26 (edytowany przez build000 2014-04-24 04:16:33)

Odp: 12.09.01

Szczerze mówiąc to wygląda na typowy i nieustający powód/problem - openwrt kiepawo sobie radzi z NTFS - jak zwykle. Poza tym nie wiem czy używasz oby na pewno dobrze komendy mount w stosunku do NTFS.
Wyjąć dysk - podpiąć do kompa z wingrozą - zapodać (z odpowiednim przełącznikami jak trzeba) w konsoli windziarskiej:

chkdsk <ew. przełączniki> <ten dysk widziany w windzie>

Podłączyć na nowo (po wcześniejszym wyłączeniu kompa z windą i dopiero wtedy odłączeniu dysku - nie ma znaczenia czy przenośny czy stacjonarny) pod router (dopiero po zsynchronizowaniu czasu jakimś serwerem/usługą aktualizacji czasu ) - spróbować na nowo zamontować (odpowiednio).
Generalnie używanie z innym systemem plików, niż natywne ext* , jakiejkolwiek pamięci masowej z openwrt zawsze prędzej czy później będzie powodowało problemy. Docelowo - sformatować w jakimś ext*.

Maniek19pl napisał/a:

Oki poszło bez problemu, więc na noc zostawie polecenie make

Jaki efekt owego polecenia i czy wszystko tym razem zakończone sukcesem ?
Efekt Twoich bojów jak i też zastosowane tricki mogą być na przyszłość pomocne innym - warto się podzielić, a wręcz moralnie masz taki obowiązek (przynajmniej powinieneś) - pomagają Tobie inni i Ty też pomóż innym.

27

Do montowania partycji potrzebujesz ntfs-3g

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Aaaahaaa.. Jasne yikes byłem pewny że dysk to ext4 a przecież poprzedni dysk mi padł, wiec podłaczyłem inny z komputera - który jest to ntfs yikes
polecenie

root@OpenWrt:~# opkg install ntfs-3g
Installing ntfs-3g (2011.4.12-1-fuseint) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/x86/generic/packages/ntfs-3g_2011.4.12-1-fuseint_x86.ipk.
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for ntfs-3g:
 *      kernel (= 3.3.8-1-fa7af62e0ef1d529ecb7f7efccc706c3) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package ntfs-3g.
root@OpenWrt:~# opkg install kmod-fs-ext4
Package kmod-fs-ext4 (3.3.8-1) installed in root is up to date.

Wiec wygląda na to że muszę sobie dokompilować jako <*> ntfs-3g w make menuconfig

A co do tego make Tak z tym co zaznaczyłem poszło bez problemowo i to nawet szybko

*
Teraz przy okazji mam już ustawione jak trzeba screen ekg, teraz rozumiem że poprostu cały katalog (na obecnym openwrt na terminalu )
root/.gg skopiować takim jakim jest do maszyny na którym kompiluje do folderu ? /opt/attitu... ? razem z folderem /root/.gg ? czy może samym .gg czy zmienić nazwę folderu na samo gg ?
A i komenda którą dodaje do www > system > startup

screen -dm -S ekg ekg 

gdzie to mogę umieścić żeby mi wkompilowało ?

Tak samo gotowiec to pptp ?
na maszynie dodać gotowe już pliki , czyli :
/etc/pptpd.conf
/etc/ppp/options.pptpd
/etc/ppp/chap-secrets
/etc/config/firewall
/etc/firewall.user

29

files/root/.gg

Tak samo resztę. Jaką zrobisz strukturę katalogów w files to dokładnie taka zostanie wkompilowana w obraz.

30

w kernel > filesystem > jest tylko - kmod-fs-ntfs

A gdzie jest to : Bo wgrać mi się nawet nie chce w openwrt, wiec chciałem wkompilować : ( z poradnika o transmission)

Istnieje także pakiet transmission-control zawierający bardziej rozbudowany interfejs www.

31

A tu: https://code.google.com/p/transmission-control/

I jak widać dawno już umarło.

32

plików /root/.gg nie idzie w żadnej sposób skopiować przez sambę czy ftp nie idzie (brak uprawnień, albo błąd odczytu.)
skopiowałem sobie pliczki od pptp (które ustawiałem)

rozumiem że to mam wrzucic w maszynie której robie make : /opt/attitude_adjustment/files/ ?

33

Winscp/scp a nie sambę. Tak, files ma być w katalogu gdzie masz źródła.

34

żeby móc skopiować po ftp muszę najpierw wkompilować to w moje openwrt.

Tak, files ma być w katalogu gdzie masz źródła.
Dalej do końca nie rozumiem.
Pliki np. /etc/pptpd.conf
mam umieścić w opt/attitude../files/etc/pptpd.conf ?

35

scp to nie ftp!

Jeżeli źródła masz w /opt/attitu... to tak, tam masz mieć katalog files (czyli w tym samym katalogu gdzie .config jest i make wywołujesz.

36 (edytowany przez Maniek19pl 2014-04-24 17:45:10)

A wiec udało mi się pokopiować z działającego openwrt (skompilowane ekg i server pptp) skopiowałem wszystkie pliki od nich, wkompilowałem poleceniem make. Wgrałem nowe openwrt
podłaczam się przez ssh , screen -r (żeby zobaczyć czy działa ekg) - tak działa, ale brak configa ,bo mam menu z wpisaniem numerka,hasła itp.
Tak samo nie działa odrazu server pptp , sprawdziłem szybko czy pliki sie zgadzają, tak
wiec odrazu wpisałem w ssh :

# /etc/init.d/pptpd enable
    # /etc/init.d/pptpd start

Teraz działa, tylko teraz nie wiem czy nie było dodane do autostartu czy tylko nie było właczone yikes
Ale dalej tak jak mówie psoci ten config ekg, gdzie niby jest skopiowany a dalej wymaga wpisania
**

Haaa a w ssh wpisałem samo , ekg - włączyło mi się skonfigurowane moje ekg, to czemu w screen ekg , go nie ma ?czyżby 2 osobny config?

**
wracająć do wkompilowania : ntfs-3g, dalej mi się nie udało, gdzie to jest?
,bo w w kernel > filesystem > jest tylko - kmod-fs-ntfs - jest to co innego niż ntfs-3g > dysku dalej nie mogę zamontować

37

To nie to. Pisałem już, zostaw kmod-fs-ntfs a zaznacz sobie ntfs-3g. Feedsy w ogóle zainstalowałeś?

38 (edytowany przez Maniek19pl 2014-04-24 18:01:40)

utilities > filesystem > ntfs-3g
Feedsy ? co to są?

A co do tego screen ekg? widzę jak za dużo pytań/problemów piszę w jednym poście to dostaję odpowiedz na losowe zapytanie , z czego znowu musze pytać - bo nic nie rozumiem yikes

39

Od początku do czytania: http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

40

Noo oczywiście że to zrobiłem ,na samym początku jak przygotowywałem sobie maszynę do kompilacji , gdzie nawet chyba wczoraj robiłem aktualizację

41

Więc co to za pytanie "co to są feedsy"? Czy po prostu kopiowałeś polecenia bez czytania tego?

42

czytałem, po prostu nie skojarzyłem co to było,
to jakie pomysły do screen ekg? i pptp ?

43

screen - a gdzie zrobiłeś uruchamianie tego?

pptp - to już w logach szukaj odpowiedzi.

44

do kompilacji dodałem plik > etc/rc.local (gdzie dodałem )

screen -dm -S ekg ekg

45

Nadałeś mu prawa wykonywania?

46 (edytowany przez Maniek19pl 2014-04-24 18:27:22)

Nie nic nie nadawałem, ale i tak działa

Lecz mówie nie wiem gdzie jest config od tego screen ekg, bo po resecie screen -r > mam menu z wpisaniem danych z gg, gdzie to wyłącze wpisze same ekg, właczy się i tam wszystko jest jak powinno

root/.gg - tutaj jest config od ekg, a gdzie od screen ekg ? (gdyby czytał ze swojego innego configa)

47

Nie ma czegoś takiego. Po prostu raczej musisz zmienną HOME ustawić przez uruchomieniem screena (export HOME=/root)

48 (edytowany przez Maniek19pl 2014-04-24 19:47:46)

o! wklepałem export HOME=/root , wtedy screen ekg i mam big_smile
To teraz możę jak to dodać do kompilacji ?

Dobra udało mi się zgrabnie podmienić pliki od transmission (http://transmissionplgui.elektroda.eu/) teraz się zastanawiam jak je wkompilować ? czy zrobić kolejno folderu gdzie to było w openwrt (usr>share>transmission .
Czy gdzieś w plikach od transmission ?

49

Pytasz o to co już wcześniej robiłeś. Chcesz coś wkopilować w obraz to umieść to w katalogu files. Proste.

50

wrzuciłem tak pliki od transmission, w nowo skompilowanym obrazie nowego interfejsu nie widzę - jest org (czyli możliwe ze skopiowało to co tam dodałem - lecz zostało zastąpione przez kompilowany transmission)