1 (edytowany przez zearid 2014-04-15 15:45:40)

Temat: MR3220 V2.x Gargoyle i pytanie o 2 wtyczki - USB oraz sterowanie modem

Witam. Posiadam mr3220 v2.2 z zainstalowanym Gargoyle w najnowszej wersji.
Mam pytanie o 2 wtyczki - czy są i gdzie można je tutaj znaleźć.
Trochę poszperałem na głównej ale nie wszystko jest dla mnie jasne. Bądź co bądź ekspertem o routerów nie jestem, po prostu szybko się uczę.

Zacznę tak - router nie miał nigdy robionego extroota więc od tego by pewnie trzeba zacząć. Jedyny minus to problem z połączeniem przez putty.
W tej chwili jest wolne "aż" 56kb (taka informacja się wyświetla w oknie z wtyczkami).
Interesują mnie 2 wtyczki - obsługa pamięć USB (karta w modemie - złącze chwilowo puste ale ładnie wykrywa zaglądając w logi oraz pamięć USB ogólnie) jako dysku sieciowego, druga to - nie wiem czy istnieje więc pytam - wtyczka pozwalająca restartować połączenie wwlan (e3272) z poziomu gui, modem ma zasilanie zewnętrzne przez hub aktywny.
Pilniejszą sprawą jest możliwość resetu połączenia - kwestia przeliczania transferu itp.

PS. W sumie to mam jeszcze pytanie trochę głupie - czy pamięć można w tych urządzeniach rozbudować?

1. Ok. Co do restartu połączenia to w repozytorium znalazła się mała wtyczka na ekran logowania dająca tą opcję. To powinno wystarczyć.

2

Odp: MR3220 V2.x Gargoyle i pytanie o 2 wtyczki - USB oraz sterowanie modem

Pamięć można rozbudować. A co do instalacji - musisz extroota zrobić, a później odpowiednio zainstalować resztę żeby była zakładka nośników usb - jest to opisane na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. już znalazłem co i jak, muszę tylko jakoś putty zmusić do współpracy bo zamiast połączenia błędami pluje ;]
A możesz podać link do informacji i pomocy względem rozbudowy pamięci?
Powiem szczerze, że na głównej jest multum informacji lecz przedstawionych w dość chaotyczny sposób ;]

4

Na głównej jest:  Instalacja pluginów dla routerów z 4MB flash i USB
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

Jaki błędy Ci putty pokazuje?

5

Aktualnie jestem poza domem i trochę się zdalnie bawiłem.
A mam jeszcze pytanie - a jak można przebudować pamięć na większą właśnie w tym urządzeniu?

6

Napisałem to już - tak, możesz. Inna sprawa czy ci się to opłaca, czy nie lepiej go sprzedać i kupić od razu coś z większą pamięcią.

7

Nie znam na razie kosztorysu stąd pytanie o jakieś materiały względem tej czynności. Na ten moment nie ma za bardzo możliwości aby sprzedać ten i kupić inny.

8

Odezwij się do mnie, to wyjaśnię co i jak w kwestii rozszerzenia pamięci.