26

Odp: 1.6.0.5 (r40431), by obsy Model:TP-Link TL-MR3420 v2 - restart co 7 mi

roblad napisał/a:

Juz dziala bez problemowo, wiec nie ma juz tematu - a nie wiesz dlaczego na tej kosci nie poszlo nic HY5DU121622CTP-D43 ?

Albo walnięta kość, albo źle zamontowałeś. Jeżeli w ogóle Ci się nie uruchomił, to już w ogóle jakieś hece - jak czasem brakuje połączenia na nóżkach adresowych albo od danych, to się wysypie/zawiesi w U-Boot, ale powinien się przynajmniej uruchomić.

roblad napisał/a:

Jakie min parametry musza miec aby na tym procku kosci chodzily i podobnych, bo HY5DU121622CTP-D43 te do starszych modeli to nie ma problemu. Na tym Twoim sprzecie tez byly chocki klocki, ciagle restarty , ale po firstboocie wywaleniu wiekszosci uslug koledze chodzi, wylaczyl tez bwmona i nanowo recznie ustawil konfiguracje. Musialo cos byc w sofcie od 16.0.3 do 16.0.5 (teraz mam ja i kolega najnowszego gita Cezarego) i nic sie nie dzieje choc u mnie zajetosc jest na 55 M strestesty i ramtest chodza bez problemu, nawet swapa nie ma i chodzi - deba staje ale chodzi bez zwiechow - i tylko to jest wazne :-) moze felerny sprzet mi sie trafil ale i napiecia mierzylem i wydaje sie byc wszystko OK, nie wiem poprostu nie wiem (i nie jest to juz lutowanie - bo w sprzet zainwestowalem i wymiana kosci to 15 min w tym nagrzanie preheatera :-) i rozlozenie warstatu)

Jak już dwa razy kość RAM wymieniałeś, ciągle podgrzewasz i chłodzisz PCB "w domowych warunkach", lejesz topnikiem, to mogło się tam wydarzyć naprawdę bardzo wiele - w serwisie taki sprzęt ląduje od razu w kartonie z etykietą "utylizacja" i nikt się nim dalej nie interesuje, bo szkoda na to czasu, a klient dostaje nowy egzemplarz.

27

Dziwne, moze spalony modol pamieci kupilem, bo wylutowalem z modulu od PC, ale zeby 2 naraz sie spalily, nie sadze - sprawdze jak mi sie jakis router trafi do wymiany ze starszych modeli czy beda chodzic - jak nie to trudno , 30 PLN do kosza - juz zamowilem inne i nowe, zeby miec pewnosc - juz sie nie dotykam do tego sprzetu - w sumie chyba ta kosc z 15 razy mial przelutowywana. Zawsze plucze po zabawie w izopropylu, czyli wszystko znika z topnika, topnik tez z naiwyzszej polki zainwestowalem, lutowia wszelakie tez co by problemow nie miec. Ale co racja to racja, zawsze przy podgrzaniu plyta chodzi a grubosc siezek mikroskopijna , trzeba by przeswietlic , moze przy ktoryms podgrzaniu i ostudzeniu sie cos zlaczylo mocniej - poprostu, jak chodzi to niech chodzi. Mam juz sprzet i przy wymianie ramu czy flasha nie powinno byc zadnych problemow, tyle tylko, ze jest pytanie co z tymi innymi routerami i ich rebootami ?

28

roblad napisał/a:

Dziwne, moze spalony modol pamieci kupilem, bo wylutowalem z modulu od PC, ale zeby 2 naraz sie spalily, nie sadze[...]

Pewny jesteś oznaczeń na tych kościach? Zerknij jeszcze raz i sprawdź czy czasem nie masz jakiejś o zupełnie innej organizacji.

roblad napisał/a:

[...]jest pytanie co z tymi innymi routerami i ich rebootami ?

Z którymi?

29 (edytowany przez roblad 2014-04-17 14:57:26)

Wszystkie takie same kosci i napewno te - pewnie caly walniety modul jest i tyle, sprawdze jak bede jakies przelutowanie robil.

Co do innych routerow to 1 1043 64 M (n ie ja wymienialem) 3420 - twoj - wiec tez nie podejzewam ze hardware, 3040 64 m mojej modyfikacji ram. Na tych rebooty co pare min. Mialem tez na innym 1043 i 841 po wpisaniu adresu pojawianie sie bialej strony zamiast strony logowania opisywalem to w 1 z watkow, przywrocenie starej konfiguracji z przed miesiaca zlikwidowalo problem - upgrade robilem z zachowaniem ustawien.

Nie wazne, wszystko juz smiga bez problemow - choc przypadkow tyle na raz sprawilo bol glowy - niewazne, wszystko ustalo po kolejnych upgradach obrazow.

do Cezarego.

na nieuruchomionych uslugach pamieciozernych nic sie nie dzialo a jak juz bylo uruchomione cos i zatrzymany bwmon - to tez chodzilo wszystko choc zdarzaly sie rebooty na 4 M softach nie bylo zadnych problemow, czyli cos gdzies musialo sie grysc - juz nie szukam, zamykam temat, mam nadzieje ze sie takie cuda juz nie powtorza.

30 (edytowany przez roblad 2014-04-17 22:52:38)

Moze to bylo winowajca dla mojego 1043 i jego rebootow

autor mwan3 ostatnio aktywnie dziala

OpenWrt hotplug script fix

Forum member tcherenato found that adding a 1 second pause to the OpenWrt hotplug launch script helps prevent occasional segmentation faults when mwan3 performs hotplug operations. It is not known currently what the root issue is (or even if it is in mwan3 at all) but the change is recommended.
        see https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 14#p209214

vi /sbin/hotplug-call

add "sleep 1" at the indicated location

...

[ \! -z "$1" -a -d /etc/hotplug.d/$1 ] && {
        for script in $(ls /etc/hotplug.d/$1/* 2>&-); do (
                [ -f $script ] && . $script
                ## customization: add a 1 second delay to prevent segmentation faults
                sleep 1
        ); done
}

http://wiki.openwrt.org/doc/howto/mwan3

31

No widzisz, a już zdążyło się oberwać Cezaremu za błędy w sofcie i mnie za kości pamięci smile

32

Tyle tylko , ze to moze wyjasnic problem z 1043 a co z 3420 (nie tym felernym) - tam mwan3 nie chodzi, albo z 3040 tez tam go nie ma ? inny 1043 bez mwana - (z felerna koscia wczesniej) chodzi od 2 miesiecy bez zastrzerzen - 0 rebootow, byly na nim i na 843 problemy login.sh zamiast strony pokazywal sie bialy ekran a po wpisaniu adresu przechodzil bez logowania do overview.sh - to tez wina mwana3 ? Pomoglo im przywrocenie starej konfiguracji - cos sie jednak sypalo w wydaniach pomiedzy 16.0.1 i 16.0.5 - teraz po pobraniu ostatniego gita Cezarego i ponownej kompilacji wszystkie zachowuja sie normalnie lacznie z felernym 3420 v2.2 - Twoj tez jest ok, ale wiekszosc uslug ma wylaczone. Niewazne narazie chodzi wszystko i to jest optymistyczne bo w swieta czlowiek nie bedzie myslal o tym, zajmie sie malowaniem jajek :-)

33 (edytowany przez wojt0k 2014-04-18 21:35:31)

Ja właśnie miałem taki sam objaw na swoim TL-WR1043N/ND v2 (1.6.0.2)
Wystarczyło włożyć kabelek z internetem i co 3 minuty restart (bez końca). Bez internetu działał bez problemu.

Wgrałem 1.6.0.5 (r40431) i od nowa ustawiłem. Przeszło mu...

Miałem co prawda małe spięcie w instalacji przed tymi wygłupami ale raczej łączyłem to z wymuszonym restartem routera niż jego uszkodzeniem.
Myślałem że to wina albo statystyk i zmian w domenach albo synchronizacji czasu ale jak poczytałem forum to może faktycznie ten hotplug.

34

Mój MR-TL3420 v.1 restartuje zaraz po włączeniu zasilania na niektórych obrazach, gdy ma niby połączenie z internetem, ale coś blokuje transfer lub jakiś adres. Np. kiepski zasięg modemu. Potwierdził to kapeć od aero 2. Jeśli po włączeniu rutera jest żądanie kapcia i nie zdążę kliknąć, żeby go wpisać, to następuje restart. Problem występuje chyba od ponad roku.

35

Hub usb z własnym zasilaniem potrzebujesz...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

36

Ach te TL, używam jednego (modyfikowanego WR-703N), MR3420v1 używałem zaraz po premierze rynkowej z 1,5 roku, może bym go miał do dziś gdyby miał chociaż 8MB flash (a tak to poszedł w pakiecie z E1820 na aukcji). Osobiście też miałem problem z kilkoma routerami (różnych marek) po zmianie czasu, lecz update wszystko ustąpiło. Nie miałem tego problemu na starym firmware 1.5.8 (DIR-825), do softu się nie mogę czepiać bo wspomniany D-Link pracował na nim prawie rok (nieźle obciążony-webcam serwer, openvpn serwer, qos) i gdyby nie problemy z konfiguracją openvpn po zmianie ISP to nie robił bym update do dziś. smile

37

A umnie resety co chwila nastapily dzisiaj rano.  Soft chyba byl 1.5.7.11  na 841v7.2. Obraz gargoyle od Cezarego ustawiony tylko jako most-przekaznik. Reszta ustawien nie ruszana. Myslalem, ze cos sie w sofcie skopalo wiec firstboot i wgralem najnowszego gargulca. Router jest z tunerem i nie jest wlaczany codziennie. Podobny objaw byl jakos z koncem tamtego roku wiec chyba to faktyvznie ta zmiana daty cos powoduje. Co najlepsze na glownym routerze tp link 842 siedzi soft cezarego z luci z konca tamtego roku i wszystko jest ok

38

Luci ma inny zestaw oprogramowania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.