1 (edytowany przez rx7 2014-04-20 12:01:39)

Temat: Jak reanimowac TL-MR3420

Witam,

Mam od 3 lat pierwszą wersję MR3420. Zaraz po zakupie wgrałem Gargoyle. Sprzęt działa bez zarzutu ale po kilku miesiącach użytkowania postanowiłem ponownie zrobić Update.

Niestety zrobiłem szybciej niż pomyślałem i wgrałem wersję gargoyle-1.6.0.5-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin

Efektem czego router przestał działać, po restarcie świeci sie stale dioda PWR a pozostałe gasną i zapalają się wszystkie (oprócz diody WLAN) w odstępie około 3 sek.

Aby reanimować router chciałem wgrać właściwy firmware instalując go przez bootloader.
Mam taki konwerter USB/RS232 z SATELa
wlutowałem piny w płytkę routera, zainstalowałam sterowniki konwertera na PC, ustawiłem na karcie sieciowej stały IP na 192.168.1.27, podłączyłem router do PC i konwerter do routera, odpaliłem putty, wybrałem serial podając właściwy com i speed na 115200 i zero reakcji, putty milczy.

Podłączyłem rx i tx z konwertera odwrotnie i mam cos takiego.
PunBB bbcode test

Znalazłem w swoich zasobach taki konwerter FTDI
PunBB bbcode test

Nie wiem czy jest odpowiedni ale podłączyłem go do routera i mam coś takiego w putty
PunBB bbcode test

i po Autoboot in 1..." wpisuje tpl - to proces startu zostanie przerwany ale nie mogę nic wpisać

Co mogę zrobić, czy jest jakiś inny sposób aby wgrać firmware w mój uwalony router?

Jestem trochę cienki w te klocki i nie wszystko kumam więc prosiłbym o wyrozumiałość i łopatologiczne sugestie.

2

Odp: Jak reanimowac TL-MR3420

MR3420 bo dzielnik napięcia na linii TX i stąd te krzaczki. Nic złego nie zrobiłeś, dodaj rezystor 3k3 między TX a GND. Lub po prostu nie przejmuj się tym i wpisuj polecenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

MR3420 bo dzielnik napięcia na linii TX i stąd te krzaczki. Nic złego nie zrobiłeś, dodaj rezystor 3k3 między TX a GND. Lub po prostu nie przejmuj się tym i wpisuj polecenia.

Dzięki za odpowiedź. Krzaczki to pół biedy. Rezystor mogę wlutować problem w tym ze nie mogę nic w putty wpisać, czy tak powinno być? Tutaj wlutowanie rezystora chyba nie pomoże?
Moze RX w routerze nie działa? jak mogę to sprawdzić?

4

Jak wcześniej podłączyłeś się tam zwykłym RS232 bez konwertera poziomów napięć, to mogłeś spalić RX w procesorze - znam takie przypadki i niestety wtedy pozostaje już tylko zewnętrzny programator do FLASH.

Sprawdź czy masz echo - podłącz RX z TX w przejściówce i zobacz czy widzisz to co wpisujesz - będziesz miał pewność, że kabel/konwerter jest sprawny.

5

pepe2k napisał/a:

Sprawdź czy masz echo - podłącz RX z TX w przejściówce i zobacz czy widzisz to co wpisujesz - będziesz miał pewność, że kabel/konwerter jest sprawny.

Przyznam ze jestem cienki w te klocki, co dokładnie mam zrobić? jak sprawdzić czy mam echo?
Czy pisząc " podłącz RX z TX w przejściówce" masz na myśli mój konwerter FTDI?

6

rx7 napisał/a:

Przyznam ze jestem cienki w te klocki, co dokładnie mam zrobić? jak sprawdzić czy mam echo?
Czy pisząc " podłącz RX z TX w przejściówce" masz na myśli mój konwerter FTDI?

Tak, podłącz wyjście z wejściem i zobacz, czy możesz sam ze sobą pogadać. Ale jak udało Ci się przerwać bootowanie ("tpl"), to raczej problem leży gdzieś po stronie kabla/konwertera, a nie routera.

7

Bootowanie na przejściówce FTDI komendą tpl przerywam bez problemu.
Jak zwierałem w konwerterze rx z tx to np w putty wyskakują mi krzaczki więc konwerter żyje, ale czy działa poprawnie to już nie wiem.
Spróbuje tak jak sugerujesz sprawdzić czy mam echo.
Pytanie czy ten konwerter jest odpowiedni?

8

Jak przerywasz tpl bez problemu to wszystko działa. printenv, help potwierdzony enterem itd działa?

9 (edytowany przez rx7 2014-04-21 13:15:37)

Cezary napisał/a:

Jak przerywasz tpl bez problemu to wszystko działa. printenv, help potwierdzony enterem itd działa?

Jeżeli uruchomię router to po przerwaniu autostartu za pomocą komendy tpl wpisuje w putty help lub printenv  i niestety mam brak jakiejkolwiek reakcji. Jedynie zielony kursor za znakiem zachety

Jeżeli natomiast zrobię to co powyżej (czyli uruchomię router i zatrzymam autostart za pomocą komendy tpl) a następnie zamknę putty i uruchomię go ponownie (pozostawiając router włączony) to już putty reguje na wpisywane rozkazy (help czy printenv)  i odpowiada, fakt ze krzaczkami ale jednak.

Poniżej zrzut z okna putty po takiej operacji i wpisaniu komendy printenv
PunBB bbcode test

Czyli nawet bez krzaczków (ale nie zawsze, raz z krzaczkami a raz bez)... muszę wlutować ten rezystor żeby nie błądzić po omacku

10

Czyli działa. Wgrywaj soft i tyle.

11 (edytowany przez rx7 2014-04-21 16:16:20)

Niby działał ale nie do końca. Co chwila się zawieszał i nie działa poprawnie, co komenda musiałem go restartować no i nie wiedziałem czy poprawnie wpisuje ale....

Wlutowałem rezystor 10k pomiędzy TX i VCC i ZADZIAŁAŁO smile

Putty nie tylko nie wyświetla krzaczków ale nie zawiesza się, skutkiem czego programowanie TP LINKa poszło książkowo smile

CEZARY dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość dla nowicjusza.

Mój TP-Link MR3420 ożył i ma się dobrze smile