Temat: usuwanie pluginu

witam

przepraszam za lamerskie pytanie ale nie wiem jak usunac plugin,
probowalem z poziomu przegladarki i po ssl ale nie stety

chodzi o ten plugin Services Manager for Gargoyle

w przegladarce odinstaluj jest na szaro i nie da sie tego usunac a komenda opkg remove czy opkg remove plugin dostaje komunikat nie mozna zanalesc pluginu

dzieki z gory

2

Odp: usuwanie pluginu

Tego akurat pluginu odradzam dotykać - jest na szaro bo jest integralną częścią gargoyle i zdaje się tego akurat w ogóle nie da się usunąć - ale mogę być w błędzie.
Pogłówkuj wydając komendę "opkg list-installed"

3

opkg remove plugin-gargoyle-initd

Da się usunąć ale to nie ma sensu bo flash to nie zwiększy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Zastanawiające czemu w ogóle kolega go chce usunąć ?

5

build000 napisał/a:

Zastanawiające czemu w ogóle kolega go chce usunąć ?

https://www.dropbox.com/s/197r495bndn37 … .57.13.png

zarzadzanie chce to wywalic i jak sadze to to jest wlasnie ten plugin ale moze sie myle

6

Mylisz się. To jest plugin-gargoyle-management, sam go zainstalowałeś. Dziwne więc  że nie wiesz co instalowałeś...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez build000 2014-04-11 19:59:07)

No i pytanie z mojej strony okazało się przydatne, po mimo początkowego wrażenia zbędności - kolega sat4all jeszcze bardziej musi się skupić co robi - to, że tak się kolokwialnie wyrażę, nie łindows.
big_smile

8 (edytowany przez tedept 2014-08-01 15:30:57)

Ja natomiast chcę usunąć kmod-usb-printer.
Ale ciągle pojawia się to "ERROR: Package kmod-usb-printer marked as 'hold', cannot uninstall".
Ktoś wie dlaczego?
Miał ktoś podobny problem?

9 (edytowany przez build000 2014-08-01 18:37:51)

Czyli musisz na piechotę: najpierw odinstalować moduł jądra (w zasadzie jak ten moduł jądra zostanie to niczemu to nie wadzi, jak nie będzie żadnego programu do obsługi tego modułu jądra, czyli p910nd i pluginu), potem p910nd, a na końcu sam plugin.

Trick:
Komendę trzeba czasem uruchamiać grupowo (wszystkie zależne pakiety - nawet jak się pozornie nie odinstalują) i powtarzać kilka razy.
Jak nie da radę to zwyczajnie - zasysasz identyczny z serwera i go otwierasz w np. mc i plik po pliku sprawdzasz ścieżki i potem w gargoyle to usuwasz ręcznie - efekt będzie ten sam.
Generalnie zbiór tych wszystkich sztuczek zaowocuje na końcu czystym odinstalowaniem samego pluginu - wtedy będziesz wiedział, ze operacja się powiodła w zadowalającym stopniu.
Przy tych sztuczkach odradzam używania opcji --force-remove-all-depends (czy jakoś tak).
Albo zrobić jak tu opisane: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 45#p113545
wink