1

Temat: Modemy LTE

Witam

Stoję przed zakupem modemu do LTE, chciałbym posiadać modem który będzie obsługiwany przez OpenWrt z pluginem 3gInfo.
Wskazania siły sygnału etc....

Wyczytałem że wśród modemów ( lista aktualizowana przez Cezarego ) do użycia z 3gInfo nadają się dwa modemy:

E398
oraz
ZTE820/821

czy modem w oznaczeniu

ZTE MF821D HI Link też będzie posiadał 4 interfejsy komunikacyjne ?

Co ewentualnie jest jeszcze sprawdzonego co spokojnie działa.

Przy okazji zadam pytanie dotyczące nowszej wersji TPLINKA TL-1043ND v2, czy w tym routerze wydajność prądowa jest lepsza ?

2

Odp: Modemy LTE

Hlink działa jak karta sieciowa czy ogólnie inny router. I generalnie nic routerowi do obsługi tego, bo on robi wszystko sam. Więc tak, powinien działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale w takim razie na HiLinku nie będzie działać pewnie plugin 3ginfo ?

4

To zależy czy ten modem dostarcza w jakiś sposób dane. Jak poszukasz na forum tu to znajdziesz skrypty od innego hilinka i może być coś podobnie. Musisz podłączyć i zobaczyć czym on dysponuje.

A jak nie to bierz zwykły MF821 lub E3276

5

Dużo tego i nie ma pewności co by działało.
Który z modemów LTE działa jeszcze w Dual Carrier HSPA+ z opcją działania 3gInfo.

Które modemy działają przez przeglądarkę tak aby można było we własnym ich interfejsie sprawdzić co i jak i dlaczego ?
Czy takie wewnętrzne przekierowanie da się ogarnąć żeby sprawdzać to zdalnie ?

6 (edytowany przez jagrok 2014-03-27 21:21:47)

Cezary co sądzisz o takim modemie ?

http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e327 … 90095.html

Dość tanio jak na LTE czy coś jest tu podejrzanego ?
Czy będzie obsługiwał 3ginfo czy może to jest jakaś kolejna wersja.

Wybacz już doczytałem obsługa pasma 800 i 2600.
W Polszcze jest jeszcze 1800 LTE smile

7

Było tu już o tym modemie. Ten konkretny z rosyjskiego (?) Megafona chyba pochodzi.

8

To jeszcze jedna sprawa która została pominięta.

Czytając o modemach znalazłem info że router WDR3600 posiada 128 MB Ramu co pozwala optymalnie wykorzystać LTE i nie powinno być problemów z brakiem pamięci.

Pytanie tyczy się wydajności prądowej przy modemach LTE dla:

TL1043NDv2 - ten ma 1 USB
oraz
WDR3600 - ten ma 2 USB

Czy pociągną bez dodatkowo aktywnego HUBA ?

9

Nie pociągną. USB 2.0 to 0.5A i tyle. Chcesz więcej a modem potrzebuje - albo sobie router zmodyfikuj albo używaj huba.

10 (edytowany przez jarek7714 2014-03-27 22:12:30)

jagrok napisał/a:

Bez HUB-a nie będzie dobrze pracował z modemem LTE żaden z nich. Jeżeli nie zakupiłeś modemu i routera pod modem LTE, nie będziesz korzystał na start np. z klienta OpenVPN Gargoyle/OpenWRT, telefonu/bramki IP z VoIP to w tej chwili najlepszym rozwiązaniem econo/power jest zakup modemo-routera Huawei B593 z Plusa/CP oferowanego na aukcjach za 300-400zł. smile              P.S apetyt na zasilanie modemu LTE

Maximum power consumption
<4W
Power supply
4.75V-5.25V / 800mA 

11

Czy dla któregoś z tych routerów da się zrobić tak modyfikację żeby móc restartować również modem ?
Bo jak rozumiem przy aktywnym HUBie nie dochodzi do restartu modemu jak  również gdy wykonam mod zasilania.

Pytanie dot 3600 router posiada 2 porty USB, czy korzystając z dwóch portów USB do zasilania modemu czy to może mi wystarczyć  ?

12

jarek7714 napisał/a:
jagrok napisał/a:

Bez HUB-a nie będzie dobrze pracował z modemem LTE żaden z nich. Jeżeli nie zakupiłeś modemu i routera pod modem LTE, nie będziesz korzystał na start np. z klienta OpenVPN Gargoyle/OpenWRT, telefonu/bramki IP z VoIP to w tej chwili najlepszym rozwiązaniem econo/power jest zakup modemo-routera Huawei B593 z Plusa/CP oferowanego na aukcjach za 300-400zł. smile              P.S apetyt na zasilanie modemu LTE

Maximum power consumption
<4W
Power supply
4.75V-5.25V / 800mA 

Zdecydowanie chodzi mi właśnie o takie zastosowanie jak wpsomniałeś VPN itd smile Zastosuje jakiś układ na stabilizatorze żeby dać zasilanie modemowi, odcinając zasilanie z routera, pomyśle też o jakimś zdalnym restarcie, typu GPIO.

13

Jak podłączysz hub z własnym zasilaniem to odcienie zasilania na usb przerz router nic nie da, bo hub trzyma napięcie. Wiec albo bezpośrednio podłącz modem (jak będzie działać) albo musisz coś zmajstrować z wyłączeniem prądu tylko na tym porcie huba.

14 (edytowany przez jagrok 2014-04-05 08:06:25)

Jeszcze kilka ostatnich pytań, przed ostateczną decyzją.

Jak sprawuję się E3272 , jeśli dobrze przeczytałem to jego nie uruchomię tak aby wspólpracował z 3gInfo, czy warto się w niego pchać czy lepiej zdecydowanie wybrać e3276 lub e398 ?
Jakoś ZTE mnie nie przekonuję ze względu na problemy z tymi urządzeniami - słaba czułość, duża podatność na uszkodzenia.

Do tego który HUB polecacie aby wystarczająco sobie radził z prądem, D-LINK DUB-H7 lub H4 czy może ktoś zasugerować coś lepszego  ?

Czytałem jedną opinię że ktoś spokojnie obsługuje bez HUBa na Netgear WNDR3700 modemy LTE bo tam jest na wejściu USB spory zapas prądowy, czy tylko chodzi np o wersje V1 czy zarówno o wersję wyższe, czy one również współpracują z Gargoylem ?

15

Wiesz. Jak siedzisz pod stacją to i bez huba zwykły 3420 wystarczy. Mimo wszystko - kup hub.

16

Cezary takie jak zaproponowalem beda ok ?
Do Stacji z LTE Orange/Plusa mam 250 metrów zasłonięta przez bloki
Do Stacji z LTE Mobylandu mam 750 metrów zasłonięta przez bloki lecz moim zdaniem lepsza widoczność.

co z pozostalymi pytaniami ?

17

Generalnie zalezy mi na stabilnym pingu, co pewnie spowoduje ze bez anteny sie nie obedzie, niestety nie chcialbym jej wieszac na zewnatrz bo nie mam jak zasilic i przeciagnac kabli.
Chyba ze na balkonie ale wtedy most po WIFI z tym ze boje sie o stabilnosc tego mostu bezprzeowodwego ...

18

Huby? Żadnego nie polecę. Jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział.

19

Czyli zdecydowanie coś lepiej swojego zbudować w oparciu o LM7805 ?

20

Wszystko jedno. Po prostu potrzebujesz dodatkowego zasilania.

21

Jestem w trakcie testów modemu E398 na routerze 1043v2 , narazie bez aktywnego HUBa.
Poluję na jakiegoś WDR3600 lepiej by było 4300.

Brak problemów prądowych za pewne przez bliskość do BTS-a

ORANGE:
Miałem już okazję testować Orange na którym jestem w zasięgu LTE i w domu mam od 70-80% - w prostej linii 150 metrów do BTS, zasłonięty na całej długości blokiem.
Niestety odpadł w przedbiegach ponieważ w ofercie Orange Free na karte jest brak możliwości zestawienia tunelu - chyba że o czymś nie wiem, w momencie nawiązywania połączenia VPN, połączenie z siecią internet OFF bez zerwania połączenia.
Połączenia dość ciekawe, ping nie stabilny 26-60, 30 Mbit DL, 15 Mbit UL

T-MOBILE
Następnie poszedł na testy t-mobile, maksymalnie DC HSPA+, jednak prędkości pozostawiały wiele do życzenia: 5.28 DL 0.31 UL

PLUS
Mimo zasięgu LTE , do wyboru aż 4 stację LTE w promieniu 1,5 km, do tego jedna stacja w odległości 150 metrów ( ten sam maszt co Orange ) zasięg z tej jednej stacji bliższej mojemu domu 45% pingi nie stabilne 30-60 ms do onetu
Osiągi podobne do T-Mobile 5-10 Mbit DL i Up na poziomie 0.1-0.3 Mbit

PLAY
Play po aktywacji LTE, połączenie z BTSem LTE 61% czasem przełącza na DC HSPA+ 58%, mimo wszystko słaby i niestabilny ping a do tego wieczorami brak możliwości uzyskania adresu IP, połączenie nawiązuję się bez nadania adresu.
Tutaj bardzo różnie od 4 do 10 Mbit w DL i 1-4 Mbit w UL

Z biegiem testów Play okazał się najstabilniejszy.

W związku z tym mam pytanie czy mógłby ktoś podpowiedzieć w jaki sposób w skrypcie rc.local umożliwić sprawdzenie adresu IP, a jeśli nie to ewentualny restart urządzenia, jeżeli on cokolwiek pomorze.

Narazie mam coś takiego:

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
ifdown wan
echo "AT^SYSCFGEX=\"0302\",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,," > /dev/ttyUSB0
sleep 30
ifup wan
exit 0

Dodatkowo może ktoś z was ma doświadczenie czy antena postawiona w domu może wzmocnić sygnał ? nie mam możliwości zamontowania jej na zewnątrz.

Dzięki za odpowiedzi.

22

jagrok napisał/a:

Jestem w trakcie testów modemu E398 na routerze 1043v2 , narazie bez aktywnego HUBa.
Poluję na jakiegoś WDR3600 lepiej by było 4300.

Poza tematem... od wczoraj jesteśmy pod wrażeniem ceny WD My Net N750: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3186

23

Mam nadzieję że zdążę go jeszcze kupić. big_smile Teraz co do LTE te % podawane jako poziom sygnału nie są zbyt dokładne. Opierając się o wartości na podstawie siły sygnału mierzonej w dB, przy poziomie sygnału poniżej -80dB nie ma co się pchać w LTE. Co do anteny to trudno o takowe produkty przeznaczone do wewnątrz pomieszczeń-może jakiś kierunkowy panel z własnym adoptowanym mocowaniem do szyby,okna?

24 (edytowany przez jagrok 2014-04-13 20:59:47)

Ciekawe jak żonie wytłumacze przyklejony kawałek panelu do szyby, jako że jest to drugi net dla zabaw testów itp to mam go pod łóżkiem w sypialni :-) ( Pewnie będzie mnie głowa bolała )

Poziom sygnału to jakieś dB 75-77% bez anteny zewnętrznej

Co do WD My Net fakt całkiem nie źle, tylko szkoda ze brak gargoyle - do tego już praktycznie wykupiony ...
Na allegroszu 169 ...

25 (edytowany przez jagrok 2014-04-13 21:03:44)

Jutro więc robię po robocie polowanie na to coś smile
Jak się uda kupię ze 3-4 sztuki smile
Jak by co jestem z Warszawy a tam widziałem jeszcze w kilku sklepach, więc mogę komuś zakupić