1

Temat: USB over IP przez Internet

Cześć.
Korzystam w biurze z takiego urządzonka jak serwer USB, który udostępnia w lokalnej sieci podłączone do niego urządzenia USB (na komputerach są programy klienckie, które "podłączają" wybrane urządzenie).

Serwer fajnie działa, ale chciałem rozszerzyć dostęp również przez Internet - jestem np. u klienta a potrzebuję się podłączyć do jednego z urządzeń.
Skonfigurowałem sieć VPN wg poradnika ze strony http://eko.one.pl/?p=openwrt-pptpd
Łączę się z serwerem VPN z Windows, połączenie jest zestawiane i... widzę że nie widzę urządzeń USB.

Ponieważ serwer USB udostępnia urządzenia tylko dla komputerów z lokalnej sieci firmowej muszę tak skonfigurować VPN, żeby program kliencki "poczuł" jakby tam był... smile

Jakby ktoś podpowiedział w którą stronę iść, to będę wdzięczny.

2

Odp: USB over IP przez Internet

Porty otwarte/przekierowane?

3

tak, albo... chyba tak smile
firewall skonfigurowany wg poradnika na który się powołuję w poście wyżej.

4 (edytowany przez Skajper4 2014-04-17 23:17:48)

Chodziło mi o port USB-IP czy masz przekierowany/otwarty na dostęp ze strony tunelu smile
Ps, pytanie z ciekawości. Jaką to ma wydajność, czy jest w pełni kompatybilne z Plug & Play oraz sterownikami instalowanymi na kliencie?

5

hmm, tylko nie wiem jak to sprawdzić... jakbyś mógł powiedzieć, to ja będę chętnie słuchał big_smile

Jeśli chodzi o sam sprzęt, to dosyć dobrze daje radę - tzn. na początku warto te urządzenia USB podłączyć bezpośrednio, żeby system sobie poinstalował sterowniki a potem już działa na zasadzie Plug & Play

W międzyczasie trochę poczytałem i zainstalowałem jeszcze openVPN-a po obu stronach wg tego poradnika:http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

tutaj "zadziałało" ale serwer usb dosyć często przerywa - może to być kwestia tego, że ten serwerek działa po tcp a openvpn jest ustawiony na udp?

6

Najpierw
Sprawdz czy przyznany masz ip
sprawdz czy odpowiada router w tej sieci.
sprawdz czy odpowiadaja inne sprzety w sieci
moze to problem routingu miedzy sieciami?