Temat: Modem adsl + openwrt

Witajcie, mam problem z podłączeniem routera tplink w8910g służącego jako modem do routera z openwrt... Tplinka przestawiłem na bridge i w 1szy port ethernet podłączyłem przewód do portu wan w routerze z openwrt i tam ustawiłem PPPoE, wpisałem login i hasło i nic. Nie łączy z internetem. Gdzie robię błąd? Pozdrawiam.

2

Odp: Modem adsl + openwrt

1. Na Modemie wyłącz bridge, ustaw go jak normalny router.
2. Wyłącz na routerze z Openwrt DHCP i DNS oraz ustaw adres IP br-lan na jeden z adresacji tego pierwszego routera np. 192.168.1.2 (u Ciebie może być inaczej), najlepiej przesunąć na tym pierwszym routerze zakres adresacji DHCP np. od 192.168.1.3 do 192.168.1.100 (lub inaczej, co router to inne konfiguracje domyślne są..)
3. Podpiąć skrętką obydwa routery ze sobą za pomocą portów LAN, nie wan.
4. PPPoE (jeśli Twój dostawca internetu ma takie zabezpieczenia) ustawiasz na pierwszym routerze od strony wan. Czyli w Twoim przypadku w8910g.

3 (edytowany przez Bartekk 2014-04-20 07:41:18)

Cześć, wolałbym jednak połączenia bridge + openwrt, ponieważ chcę żeby nowy router pełnił role routera.

Ustawienia TP-linka:

PunBB bbcode test

Gargoyle wyklikane PPPoE.

4

A w ogóle adres ip jakiś dostaje, modem się synchronizuje itd?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Skajper4 2014-04-20 13:25:23)

Przecież będzie pełnił? Wystarczy że na drugim włączysz wifi..
i PPPoE nie ustawiasz na gargoyle tylko na pierwszym routerze od strony dostawcy!

6

Cezary napisał/a:

A w ogóle adres ip jakiś dostaje, modem się synchronizuje itd?

Synchronizacja jest, konto się loguje do DSLAM'u, jedynie nie otrzymuje bramy domyślnej. Aktualnie mam to ustawione tak, że na tplinku wyłączyłem dhcp, ustawiłem mu adres 192.168.1.1 a na opewrt ustawiłem połączenie jako statyczne IP kablowe i wpisałem 192.168.1.4 i nim zarządzam internetem. Tylko pytanie co zrobić, żeby z openwrt móc otwierać porty itd.? Moja domena no-ip przekierowuje nie do webpanelu tplinka, a gdy go wyłączę mam brak połączenia. W openwrt ustawiłem zdalne ssh i webpanel. Ustawiłem DMZ na router openwrt, ale nic to nie pomogło.

7 (edytowany przez Skajper4 2014-04-21 00:18:18)

Kombinujesz na siłę. Jeśli próbujesz się połączyć przez komputer w sieci lokalnej na no-ip to tak będzie. Połącz się z no-ip z zewnętrznej sieci np. przez telefon a będziesz miał panel openwrt czy co tam chciałeś mieć (i będzie coś takiego jak tu: skajper.tk ).

8 (edytowany przez Bartekk 2014-04-21 00:42:18)

Niestety nie działa. Podejrzewam, że w8910g coś blokuje jeszcze, bo żadne usługi z n750 nie przechodzą w świat mimo ich otworzenia w openwrt, ale z drugiej strony jest ustawiony DMZ więc nie powinno go nic blokować.

PS DMZ powinno się ustawić na adres WAN'u czy LAN'u?

9 (edytowany przez Skajper4 2014-04-21 03:16:34)

LANu. w Twoim przypadku 192.168.1.4
Przez telefon - miałem na myśli połączenie komórkowe, 3g lub 2g, nie wifi!

10

Witaj, dmz w takim razie ustawione w porządku. Z telefonu przy połączeniu mobilnym też nie ładuje strony.

11

Wszystko gra. Powodem była błędna konfiguracja adresacji IP na urządzeniach.

12

Podłączę się do pytanie, posiadam 2 tp-linki, 8901g (adsl) oraz wdr4300, dostawca neostrada.
Jak najlepiej je połączyć, ustawić 8901g jako bridge, czy tak jak polecił Skajper4 ?
Jeden komputer będzie połączony przez kabel, reszta urządzeń po wifi.