Odp: Witam - kilka pytań początkującego
Bo to są kanały z DFS których sterownik AA nie wspiera.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bo to są kanały z DFS których sterownik AA nie wspiera.
Czyli pozostaje czekać na BB... Dzięki ![]()
Kurcze koledzy czy nie ma jakiejś możliwości żeby bez extroota mieć gargoyle i dlna na 1043ND bo na oryginale TV Samsung nie odtwarza mi filmów i plików twierdzi że format nie rozpoznany. Do tej pory miałem stare czyste Backfire ale już jest nie wspierane i wgrałem Gargoyle ale nie ma dlna a trochę mi na tym zależy i na wol ale to funkcja jest.
Z góry dzięki za pomoc.
A flash jest z gumy i działa jak wiadro bez dna - możesz instalować gigabajty danych, tak?
No z gumy to nie jest ale myślałem że jest jakaś możliwość zadziałanie.
A cz jak podłącz do routera dysk twardy to mogę go jednocześnie wykorzystać jako extroota i do przechowywania plików dlna i ftp ? jeśli tak to czy muszę go jakoś dzielić na partycje lub coś.
FLASH można też wymienić na trochę większy.
Aż takiej ingerencji to bym nie chciał
Aż takiej ingerencji to bym nie chciał
Szybka i bezbolesna operacja, a w przypadku 1043ND miejsca 2x więcej ![]()
No z gumy to nie jest ale myślałem że jest jakaś możliwość zadziałanie.
A cz jak podłącz do routera dysk twardy to mogę go jednocześnie wykorzystać jako extroota i do przechowywania plików dlna i ftp ? jeśli tak to czy muszę go jakoś dzielić na partycje lub coś.
Możesz, możesz też użyć niedużego pendrive - system i oddzielnie dysk jak masz taką potrzebę (wtedy dysk może się wyłączać podczas bezczynności), możesz też skorzystać rozwiązania @pepe2k
Pozdr. Krynio też z Kalisza ![]()
Akurat minidlna zobaczy extroota, ale udostępnianie plików już nie. Więc zrób oddzielną partycję.
Tzn. mając dysk twardy mogę podzielić na partycje np. 4GB przeznaczyć na extroota a reszta na pozostałe pliki np. filmy, zdjęcie itp. i korzystać na kompie w sieci i jako ftp. zgadza się ? jedyny minus to taki że dysk będzie cały czas pracował przy zastosowaniu pena mogę go użyć jako extroot a dysku na pozostałe rzeczy z tym że wówczas potrzebny aktywny hub tak ? Extroota można tworzyć teraz z poziomu przeglądarki i gargoyle o ile się nie mylę ?
Tak/tak/tak
Właśnie kombinuję poprzez gorgoyle ale jak nie mogę ogarnąć tematu z podziałem bo jak daję żeby odmontować i stworzyć extroota to gargoyle zużywa cały dysk i nie wiem jak to obejść może jakieś sugestie.
Z gui tego nie zrobisz. Gui wykorzystuje cały dysk. Chcesz inaczej rób ręcznie. Wszystkie niezbędne opisy znajdziesz na eko.one.pl.
Kurde a myślałem że będzie tak pięknie a tu nie ma tak łatwo, bo fajnie cała konfigurację przenosi - szkoda.
Czy ten opis będzie ok http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot
Z gui tego nie zrobisz. Gui wykorzystuje cały dysk. Chcesz inaczej rób ręcznie. Wszystkie niezbędne opisy znajdziesz na eko.one.pl.
A tak z ciekawości, zakładając że extroot zrobi przez Gui, następnie np. w Gparted zmniejszy partycję ext4 i w to miejsce utworzy nową partycję. Czy extroot będzie działać ? Gargoyle ma plik sumy kontrolnej i nie wiem czy to w tym przypadku ma znaczenie.
Dobry pytanie tylko nie wiem czy się da zmniejszyć partycję bo właśnie chciałem to sprawdzić ale przy pomocy programu "EASEUS Partition Master 8.0.1 Home Edition" i nie bardzo można
Ale kombinacje
15-20 min roboty wdg. tego i Masz extroot'a z partycją jaką chcesz.
Dawno nie aktualizowane ale extroota postawisz.
EASEUS... nie znam tego programu, ściągnij sobie darmowy i bardzo dobry http://gparted.org/download.php na pewno partycję będziesz mógł zmienić ale czy router po tym zabiegu wstanie nie wiem. Za sumę kontrolną odpowiada plik .extroot.md5sum można spróbować go wykasować jeśli będzie bruździł. Jeśli to nic nie da poczekaj za wskazówkami bardziej doświadczonych.
@wabikboy ok, a znasz może odpowiedź na moje pytanie w poście 691, jestem ciekawy czy tak też można obejść ![]()
W jakikolwiek sposób można to zrobić.
nie wiem bo nie robię tego na około gdyż extroot to instalacja kilku pakietów, partycjonowanie dysku i konfig fstab i już masz extroota po restarcie, a programami do zmiany wielkości partycji to możesz się bawić jak nie chcesz stracić danych, ostatnio zmieniałem Gparted rozmiar partycji na laptopie o 300MB to pokazał mi jak dobrze pamiętam 30 min więc sam odpowiedz czy warto
Przeprowadziłem testy i niestety opcja stworzenie prze GUI i później zmiany partycji na mniejszą w gparted niestety po podłączeniu pendriva nie startuje z niego tylko cały czas z router - szkoda jutro walka dalej,
Długość cięcia partycji zależy od zapchania tej części która jest ucinana, wtedy gparted musi przenosić dane na resztę partycji żeby wyczyścić ten ucinany kawałek, a wiadomo jak szybkie są dyski talerzowe w operacjach z jednego końca talerza na drugi koniec..
Jakbym się zdecydował ja huba to macie jakieś pewne (sprawdzone) modele.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc