Temat: Tplink i kamera ip czy da się zrobić podgląd?

Witam, czy przy zakupie routera jakiegoś tplinka i do tego kamery ip albo zwykłej na usb od kompa dało by się zrobić podgląd na żywo przez internet orange bezprzewodowy, tak aby podglądać obraz przez www?

Jak wiadomo Orange ma zmienne ip, przydało by się żeby kamera robiła zdjęcie do kilka minut i jeżeli coś się zmieni to zaczęła nagrywać albo żeby sms szedł do mnie że coś się dzieje.

A może da radę tak w inny sposób?

2

Odp: Tplink i kamera ip czy da się zrobić podgląd?

Jak wykupisz w Orange publiczne ip to tak. Inaczej tylko możesz z jakimś tunelem kombinować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No ok, czyli publiczne ip trza wykupić i co dalej?

ps. dzięki za odp

4

Zainstaluj motion (opisane na eko.one.pl), oskryptuj to jak chcesz i masz to co chciałeś.

5 (edytowany przez Pawel1924 2013-08-28 22:01:10)

Hej, a dało by się tak-

Zakładam darmowy serwer, konfiguruję router z kamerą tak żeby robił zdjęcia co minutę i przesyłał je na serwer,
Gdy na jakimś zdjęciu wykryje różnicę w porównaniu do poprzedniego to wysyła do mnie sms i zaczyna robić np. jedno zdjęcie na sekundę wysyłając je na serwer.

Wtedy ja po dostaniu smsa wchodzę na serwer i widzę co się dzieję...

Czy takie coś jest do zrobienia?

......................

Albo druga opcja:

Według tego linku:
http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne … 4bd13f425d

Można zrobić połączenie vpn na zmiennym ip.

Wtedy zainstalował bym plugin do kamery w routerze i w każdym momencie z domu mógłbym wejść i obejrzeć obraz z kamery i zarządzać routerem.

Czy to jest możliwe?

Czy router mógłby mnie informować smsem gdy coś się będzie dziać? I dopiero wtedy zaczynać nagrywanie?

Kiedyś gdzieś czytałem o tym że da się zrobić tak żeby po porównaniu poprzedniego zdjęcia z kamery i wykryciu różnicy, wysyłany został sms, albo mi się śniło smile

6

Oba - jak sobie oskryptujesz. Motion potrafi zaznaczać zmiany w obrazie, więc pewnie dało bo się pod niego jakoś podczepić.

7

Ja mam 2 kamerki USB podpiete pod tp-link + plugin webcam+ orange free + n2n
http://eko.one.pl/?p=openwrt-n2n

tylko na innym kompie jak chcesz podejrzeć musisz zainstalować aplikacje do n2n.

Ale skalkuluj sobie zakup normalnej kamerki IP od 140zł z chin.
Mam taka droższą np IProbot3 od Tenvis - wtedy nie ma znaczenia jak są podpiete pod internet bo łacznąść idzie po p2p.
Sa aplikacje pod android i normalnie mam podgląd na smartfon, jest plugin pod windows i wtedy w każdej przegladarece logujesz się na ich server i masz podgląd na żywo. Jest obsługa dropbox czyli z automatu kamerka wysyła fotki na niego.

8 (edytowany przez enrike4 2014-04-17 11:43:19)

Witam!

Właśnie dotarła do mnie kamerka ip.

W sieci lokalnej działa bardzo fajnie i chciałbym ją wystawić na zewnątrz.

Mam stałe-publiczne ip.

Muszę chyba jakoś przekierować porty w Gargulcu , (włączyć dmz?).

Lokalnie ma adres np 192.158.1.170  port 81

Nie chciałbym przekombinować wink

Pozdrawiam

(TP 4300)

9

Albo przekierowanie portów, albo dmz. Jak chcesz.

10 (edytowany przez Skajper4 2014-04-17 13:17:41)

Lepiej chyba jak sobie ustawi przekierowanie portów. Dostosuje sobie port jaki chce bez grzebania w configach programów. DMZ nie "otwiera" routera na zewnątrz? Tak jakby firewalla wyłączył? (blokowanie portów)

11

Skajper4 napisał/a:

Lepiej chyba jak sobie ustawi przekierowanie portów. Dostosuje sobie port jaki chce bez grzebania w configach programów. DMZ nie "otwiera" routera na zewnątrz? Tak jakby firewalla wyłączył? (blokowanie portów)

Czyli przez dmz nie dostane się do kamery z zewnątrz?

12

Dostaniesz się. Z tym że DMZ robi przekierowanie wszystkich portów na odpowiedniki na danym adresie. W ręcznym przekierowaniu masz możliwość wyboru który port na który.

13

No super działa!

Dziękuję

Da razie mam dmz, ale tylko jedna usługa.