy nie ma lepszego rozwiązania.

MC7710 pracuje na USB, ale fizycznie siedzi w miniPCI-e, aktualnie w PC Engines apu1c, tam zasilania na USB nie brakuje.

192

gnome77 napisał/a:

czy ma/miał ktoś problem z E398 QMI (uqmi) polegający na tym, że transmisja "znika".
wwan0 ma przydzielony adres, ale żadne pakiety nie przechodzą.

Od sierpnia nie miałem żadnych problemów z E398 na LTE po qmi. Ostatnimi czasy miałem dwie awarie, po których musiałem wrócić do RAS i UMTS. Zalogować się da, ale transmisji nie ma i tyle.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

193

Tak jak pisałem wyżej u mnie wystarczyło wymusić transmisję i problem jest marginalny

Status połączenia:Połączony
Czas połączenia:3d, 15:23:27
Pobrano danych:2.1 GiB
Wysłano danych:298.1 MiB
Plus     
LTE
93%
MCC MNC:260 01
CSQ:29
RSSI:-55dBm
LAC:FFFE (65534)
CID:5B01 (23297)
Typ modemu:Huawei Technologies Co., Ltd. E398

194

Coś mi się wydaje, że to nie ta sprawa. Reboot routera i od razu nie ma transmisji, to co może pomóc "podtrzymanie"? Z resztą jeśli dobrze pamiętam, to mam tą linijkę od początku wpisaną, więc to coś innego.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

195

Dzięki za odpowiedź.

Teraz pytanie z innej beczki: Czy ktoś próbował "wymuszać" konkretny tryb na qmi (auto, lte, 3g itp)?

196

Jedno z podpoleceń uqmi chyba to miało.

197

Cezary napisał/a:

Tak:

--set-network-modes <modes>:
Set usable network modes (Syntax: <mode1>[,<mode2>,...])
Available modes: all, lte, umts, gsm, cdma, td-scdma

Działa.

198

Sebastian napisał/a:

Coś mi się wydaje, że to nie ta sprawa. Reboot routera i od razu nie ma transmisji, to co może pomóc "podtrzymanie"? Z resztą jeśli dobrze pamiętam, to mam tą linijkę od początku wpisaną, więc to coś innego.

Akurat w tej kwestii mam to sprawdzone -testy skończyłem w lutym przy okazji całkiem innego problemu-blokady firewall dla połączeń sip-voip, robione równolegle 2 routerami na Gargoyle i Huntsman, otóż zauważyłem wówczas że na tym drugim kilka razy rzadziej występowały przestoje (utrzymywane połączenie z siecią lecz zwieszka transmisji i powroty bez zmiany statusu sesji-IP)-widoczne doskonale w pluginie Cezarego 3ginfo jak i statusie Huntsmana-który częściej odpytywał serwer w sieci sprawdzając połączenie. Na Gargoyle występowały średnio kilka razy dziennie takie zwieszki. Po wrzuceniu do rc.local pingowania hosta w sieci zdarza się to średnio ok. 1-na tydzień (przy czym średnio raz na 2-tyg. wiąże się to z odnowieniem adresu IP). Tak to działa, są też inne zagadki np. 

Wersja Gargoyle:1.6.0.3 (r39928), by obsy
Model:D-Link DIR-505 rev. A1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:20.4MB / 60.1MB (33.9%)
Połączenia:134/4096
Średnie obciążenie CPU:0.13 / 0.04 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:25 dni, 3 godz., 57 min.
Bieżąca data i czas:2014-04-29 21:28 CEST
Adres IP WAN:46.169.2...
Maska podsieci WAN:255.255.255.240
Adres MAC WAN:00:A0:C6:00:00:00
Adres bramy WAN:46.169.2...
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
212.2.96.51
212.2.96.52 

jak dostaje adres z ww puli ping do serwerów krajowych mam o 10ms niższy, nie mam problemu z sip-voip. smile Nie wiem dlaczego jesteś zdziwiony że po reboot masz zawieszoną transmisję-przecież restartujesz system QMI/UQMI również musi zatrybić.

199

pepe2k napisał/a:
Cezary napisał/a:

Tak:

--set-network-modes <modes>:
Set usable network modes (Syntax: <mode1>[,<mode2>,...])
Available modes: all, lte, umts, gsm, cdma, td-scdma

Działa.

Witam i proszę o poradę. Korzystam z zestawu WDR3600 Gargoyle 
1.6.1.1 + E398 + starter Redbull Mobile. Modem działa w trybie QMI. Po wydaniu komendy

uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-network-modes lte

otrzymuję

"No effect"

Co należy zrobić aby wymusić transmisję w LTE?

200

Ja korzystam z programu Top_NetInfo:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t … mp;start=0

Za pomocą programu ustawiam modem w tryb LTE, podłączam do routera i działa tylko LTE.
Program wykorzystuje komendy AT.