Jestem w trakcie testów modemu E398 na routerze 1043v2 , narazie bez aktywnego HUBa.
Poluję na jakiegoś WDR3600 lepiej by było 4300.
Brak problemów prądowych za pewne przez bliskość do BTS-a
ORANGE:
Miałem już okazję testować Orange na którym jestem w zasięgu LTE i w domu mam od 70-80% - w prostej linii 150 metrów do BTS, zasłonięty na całej długości blokiem.
Niestety odpadł w przedbiegach ponieważ w ofercie Orange Free na karte jest brak możliwości zestawienia tunelu - chyba że o czymś nie wiem, w momencie nawiązywania połączenia VPN, połączenie z siecią internet OFF bez zerwania połączenia.
Połączenia dość ciekawe, ping nie stabilny 26-60, 30 Mbit DL, 15 Mbit UL
T-MOBILE
Następnie poszedł na testy t-mobile, maksymalnie DC HSPA+, jednak prędkości pozostawiały wiele do życzenia: 5.28 DL 0.31 UL
PLUS
Mimo zasięgu LTE , do wyboru aż 4 stację LTE w promieniu 1,5 km, do tego jedna stacja w odległości 150 metrów ( ten sam maszt co Orange ) zasięg z tej jednej stacji bliższej mojemu domu 45% pingi nie stabilne 30-60 ms do onetu
Osiągi podobne do T-Mobile 5-10 Mbit DL i Up na poziomie 0.1-0.3 Mbit
PLAY
Play po aktywacji LTE, połączenie z BTSem LTE 61% czasem przełącza na DC HSPA+ 58%, mimo wszystko słaby i niestabilny ping a do tego wieczorami brak możliwości uzyskania adresu IP, połączenie nawiązuję się bez nadania adresu.
Tutaj bardzo różnie od 4 do 10 Mbit w DL i 1-4 Mbit w UL
Z biegiem testów Play okazał się najstabilniejszy.
W związku z tym mam pytanie czy mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób w skrypcie rc.local umożliwić sprawdzenie adresu IP, a jeśli nie to ewentualny restart urządzenia, jeżeli on cokolwiek pomorze.
Narazie mam coś takiego:
# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
ifdown wan
echo "AT^SYSCFGEX=\"0302\",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,," > /dev/ttyUSB0
sleep 30
ifup wan
exit 0
Dodatkowo może ktoś z was ma doświadczenie czy antena postawiona w domu może wzmocnić sygnał ? nie mam możliwości zamontowania jej na zewnątrz.
Dzięki za odpowiedzi.