Temat: MR3420 - extroot, swap i dysk sieciowy

Witam,

Jestem początkujący i bardzo bym prosił o pomoc.
Chciałbym aby na podpiętym pendrive był extroot, swap i reszta jako dysk sieciowy. Czy da się tak zrobić ?
Jaka jest kolejność przy tworzeniu tego ?

Pozdrawiam

2

Odp: MR3420 - extroot, swap i dysk sieciowy

Dzielisz dysk na trzy partycje - swap, extroot, system. Formatujesz je, robisz normalnie extroota, pozostała partycja powinna się sama zamontować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Zrobiłem test i takiego pendrive'a podzieliłem w programie do partycjonowania na 128MB Linux Swap + 2GB na Ext2 i resztę sformatowałem na NTFS. Po włożeniu takiego pendrive'a router ciągle się resetuje i nie jestem w stanie się połączyć by zrobić extroota. Myślałem że to wina ntfs'a i zrobiłem później bez tej ostatniej lecz router nadaj się resetował.

Czyli rozumiem że partycjonowanie mam zrobić przez Putty korzystając z poradnika: http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … iepartycji    ??

4

Możesz zrobić to korzystając z tego poradnika. I nie rób ntfs - skoro robisz extroota to ten nfts do nie czego nie jest tam potrzebny.

5

NTFS zrobiłem z myślą żeby to przeznaczyć na ten dysk sieciowy, czyli takie miejsce wymiany plików w sieci. Musi mieć jakiś format plików. Jeszcze nie wiem jak to później zrealizować, więc pewnie będę o to pytał jak już uda mi się zrobić tego swap'a i extroot'a. Chyba że podasz mi wskazówkę już teraz smile

6

No to nie ntfs tylko ext4.

7

Ok. Wielkie dzięki za wskazówkę. A tak tylko z ciekawości, czemu już gotowy, opartycjonowany pendrive powoduje takie zachowanie routera ?

8

Nie wiem, musiał byś łapać logi co się dzieje.

9

Ok.  Tak czy owak na tą chwilę mam co robić. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi smile

10

Witam ponownie,

Czy istnieje jakiś poradnik do swap'a ?
Niestety podążając wcześniej wspomnianym poradnikiem co rusz natrafiałem na problemy.
Extroot udało się zrobić, ale swapa to już pewnie zmaściłem.

Po pierwsze nie idzie mi instalacja swap-utils:

root@Gargoyle:~# opkg install swap-utils
Preparing to install the following packages, which will require 19711 bytes:
        swap-utils

Preparing to install package swap-utils...
        Downloading...
        Downloaded swap-utils successfully.
        Installing swap-utils...
ERROR: file '/sbin/swapon'
       from package swap-utils already exists.

An error occurred during Installation, removing partially installed packages.
Removing package swap-utils...
Finished removing swap-utils.

Finished removing partially installed packages.

przez co w ogóle mi nie działa mkswap:

root@Gargoyle:~# mkswap /dev/sda1
-ash: mkswap: not found

A stan obecny tak wygląda:

root@Gargoyle:~# df -k
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
rootfs                 2067560      8020   2059540   0% /
/dev/root                 2816      2816         0 100% /rom
tmpfs                    14616       108     14508   1% /tmp
tmpfs                      512         0       512   0% /dev
/dev/sda2              2067560      8020   2059540   0% /overlay
overlayfs:/overlay     2067560      8020   2059540   0% /
/dev/sda1               982304      4698    925229   1% /tmp/overlay-disabled
/dev/sda3              4137733     10792   3906321   0% /mnt/sda3
root@Gargoyle:~# free
             total         used         free       shared      buffers
Mem:         29228        24272         4956            0         3556
-/+ buffers:              20716         8512
Swap:            0            0            0

Może nie tym poradnikiem robię.

11

To przeinstaluj swap-utils.

PS - Coś z tym sda2/sda1 masz źle, bo system uważa że sda1 też się na extroota nadaje, choć go wyłączył.

12

Z tym extrootem na sda1 to może być tak, że początkowo przez pomyłkę zainstalowałem extroota na sda1 (gdzie chcę żeby był swap), ale po tym jak się kapnąłem przywróciłem ustawienia na fabryczne, a samą partycję w windowsowym programie wykopciłem i na nowo zrobiłem. Myślałem że to wystarczająco wszelkie ustawienia wykopciło.

A swap-utils. Problem w tym, że za każdym razem jak daję instalację swap-utils to otrzymuję te same komunikaty co cytowane. Jak inaczej można go odinstalować i zainstalować ?

13

opkg ma opcję force-reinstall

14

Ok. To spróbuję jak będę w domu. Jeszcze zapytam o jakiegoś innego tutoriala, czy ten którym robiłem ma działać ?

Dzięki za dotychczasową pomoc.

15

Moje tutorialne na temat montowania i extroota są jak najbardziej aktualne, jeżeli mówimy o wydaniu AA.

16

Witam ponownie,

Nie szło nawet przy --force-reinstall, ale poszło z --force-overwrite.
Konfiguracja była do reboota, po reboocie swap już nie działa. Raczej niczego nie zapomniałem. Poradnik według którego robiłem: http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot#swap   

Wyprzedzę trochę i zapytam jeszcze o dysk sieciowy na trzeciej partycji ext4. Jak go udostępnić pod konkretnym IP ? Czytałem i niby ma być to możliwe do ustawienia poprzez GUI, ale nie mam sekcji do USB w Gargoyle'u.
Czy coś trzeba zainstalować by była ta sekcja w ustawieniach ?

17

Trzeba zainstalować odpowiedni plugin ( i trzeba to zrobić odpowiednio). Linki znajdziesz na eko.one.pl

18

smile    a jest jakaś wskazówka do wpisania w szukajkę ?

no i co zrobić z tym swapem co zniknął po reboocie ?  Niby zrobiłem wszystko według tego tutoriala: http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot#swap

19

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

Tylko jak masz to robić dziś to nie rób, bo ja jutro nową wersję wypuszczam z ważnymi dla mnie poprawkami.

20

Ok. Wielkie dzięki. W takim razie się wstrzymam.

W między czasie zapytam też offtop'owo o możliwość sprawdzania błędów, bo gdzieś trafiłem na użytkownika który zaimplementował sobie procedurę sprawdzanie błędów i pytał czemu tego nie było w obrazie. Dostał wtedy odpowiedź że niestety nie można było tego zaimplementować ze względu na brak miejsca. Czy jeśli się zrobi extroota, to można ten mechanizm zaimplementować ?

21

No nie, jak zrobisz sprawdzenie narzędziem który jest na dysku (nie zamontowanym) który chcesz sprawdzać?

22

Heh, fakt...

Czytam o dodatkach i wszystko jasne. Znalazłem kiedyś coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=4050663625   Czy ma sens instalowanie tego, by np. zaimplementować mechanizm sprawdzania błędów lub funkcjonalności o których nie mam nawet pojęcia, a Tobie się od nich mnoży. ?

Widzę że są tutaj obrazy dla MR3420 v2 dla kości 8-16MB, więc już coś robiłeś w tym temacie. No tu niby jest kość jest 8MB, może ktoś ma namiary na 16MB z usługą zaprogramowania. Dużo się zyskuje i czy uważasz to za zasadne ?

W modułach jest np. 3ginfo i nie można go odinstalować, a mnie on jest zupełnie nie potrzebny i nigdy nie będzie, bo router kupiłem jakiś czas temu, ale podaruję go za darmo komuś jak uda mi się go zrobić i ten ktoś na pewno nie będzie używał internetu mobilnego. Jak odinstalować coś co jest zamglone ?

23

A że tobie jest zbędny. Ale ludziom którzy tego potrzebują. Odpowiadając wprost na ostatnie pytanie: przeczytaj faq na górze strony bo to co chcesz zrobić po prostu nie ma sensu.

24

encholex napisał/a:

Widzę że są tutaj obrazy dla MR3420 v2 dla kości 8-16MB, więc już coś robiłeś w tym temacie. No tu niby jest kość jest 8MB, może ktoś ma namiary na 16MB z usługą zaprogramowania.

Mam kości, mogę zaprogramować, a dla MR3420v2 jest nawet dostępna moja modyfikacja U-Boot.

25

Witam ponownie,

Ze względu na brak czasu i możliwości wracam do tematu uruchomienia dysku sieciowego na pozostałej części pendrive'a

Pendrive pocięty na partycje:
1. 1024MB Linux-swap
2. 1024MB ext2
3. pozostałe na ext4

Przewałkowana już przeze mnie instalacja extroota:

umount /dev/sda2
opkg update
opkg install -d ram e2fsprogs
ln -s /tmp/usr/lib/lib* /usr/lib/
ln -s /tmp/lib/lib* /lib/

/tmp/usr/sbin/mke2fs -m 0 /dev/sda2

blkid

uci set fstab.@mount[0].enabled=1
uci set fstab.@mount[0].uuid=wyciagniete z blkid
uci set fstab.@mount[0].target=/overlay                          
uci set fstab.@mount[0].fstype=ext2                            
uci set fstab.@mount[0].options=rw,noatime
uci commit fstab
reboot

SWAP:

opkg update
opkg install --force-overwrite swap-utils
mkswap /dev/sda1
swapon /dev/sda1
uci set fstab.@swap[0].enabled=1
uci ser fstab.@swap[0].device=/dev/sda1
uci commit fstab
reboot

Niestety pewnie z mojego błędy gdzieś popełnionego, po restarcie już nie było swap'a, więc dla pewności ręcznie wklepywałem pozycje enable i device.

i teraz instalacja pełnego Gargoyla z usb według poradnika: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7342

przy opkg remove haserl - nie odinstalowuje niczego, a przy opkg install haserl-i18n  nie odnajduje paczki...
co robię źle ?