Temat: blokowanie portów po lan

Witam

Posiadam AP na nim skonfigurowane WIFI z wyłączonym DHCP. Wgrany najnowszy Gary. Chciałbym na tej sieci wifi ukryć możliwość przeglądania zasobów udostępnianych przez inne komputery.

w sekcji /etc/firewall.user wpisuję odpowiednie wpisy które mi jednak nie funkcjonują:

iptables -I INPUT -p tcp -d 192.168.3.0/24 --dport 445 -j DROP
iptables -I INPUT -p udp -d 192.168.3.0/24 --dport 445 -j DROP

iptables -I INPUT -p tcp -d 192.168.3.0/24 --dport 2049 -j DROP
iptables -I INPUT -p udp -d 192.168.3.0/24 --dport 2049 -j DROP

proszę o info gdzie popełniam błąd? firewalla uruchamiam ponownie. Podsieć prawidłowa.

2

Odp: blokowanie portów po lan

Generalnie się nie da w ten sposób co podałeś, bo komputery podłączone są przesz switch (tak?) więc router nie bierze udziału w tym. Chyba że bez przewodowo, wtedy FORWARD jak już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sposób podłączenia: router drytek -> AP na garym z wyłączonym DHCP, podłączonym przewodowo do Dryteka.

Czyli reguły musiałbym ustawić na dryteku jak już ?

4

A klienci jak i przez co są połączeni?

5

Cel mam taki wykorzystać urządzenie AP Tl-WA801 jako urządzenie emitujące sieć dzięki której user który podłączy się do tego AP nie może przeglądać udostępnionych zasobów. Klient ma się podłączyć właśnie do tego AP który ogranicza usługi

6

a jeśli zrobiłbym na nim nowego VAP'a Wlan-0 ? i zastosował iptables jak w projekcie sieci gościnnej?

7

Tzn tych bezprzewodowych chcesz ograniczyć. Więc dodaj regułę na FORWARD nie input.

8

zanim zapytałem na forum sprawdziłem także regułę pod kątem:

iptables -I FORWARD -p tcp -d 192.168.3.0/24 --dport 445 -j DROP
iptables -I FORWARD -p udp -d 192.168.3.0/24 --dport 445 -j DROP

iptables -I FORWARD -p tcp -d 192.168.3.0/24 --dport 2049 -j DROP
iptables -I FORWARD -p udp -d 192.168.3.0/24 --dport 2049 -j DROP

i właśnie dalej mogę mogę przeglądać udostępnione udziały SAMBA, NFS ... na innych komputerach, będąc podłączonym przez tego AP w którym te reguły są wpisane w /etc/firewall.user

9

Samba ma jeszcze 137,138,139

10

dzięki wielki sprawdzę jutro i dam znać. Jednak na forum opisałem tylko część portów i porty od 137 do 139 raczej poblokowałem ale zweryfikuję to jeszcze raz. W każdym razie dzięki za chęć.

11

Sprawdź czy w ogóle Ci działa blokada - wpisz regułę bez portów.

12

czołem

Sprawdziłem regułę bez portów i sytuacja wygląda tak że nadal mam dostęp do wszystkiego. Wydaje mi się że problem występuję dlatego że AP nie ma WAN tylko LAN. Ustawiałem reguły na interfejs WLAN i także wynik niezadawalający.

Czy któryś z szanownych użytkowników lub Pan Panie Cezary ustawiał iptables na Acces Poincie w konfiguracji podanej powyżej tak aby poblokować na nim konkretne porty?

13

Gdzie jest podłączony klient którego chcesz blokować i gdzie jest podłączony komputer którego zasoby chcesz blokować?

14

Klient podłączony do tego AP na którym te iptables wpisuje. Komputer podłączony do głównego routera który nadaje DHCP (Drytek). Jeśli to istotne klient ma ip 192.168.3.99.

15

To regułę zrób na Dryteku w takim przypadku.

16

Drytek jest bardzo newralgicznym urządzeniem. Każda nieudana przeze mnie próba wynikająca z moich nie umiejętności może spowodować niechciane dla mnie "kuku" i powód do np. wyjazdu do klienta odległego set kilometrów. Dlatego na tym AP mógłbym eksperymentować i wysłać go już skonfigurowanego. Dlatego zależało mi na ograniczeniu na tym AP.