1

Temat: Tp Link 1043nd v1 - uwalony flash?

Witam. Mam problem ze wspomnianym routerem. Sprzęt działa od około dwóch lat- na pokładzie zawsze gargoyle. W tym momencie posiadam wersje najnowszą - do aktualizacji zostałem zmuszony bo router przestał startować. Na poprzednich wersjach gargoyle(nie pamiętam w tej chwili numerków) też raz na kilka miesięcy trzeba było wgrywać fw. Na dzień dzisiejszy router zachowuje się w ten sposób,że raz startuje, innym razem nie ma do niego dostepu, po wyłączeniu z prądu i ponownym podłączeniu znów działa. Coś mi wygląda na problem z flashem. Czy wgranie exroota omija całkowicie ładowanie z flasha? Jest opcja wymiany flasha? Jeśli tak to gdzie i jakie są to koszty?

Pozdrawiam

2

Odp: Tp Link 1043nd v1 - uwalony flash?

Odezwij się do mnie, mam kostki FLASH.
Ale to mi raczej wygląda na problemy z zasilaniem... FLASH to ostatnia rzecz, którą bym podejrzewał, chyba że kasowałeś i zapisywałeś kość 10 razy dziennie.

3

Na routerze długo pracował serwer oscam - może to zaorało flasha? Co do zasilania to router od nowości jest podłączony do upsa.

4

Po prostu mogły kondensatory już wyschnąć i zasilacz napięcia nie trzyma pod obciążeniem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Otwórz, obejrzyj, jak masz możliwość to wrzuć zdjęcie w dobrej rozdzielczości, to podumamy.
No i na próbę - podłącz go na jakiś czas do innego zasilacza 12 V.

6

Też bym obstawiał zasilanie. Inny zasilacz podłącz.
Ja czasami jak potrzebuję na szybko zasilacza, a nie mam nowego, to zwyczajnie przecinam stary zwykłym brzeszczotem, w miejscu klejenia, wymieniam kondziory (bo to one zwykle są przyczyną problemów z zasilaniem) i ponownie sklejam obudowę wink

7

Mam ten sam problem, z tym że gdy router się zrestartuje, już nie zaskoczy dopóki się go nie wyłączy z prądu. Dioda od zasilania świeci i nic więcej. Też spróbuję dać inny zasilacz.

8

Czesc,

Mialem to samo co Drail ale wadliwa okazala sie pamiec.

9 (edytowany przez pepe2k 2014-04-17 20:53:07)

Miałem to samo co Drail ale wadliwa okazała się faza księżyca...
Za mało informacji. Podłączyć się do konsoli szeregowej i będzie wiadomo coś więcej.

10 (edytowany przez cezus 2014-04-17 20:56:01)

Wymieniłem zasilacz, wrzuciłem raz jeszcze soft. Na razie chodzi ale nie do końca bo np. nie działa dyndns- pomimo monitu o prawidłowej aktualizacji. Reguły na firewallu też nie działają.

@roblad - wymieniałeś pamięć? Jaki to koszt

Ewentualnie może polecicie jakiś router w granicach 300zł? Jest jakaś alternatywa dla tplinka w tych pieniądzach i oczywiście przy możliwości wrzucenia linuxa.

Pozdrawiam
cezus

---
edit: lamerskie pytanie ale jak rozkręcić routerek? Zdjąłem gumowe nóżki, odkręciłem dwie śrubki i coś jeszcze trzyma ale nie widzę co:)

11

Tylko zaczepy.

dyndns o ile to jest dyndns możesz sobie darować  skonczyło się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

Wiem, skrót myślowy - przestało działać w innych serwisach jak np. no-ip. Proszę, podpowiedzcie coś nt wyboru routerka- jutro prawdopodobnie coś chciałbym zakupić a z tym powalczę w międzyczasie.

Pozdrawiam

13

cezus napisał/a:

Wiem, skrót myślowy - przestało działać w innych serwisach jak np. no-ip. Proszę, podpowiedzcie coś nt wyboru routerka- jutro prawdopodobnie coś chciałbym zakupić a z tym powalczę w międzyczasie.

Pozdrawiam

Może taki? http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3186

14

pepe2k napisał/a:

Miałem to samo co Drail ale wadliwa okazała się faza księżyca...
Za mało informacji. Podłączyć się do konsoli szeregowej i będzie wiadomo coś więcej.

Nie faza ani 3 fazy tylko po wymianie kosci (zreszta od Ciebie) wszystko ruszylo i do tej pory chodzi - oczywiscie meczylem Cie logami i telefonami :-), ale objaw byl taki sam, router nie dal sie zrestartowac albo dal przez pierwsze 5 min, potem po rozgrzaniunie dzialal ani soft reset ani przez gpio. Wiem cuda Panie cuda :-)