1 (edytowany przez goldi11 2014-04-18 16:31:11)

Temat: tl-wr941nd brak dostepu.

Siema,
Mam problem z moim routerkiem, przypadkiem zablokowałem sobie do niego całkowicie dostep.
Nie moge na niego wbic ani przez SSH, ani Telnetem, ani www. Zarówno przez WAN jak i LAN.
Co gorsza nie moge wejść również przez failsafe, co jest bardzo dziwne.
Przy failsafe router wygląda tak jak by byl w tym trybie, dioda sys miga bardzo szybko, ale po podłączeniu routera bezpośrednio do komputera po porcie lan, nie można sie podłączyć, oczywiście mam adres 192.168.1.2 na kompie. TimeOut.
Jest jeszcze jakiś inny sposób dostania sie do niego?

Linksys WRT300n
Asus N18U

2

Odp: tl-wr941nd brak dostepu.

Konsola szeregowa. 941 ma inaczej zbudowany switch i chyba domyślnie w failsafe nie ma dostępnych interfejsów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez goldi11 2014-04-18 16:40:33)

masz jakąś instrukcję? dawno tego nie robilem

Linksys WRT300n
Asus N18U

4

Konwerter odpowiedni, lutujesz (http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd#serial), uruchamiasz putty. System się uruchomi i przez serial będziesz mógł pozmieniać to co zepsułeś lub po prostu zrobić firstboota.

5 (edytowany przez goldi11 2014-04-19 07:45:28)

Mam problem bo nie mam odpowiedniego konwertera, może da się jakoś odzyskać dostęp,  tylko ja nie wiem jak.
Zablokowałem się na Luci przez zbridgowanie wszystkich portów LAN i wwan
Został tylko port WAN. Gdy podłączam router pod ten port, to widzę na głównym routerze ze adres został pobrany,  ale że nie odblokowałem żadnego dostępu przez WAN to nie mogę się połączyć.
Może da się jakoś przez ten WAN wejść? Lub może przez zmostkowane LAN?

Linksys WRT300n
Asus N18U

6

Jak nie otworzyłeś portu nie to. Reset też pewnie nie jest obsługiwany bo użyłeś standardowego openwrt, prawda?

7

A nie masz jakiegoś innego sprzętu z UART-em? Jakieś Arduino, Raspberry Pi albo inne cuda na kiju? Mógłbyś użyć czegoś takiego bezpośrednio, zamiast konwertera/adaptera.

8

ok, mam dwa kable ca42, żadnego nie mogę uruchomić. Dawno ich nie używałem i troszkę zapomniałem jak sie to robi.
Zainstalowałem sterowniki, podłączam kabel i nic. system go nie wykrywa, nie ma go w managerze urządzeń. Nie wiem jaki COM mu przypisano. Próbowałem juz dolutowac go do routera i podłączyć, ale dalej był nie rozpoznawany.

Linksys WRT300n
Asus N18U

9

A trzeba było kupić jakiś sprawdzony adapter... po jaką cholerę Ci te ca42, z którymi same problemy i kombinowanie.

10

Niestety nie mam wspomnianego prze ciebie adaptera. Te CA-42 kupiłem już dawno temu do jakiejś innej roboty.
Nie wiecie czasem jak mi pomóc? Jak powinienem to prawidłowo zrobić? A może jest ktoś we Wrocławiu kto za jakiś czteropak czy flaszeczkę będzie mógł mi pomóc? smile

Linksys WRT300n
Asus N18U

11

Jak Ci nie działa ten CA42 to kup gotowiec na allegro i tyle, parę złotych kosztuje.

12

Jaki gotowiec? Co to jest ?

Linksys WRT300n
Asus N18U

13

Np. coś takiego: http://allegro.pl/modul-ft232-usb-uart- … 65305.html (poglądowo, bo cena jest bardzo wysoka za niego na tej aukcji)

14

Taki również się nada?
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-t … 41224.html

Linksys WRT300n
Asus N18U

15

Tak.

16

Czasami z tymi PL23xx są problemy ze sterownikami.
Ja zawsze proponuję sprawdzony, tani jak barszcz układ na scalaku CP2102 - ostatnio można było takie (adapter, przewody) kupić w promocji po 1 USD z dostawą w Chinach smile

17 (edytowany przez goldi11 2014-04-29 22:06:51)

chciałem wrócić do oryginalnego oprogramowania i chyba popsułem. Wgrałem obraz ze strony tp-linka do /tmp za pomoca winscp i odpaliłem mtd -r write firmware.bin firmware

Dostaje tylko

U-Boot 1.1.4 (Jan 30 2012 - 17:57:33)

AP81 (ar7100) U-boot
DRAM:
sri
32 MB
id read 0x100000ff
flash size 4MB, sector count = 64
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
bsingle_phy = 0
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

i restart po tym.
Jak sobie z tym poradzić ?

Linksys WRT300n
Asus N18U

18

Wgrać przez TFTP.