1 (edytowany przez byrrt 2014-04-10 09:37:57)

Temat: Czas w nowym garygoyle. MR3420

Po aktualizacji routera z Gargulca 1.6.0.2 na 1.6.0.4 router przestał pobierać czas z serwera NTP..

Ustawienia identyczne na obu obrazach:
Strefa czasowa: UTC+01:00 Francja Niemcy Węgry Włochy Polska
Serwery czasu: Europa
Wszystkie inne ustawienia te same choć ustawiałem z ręki - nie zostawiałem ustawień na routerze..

Od 4 dni router nie pobrał ani razu czasu..
Obraz w wersji 8-16MB dla TP-MR3420v1.

Zaobserwował ktoś z Was podobny efekt?

2

Odp: Czas w nowym garygoyle. MR3420

Sprawdź czy ustawione serwery czasu możesz po nazwie pingować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Idą.. W prawdzie trochę długo bo ok 80ms ale idą..

4

Czasem zarządza demon z openwrt i pomiędzy 0.2 a 0.4 nic się w tym nie zmieniło. Spróbuj zrestartować go może.

5 (edytowany przez byrrt 2014-04-10 10:18:34)

Cezary napisał/a:

Spróbuj zrestartować go może.

Oczywiście nie raz to robiłem. Zmieniałem też serwery NTP ale to również nic nie dawało..

Chyba że miałem jakąś starszą wersję ale wydaje mi się że nie..

6

Kolego Cezary - bardzo prosiłbym o pomoc. Pobrałem nawet ponownie soft i zainstalowałem na routerze. Z nieznanych mi przyczyn po raz pierwszy miałem problem z zapętlającym się restartem, ale failsafe + firstboot i router wstał. Ustawianie czasu przez ntpd jak nie działało tak nie działa nadal. Jakieś sugestie?

7

W wan w ogóle masz?

8

Oczywiście - wszystkie usługi działają, nic sprzętowo się nie zmieniło.. Zrobiłem parę testów, uruchomiłem soft od 842nd na tym routerze - nadal nie działa. Znalazłem wersję gargoyle-1.6.0.1-ar71xx-tl-mr3420-v1-8M-16M-squashfs-sysupgrade - również nie łapie czasu.. Nie wiem czy to ma znaczenie ale w windows xp również nie działa aktualizacja czasu przez ntp z tym, że tam o ile dobrze pamiętam już kiedyś to nie działało.. Wszystkie serwery ntp pinguje z poziomu routera i odpowiadają. Używałem różnych DNSów.. No chyba, że jakimś cudem operator blokuje mi jakiś port ale to dziwne bo mam zewnętrzne stałe ip i wszystkie usługi wystawione na zewnątrz mi śmigają..

9

Zainstaluj sobie ntpclienta i ręcznie wymuś aktualizację czasu. I zobacz czy zadziała.

10

Zrobiłem test - podpiąłem telefon jako modem do komputera i czas się pod windows synchronizuje - po jakim porcie idzie zatem NTP bo wychodzi na to, że usługa jest jakoś blokowana przez operatora...

11

123

12

Gadałem chwilę z gościem z naszej siedzi i podał mi serwer ntp 212.122.192.34 i JAKO JEDYNY z przetestowanych działa idealnie pod windows i na routerze.. Kurdę nie mam pojęcia, wg. niego żaden ruch nie jest blokowany u nich w sieci..

13

Trudno, ważne że działa.

14

No nic, dzięki Cezary za poświęcony czas. Faktycznie po stronie Gargoyle problem nie występuje, ale jeszcze dziwniejsze jest to że podany przeze mnie adres to adres... serwera DNS

sun1.atr.bydgoszcz.pl. => 212.122.192.34 [PL] <=> sun1.utp.edu.pl

ten sam ip może być zarówno serwerem DNS jak i NTP?

15

i www i ftp i kilkoma tysiącami innych rzeczy. Po portach się do usług odwołujesz.