1

Temat: tunel ssh - wydajność

Potrzebuję przepuścić spory ruch (kamerka) przez tunel. Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenia? Tunel zestawiłem i działa, ale nie wszystko mogę przetestować u siebie, bo mam mały upload. Czy jest duży narzut w przesyłanych danych? Czy taki ruterek poradzi sobie z tunelowaniem 1Mbit? 2Mbit? - tu przecież dane muszą być szyfrowane "w locie", bo cały czas napływają nowe, więc mam wątpliwości.
Jakie są alternatywy? VPN - trochę kłopotliwe będzie w moim przypadku, ale jak się okaże, że jest 2-3 razy wydajniejsze to nie mam wyjścia.

2 (edytowany przez bhb 2014-04-08 11:23:56)

Odp: tunel ssh - wydajność

Nie wiem jak z wydajnością nie sprawdzałem ale cztery kamery w motion 544x288 daje radę  w ssh i openvpn upload około 40KiB.
Zapomniałem dodać, że każda kamera ma oddzielny roter .

3

Co do tunelu to polecam szyfrowanie BF-CBC jest najbardziej wydajne. Ja osiągam ponad 13MB/s przy łączu 100MB/s w świat

4

A ja jeszcze sugeruję urządzenie, które ma wsparcie sprzętowe dla operacji kryptograficznych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ja wcale w tym przypadku nie potrzebuję szyfrowania. Tunel jest potrzebny żeby połączyć się za nata i/lub zmienne IP.

6

Cezary napisał/a:

A ja jeszcze sugeruję urządzenie, które ma wsparcie sprzętowe dla operacji kryptograficznych.

Coraz częściej zaczynają pojawiać się tego typu zapytania-chyba stare Alix-y z rynku wtórnego wrócą do łask. smile

7

jarek7714 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Coraz częściej zaczynają pojawiać się tego typu zapytania-chyba stare Alix-y z rynku wtórnego wrócą do łask. smile

Nooo, jak ktoś chce to mogę swojego sprzedać na dobrą sumkę smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.