76 (edytowany przez build000 2014-04-10 22:49:23)

Odp: UPC i OpenWRT

cojakgdzie napisał/a:

Pozwolę sobie, po raz kolejny, podpiąć się pod temat.
Posiadam łącze z UPC 250Mbps, modem Cisco 3212, router WDR4300 (Gargoyle 1.6.0.4 (r39952), by obsy) i za cholerę nie mogę poskoczyć więcej jak 125Mbps w testach. Po podpięciu bezpośrednio Cisco --> PC leci ok 240Mbps.
Coś powinienem zmienić w ustawieniach routera?

Wiem, że zaraz pojawi się lawina oburzonych opinii, i.t.d. ale powiem krótko:
- jeżeli UPC 250 Mb/s - to nie WDR4300 (za cienki) - proszę nie pytać mnie czemu - testowałem kilka egzemplarzy i chodziło to marnie przy tym necie - po prostu się nie nadaje i już - bez względu na to co nie poustawiamy i jak, jakie softy, i.t.d.
Żeby było śmieszniej mam starego 1043 - jeżeli podepnę tylko sam komp i jest radio off to daje radę (ledwo ale ciągnie pod max. prędkość i trzyma ją) z tym UPC 250 Mb/s - a taki 4300 też/nadal się tnie.

77

troszke maly OT jesli mozna wink

1/ zapytam o usluge UPC, poniewaz niedawno sie pojawila u mnie. rozumiem, po zdjeciach ze modem UPC podpinamy do kabla telewizyjnego, wiec nie trzeba nowych kabli. pytanie czy ktos testowal to w instalacjach, gdzie jest klika telewizorow w domu i jest rozdzielacz? czy modem trzeba podpiac przed tym rozdzielaczem?

2/ jako klient mam mozliwosc wyboru ww. wskazanego modemu czy jest to ich dobra wola ? czy mam mozliwosc chociaz wybrac miedzy modemem a routerem?

3/ rozumiem, ze modem to jest 100% przezroczysty - cos jak cellpipe w dawnych uslugach tp?

4/ mam dostep wtedy do tego urzadzenia?

78 (edytowany przez build000 2014-04-10 23:56:40)

ad.1 - Sami dają jakiś rozdzielacz/filtr i ustawiają najlepszy kanał dla internetu - o to się nie martw - to jest w zakresie instalacji. Oczywiście tylko podwójny - czyli jedno wyjście na TV i jedno na Internet - standardowa instalacja. Co dalej to zależy od ilości usług i ich konfiguracji - upc.pl - oferty/regulaminy/poradniki/BOK.
ad.2 - No zależy, np. od lokalnych uwarunkowań - w praktyce czasem trzeba o modem (i to ten dobry) zawalczyć regulaminem/podstępem/pomysłowością.
ad.3 - W skrócie - tak
ad.4 - Jest dostęp przez http://192.168.100.1 - ale nic nie wyrzeźbisz - głównie monitor parametrów, np.:

Downstream Channels           

Power Level:     Signal to Noise Ratio:
Channel 1:     -0.3 dBmV     39.4 dB
Channel 2:     0.5 dBmV     39.6 dB
Channel 3:     0.7 dBmV     39.6 dB
Channel 4:     0.1 dBmV     38.4 dB
Channel 5:     0.5 dBmV     38.7 dB
Channel 6:     0.2 dBmV     39.8 dB
Channel 7:     -0.1 dBmV     39.4 dB
Channel 8:     0.4 dBmV     39.1 dB

Upstream Channels           

Power Level:
Channel 1:     48.7 dBmV
Channel 2:     46.2 dBmV
Channel 3:     47.5 dBmV
Channel 4:     47.0 dBmV

I to jest najważniejsza część - po tym wiesz jaka siła sygnału, tłumienie i przepustowość. Nic więcej tam nie ma ciekawego.
Oczywiście zależy jaki modem Ci dadzą (i czy w ogóle modem) - przykładowe logi z mojego modemu Cisco EPC 3212.

79

Dziekuje za podpowiedzi wink

ad.1. - tak jak przy neostradzie - szkoda, bo juz sobie wyobrazalem, ze modem podepne na koncu instalacji przy jednym tv wink a tak to zrodlowy kabel jest na koncu mieszkania hmm

ad.2. - ale moge zazyczyc sobie zeby byl modem a nie router? juz nie wazne jaki modem, byleby byl modem... rozmawiac o tym z monterem czy jeszcze na infolinii przy zamowieniu?

5. jak wtedy przy modemie ustawiam polaczenie?

80 (edytowany przez build000 2014-04-11 06:35:15)

Walcz o ten konkretny modem: Cisco EPC 3212 - zapewniam Cię, że warto.

ad. 5 - zależy na czym i jak ustawiasz - jak w kompie czy routerze domyślnie jest DHCP - samo się ustawia (publiczny adres IP/adres/y w LAN). W modemie nic nie robisz i się nie da nic zrobić, jak pisałem wcześniej.
Zresztą jak dostaniesz routero-modem, że się tak nieprofesjonalnie wyrażę, też zazwyczaj nic nie trzeba robić (ustawiać w owym routero-modemie) - ten sam mechanizm i automatyka. Po prostu podpinasz urządzenie/a i gotowe.
Zarejestrowaniem modemu/routero-modemu/czy tam box-a od TV w sieci UPC przy instalacji zajmuje się technik i sprawdza czy jest internet czy tam TV - podpinasz przy nim, czy kompa, czy TV i to już wszystko.
Dalej to Twoje zmartwienie lub stosowne zamówienia/dopłaty za usługi dodatkowe.
Umowę radzę podpisać na samym końcu.
big_smile

Modem jest po to Ci potrzebny, że masz po prostu pewność iż internet na jego wyjściu nie jest w żaden sposób kształtowany, dodatkowo tłumiony, i.t.d. Z jego rozdzieleniem na pewno lepiej sobie poradzi Twój router. Poza tym gdy chcesz korzystać z np. gargoyle by obsy potrzebujesz czysty sygnał z ich serwerów jaki w miarę zapewnia właśnie modem. Ich router z wbudowanym modemem już na starcie ucina  Ci sygnał/często zrywa internet/tłumi go dodatkowo/i.t.d. + kształtuje go w sposób na który nie masz większego wpływu (zazwyczaj źle).

81

build000 napisał/a:

- jeżeli UPC 250 Mb/s - to nie WDR4300 (za cienki) - proszę nie pytać mnie czemu - testowałem kilka egzemplarzy i chodziło to marnie przy tym necie - po prostu się nie nadaje i już - bez względu na to co nie poustawiamy i jak, jakie softy, i.t.d.
Żeby było śmieszniej mam starego 1043 - jeżeli podepnę tylko sam komp i jest radio off to daje radę (ledwo ale ciągnie pod max. prędkość i trzyma ją) z tym UPC 250 Mb/s - a taki 4300 też/nadal się tnie.

Jeśli nie WDR4300 to co?

82

Odpowiem bezpiecznie - wszystko co mocniejsze i się nada do UPC.
big_smile

83

Konkret smile
A coś z nazwą w tle? smile

84

Ja już swój router zaproponowałem - teraz pora na innych wraz z ich argumentacją.

85

WNDR3800? Generalnie ciężko lub w ogóle nie dostępny. A sugestie do ASUS RT-AC66U?

86

cojakgdzie napisał/a:

WNDR3800? Generalnie ciężko lub w ogóle nie dostępny. A sugestie do ASUS RT-AC66U?

Moj router jest w drodze, ale zamowilem go z USA. Wychodzi taniej niz w PL.
http://www.ebay.com/itm/Netgear-WNDR380 … 4ad34bcdf0

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

87 (edytowany przez badziewiak 2014-04-11 10:21:42)

build000 napisał/a:

ad. 5 - zależy na czym i jak ustawiasz - jak w kompie czy routerze domyślnie jest DHCP - samo się ustawia (publiczny adres IP/adres/y w LAN). W modemie nic nie robisz i się nie da nic zrobić, jak pisałem wcześniej.
Zresztą jak dostaniesz routero-modem, że się tak nieprofesjonalnie wyrażę, też zazwyczaj nic nie trzeba robić (ustawiać w owym routero-modemie) - ten sam mechanizm i automatyka. Po prostu podpinasz urządzenie/a i gotowe.
Zarejestrowaniem modemu/routero-modemu/czy tam box-a od TV w sieci UPC przy instalacji zajmuje się technik i sprawdza czy jest internet czy tam TV - podpinasz przy nim, czy kompa, czy TV i to już wszystko.
big_smile

Modem jest po to Ci potrzebny, że masz po prostu pewność iż internet na jego wyjściu nie jest w żaden sposób kształtowany, dodatkowo tłumiony, i.t.d. Z jego rozdzieleniem na pewno lepiej sobie poradzi Twój router. Poza tym gdy chcesz korzystać z np. gargoyle by obsy potrzebujesz czysty sygnał z ich serwerów jaki w miarę zapewnia właśnie modem. Ich router z wbudowanym modemem już na starcie ucina  Ci sygnał/często zrywa internet/tłumi go dodatkowo/i.t.d. + kształtuje go w sposób na który nie masz większego wpływu (zazwyczaj źle).

Wyjasnilem ze sprzedawca o co kaman. Zapytalem go o konkretne parametry: CPU, RAM, FLASH, WAN, LAN i odpisal mi to co chcialem uslyszec:
"I did read this on the side of box,
680 MHz powerful MPS 32-bit processor, Memory 16 MB flash and 128 MB RAM, 1 WAN, 4 LAN gigabit Ethernet ports, advanced quality of service, supports wireless multimedia WMM based QoS"
Gostek ma bledne opisy na stronie, nie zna sie na tym:
"I'm not that technical knowledgeable. The router is brand new in sealed packaging from the manufacturer."

88

badziewiak napisał/a:
cojakgdzie napisał/a:

Moj router jest w drodze, ale zamowilem go z USA. Wychodzi taniej niz w PL.
http://www.ebay.com/itm/Netgear-WNDR380 … 4ad34bcdf0

No, nawet jak celnicy doliczą Ci 23% VAT to będzie taniej.

89

I to juz jest doliczone w transakcji jebaja, ponad 150$ wychodzi.

90

pepe2k napisał/a:

Wcale sie nie dziwie, ze nawet w Biblii celnicy nie sa dobrze postrzegani big_smile

91 (edytowany przez pepe2k 2014-04-11 11:38:48)

badziewiak napisał/a:

I to juz jest doliczone w transakcji jebaja, ponad 150$ wychodzi.

Ja wiem, że jest doliczone, ale ten cały system ruszył całkiem niedawno - chyba w połowie ubiegłego roku?
Z własnego doświadczenia wiem, że możesz mieć z tym problem i celnik będzie chciał naliczyć raz jeszcze VAT, z całej tej kwoty smile Ale to jest do wyjaśnienia.

badziewiak napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Wcale sie nie dziwie, ze nawet w Biblii celnicy nie sa dobrze postrzegani big_smile

Pod każdym swoim postem masz link "Edytuj" - korzystaj z niego.

BTW. Tak mi się przypomniało w sprawie tego programu eBay: https://www.youtube.com/watch?v=ijmdVlQ36-w, polecam big_smile

92

A jak ktos szuka czegos mocniejszego, to: http://www.dobreprogramy.pl/Linksys-WRT … 51410.html
Gdyby nie cena, to pewnie bym kupil. Pomysle o tym za pare lat jak sie pozbede tego, ktory wlasnie go mnie jedzie smile W tym czasie pewnie Cezary wyda obrazy gargoyle na to smile

93

badziewiak napisał/a:

A jak ktos szuka czegos mocniejszego, to: http://www.dobreprogramy.pl/Linksys-WRT … 51410.html
Gdyby nie cena, to pewnie bym kupil. Pomysle o tym za pare lat jak sie pozbede tego, ktory wlasnie go mnie jedzie smile W tym czasie pewnie Cezary wyda obrazy gargoyle na to smile

Mamy już nawet wątki o tym tutaj i na OpenRouter: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8431

94

Wiec prosze o usuniecie moich wpisow dot. tego routera.

95 (edytowany przez rybirek 2014-04-11 13:01:21)

build000 napisał/a:

Może jakieś szczegóły, co to znaczy, że się tnie ?
To co prawda nie UPC, ale moje stare testy.  Musiałbym pogrzebać, ale jak ktoś potrzebuje, to gdzieś miałem wyniki z iperf'a

http://www.speedtest.net/my-result/3261950766

96 (edytowany przez build000 2014-04-11 19:36:42)

badziewiak napisał/a:
build000 napisał/a:

big_smile

Wyjasnilem ze sprzedawca o co kaman. Zapytalem go o konkretne parametry: CPU, RAM, FLASH, WAN, LAN i odpisal mi to co chcialem uslyszec:
"I did read this on the side of box,
680 MHz powerful MPS 32-bit processor, Memory 16 MB flash and 128 MB RAM, 1 WAN, 4 LAN gigabit Ethernet ports, advanced quality of service, supports wireless multimedia WMM based QoS"
Gostek ma bledne opisy na stronie, nie zna sie na tym:
"I'm not that technical knowledgeable. The router is brand new in sealed packaging from the manufacturer."

Chyba nie ten post zacytowałeś - tu nic nie ma z moich sugestii o tym, że może być błąd w opisie.

build000 napisał/a:
badziewiak napisał/a:

http://www.ebay.pl/itm/Netgear-WNDR3800 … 4ad34bcdf0
Mam nadzieje ze jest taki jak trzeba, czyli bez ADSL i innych, tylko do zwyklego switcha. Tu jest stan "nowy" a nie "new others" (sprzedaje bo cos mu nie pasi?). ...

Musisz sobie przyjąć do wiadomości i zanotować w zwojach - nie ma modelu z oznaczeniem WNDR3800 z ADSL (wciąż o to pytasz i niepotrzebnie).
Sprzedaje bo sprzedaje - nie wiadomo czemu.
Jedynie mnie zastanawia czy w opisie dane:
a) Nazwa urządzenia: Netgear WNDR3800 600 Mbps 1-Port Gigabit Wireless N Router (WNDR3800-100NAS)
b) Max. LAN Data Rate:     100 Mbps
c) Number of LAN Ports:     1
wskazują na:
1) uszkodzenie przełącznika
2) inną wersję przełącznika
3) inny zupełnie model/podwersję
4) błąd w opisie

To warto ustalić.
Jeżeli to jest inny model/coś kombinowane/specyficzna wersja geograficzna (czy np. jakiś gotowiec robiony dla jakiegoś operatora na zamówienie), to...niech się buja za tyle szmalcu - ponadto Ty nie takiego chcesz.
Ma spełniać technicznie takie parametry jak w linku (podobne dane na stronie producenta): http://www.newegg.com/Product/Product.a … 6833122434
Przełącznik WAN/LAN pozwala uzyskać z internetu (czyli na wejściu WAN) ok. max. 350-450 Mb/s (rozrzut produkcyjny) i nieco więcej po LAN (pomiędzy urządzeniami w LAN - ok. max. 600-700 Mb/s - o ile oczywiście te dane urządzenia tak szybko to potrafią - komp stacjonarny z kartą wbudowaną 1 Gb/s na pewno - reszta, cokolwiek by to nie było, raczej nieco (lub bardziej) mniej i/lub zdecydowanie mniej bo ma np. karty ethernet 100 Mb/s).
Warto to wiedzieć przed zakupem - zanim zaplanujesz sobie swój LAN w oparciu o ten router mając pełną wiedzę co i z czym ma łączyć/dzielić/przesyłać/i.t.d.

Z to tutaj tak.

Tak czy inaczej pogratulować udanej transakcji.
big_smile

97

rybirek napisał/a:
build000 napisał/a:

Może jakieś szczegóły, co to znaczy, że się tnie ?
To co prawda nie UPC, ale moje stare testy.  Musiałbym pogrzebać, ale jak ktoś potrzebuje, to gdzieś miałem wyniki z iperf'a

http://www.speedtest.net/my-result/3261950766

Wydaje mi się, że nie ma się co rozwodzić czemu - z opisu, nawet tak zdawkowego Ci którzy korzystają, modują, flashują, i.t.d. łatwo się domyślą - tak czy inaczej nie potwierdzisz tego ani nie zaprzeczysz - nie masz UPC.
Dobrze by było żeby ktoś z UPC 250 + WDR4300 wyraził swoja opinię - szczególnie taka osoba, która korzysta z tej konfiguracji na bieżąco - ja już nie mam tych routerów - wziąłem kilka od znajomka ze sklepu na testy pod właśnie UPC 250 - nie zdały egzaminu (żaden, z różnym softem i różnymi ustawieniami, z wyłączeniem zapory włącznie) i poszły z powrotem do sklepu - nigdy więcej tego badziewia.
big_smile

98 (edytowany przez build000 2014-04-11 19:52:05)

badziewiak napisał/a:

Wiec prosze o usuniecie moich wpisow dot. tego routera.

Tu się raczej nie usuwa postów i słusznie - są pomocne w dalszym ciągu - szczególnie po rozwiązaniu problemu/ustaleniu faktów/i.t.d. - zawsze ktoś skorzysta/może skorzystać na przyszłość.
big_smile

P.S.
Przepraszam za aż 3 posty pod rząd ale są 3 różne sprawy do których chciałem się odnieść, gdzie cytowano w 2-óch moje wypowiedzi -gdybym to zlał w jeden post wyszła by jeszcze bardziej niezrozumiała konstrukcja.

99

Nie żałuj sobie, dorzuć jeszcze ze 3 pod rząd.

100

pepe2k napisał/a:

Nie żałuj sobie, dorzuć jeszcze ze 3 pod rząd.

Czekałem "z niecierpliwością" aż się w końcu odniesiesz do mojej wypowiedzi - wiem, tak masz, ciężko się oprzeć.
big_smile