1

Temat: 1.6.0.3+

Cezary, począwszy od 1.6.0.3 pojawia się do obrazów dla 4MB z USB uwaga o pozostającej b. małej ilości miejsca we flash. Nie pojawia się natomiast informacja, że na przestrzeni od 1.6.0.1 do 1.6.0.3 przybył domyślnie wbudowany plugin USB Reset, a to pewnie też - może znikomo, ale nie bez wpływu na zajętość pamięci. Świeżo po instalacji zostaje max 92kb, a przy włączonym monitorze sieci i przez cykliczne backupy zużycia pasma waha się do granicznych 48kb, więc wiadomo, do czego to prowadzi. W 1.6.0.4 przybyło jeszcze parę zmian interfejsu, więc może być nawet gorzej.
Może zignorujesz, ale masz w postaci statystyk wiedzę nt tego, które routery 4MB korzystają z modemu 3g, a być może prosty sposób na to, aby dowiedzieć się, które poza tym w ogóle korzystają  z innych funkcjonalności USB niż sam modem.
W takiej najskromniejszej postaci zbyteczny przez wzgląd na celowość staje się funkcja 'Dodatki', więc to dalsza oszczędność, a i tak GG ma przewagę nad OFW, bo pamięta pin, ma wifi scheduler, sensowniejszy w konfiguracji firewall i ograniczenia.
Pewnie jest sporo takich zestawów 'tylko modem', to być może wzorem gałezi dla flashmodów 8-16MB na drugiej skrajni znalazłaby się przestrzeń dla obrazów bez usb-storage, block-mount, usb-reset i czego tam jeszcze w takiej sytuacji zbędnego?

2

Odp: 1.6.0.3+

Usbreset nie ma, był dołączony przez moją pomyłkę. Dodatki są tylko skryptem więc zajmują tyle co nic. Więcej miejsca zajmują za to nowe sterowniki od wifi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czesc Cezary,

wrzucisz patchyka do ostatnich Twoich zmian do pobrania ?

2014-04-06 wersja 1.6.0.4
- NOWE: dodanie wyświetlania czasu ostatniego zgłoszenia informacji statystycznych
- NOWE: możliwość blokady ruchu jeżeli zerwane zostało połączenie vpn (tryb klienta w pluginie OpenVPN)
- NOWE: dodanie statusu klienta OpenVPN na stronie logowania
- NOWE: dodanie obrazów dla GL.iNet
- NOWE: dodanie obsługi domeny free.aero2.net.pl na potrzeby Aero2 (patrz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8383)
- NOWE: plugin management z przyciskami na stronie logowania
- ZMIANA: usunięcie możliwości instalacji pakietów na zewnętrznym nośniku (menu "Dodatki"), ponieważ powoduje to problemy przy niektórych pluginach (np. DLNA). Jeżeli niezbędne jest więcej pamięci na instalację pakietów - zrób extroota
- ZMIANA: inny identyfikator urządzenia w obrazach dla TL-WR740N v3
- NAPRAWA: dostępność 12 i 13 kanału 2.4GHz
- NAPRAWA: właściwe działanie DMZ przy zdefiniowanych regułach przekierowania

4

Większość zmian masz standardowo w repo gargoyle (jak zwykle....)

5 (edytowany przez **$n@!ke** 2014-04-06 19:48:54)

New wifi driver not fixed wifi crashes:

ath: phy0: Could not stop RX, we could be confusing the DMA engine when we start RX up

What changes in new version of wifi driver?

6

tego chyba w repo nie ma

- NOWE: dodanie wyświetlania czasu ostatniego zgłoszenia informacji statystycznych
- NOWE: możliwość blokady ruchu jeżeli zerwane zostało połączenie vpn (tryb klienta w pluginie OpenVPN)
- NOWE: dodanie obsługi domeny free.aero2.net.pl na potrzeby Aero2 (patrz: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8383)
- ZMIANA: usunięcie możliwości instalacji pakietów na zewnętrznym nośniku (menu "Dodatki"), ponieważ powoduje to problemy przy niektórych pluginach (np. DLNA). Jeżeli niezbędne jest więcej pamięci na instalację pakietów - zrób extroota

7

Jest standardowo w repo. Przeglądaj changelogi.
Statystyki są moje i nic wspólnego z gargoyle nie mają, o Aero2 masz na tym forum.

8

A to

i ten czas ostatniego wyslanego zgloszenia statystyki, chcialbym byc poprostu zgodny z Twoimi obrazami

9

Więc używaj moich obrazów, proste smile

- nie wyświetlam listy dostępnych nośników. Czyli zaremowana linia

#awk '{ print "storageDrives.push([\""$1"\",\""$2"\",\""$3"\",\""$4"\", \""$5"\", \""$6"\"]);" }' /tmp/mounted_usb_storage.tab 2>/dev/null

- na to nie ma łatki na źródła. Od zawsze ma reghack na moduł napuszczony.

10

o to Ci hodzi z reghack

The reghack utility replaces the regulatory domain rules in the driver binaries
with less restrictive ones. The current version also lifts the 5GHz radar
channel restrictions in ath9k.

How to use:

ssh root@openwrt

On ar71xx:

cd /tmp/
wget http://luci.subsignal.org/~jow/reghack/reghack.mips.elf
chmod +x reghack.mips.elf
./reghack.mips.elf /lib/modules/*/ath.ko
./reghack.mips.elf /lib/modules/*/cfg80211.ko
reboot

On mpc85xx:

cd /tmp/
wget http://luci.subsignal.org/~jow/reghack/reghack.ppc.elf
chmod +x reghack.ppc.elf
./reghack.ppc.elf /lib/modules/*/ath.ko
./reghack.ppc.elf /lib/modules/*/cfg80211.ko
reboot

11

o to, o to.

12 (edytowany przez roblad 2014-04-06 21:13:38)

a nie da sie tego jakos na stale do kompilacji dozucic ? widze jakies zrodla sa, ale jak to podczas kompilacji spatchowac ?

ten patch jest od tego ?

http://luci.subsignal.org/~jow/999-over … tory.patch

13

Pojęcia nie mam czy da się go nałożyć i będzie działał.

14

to jak zpatchowac inaczej zrodla podczas kompilacji - poprostu zrobic reghack podczas kompilacji sterownika -masz jakiegos swojego patcha ?

15

A jak chcesz. Ja po prostu przerabiam gotowe moduły.

16

Nie rozumiem, czyli dogrywasz spatchowany np ath.ko do obrazu ?

17

Tak.

18

Moze pokombinuje z tym patchem, moze sie uda podczas kompilacji spatchowac

19 (edytowany przez roblad 2014-04-07 15:35:21)

reghack zalatwilem uci_default wczesniej w base-files w /tmp/ wrzucilem reghack.mips.elf

uci_default wykonuje mi to
cd /tmp/
./reghack.mips.elf /lib/modules/*/ath.ko
./reghack.mips.elf /lib/modules/*/cfg80211.ko
rm -f reghack.mips.elf

za duzo tych patchy i zaden nie pasuje do biezacego sterownika, niezgadza sie za duzo a 4 patche w sieci odnalazlem ale zaden sluszny.

Jak by kolega Cezary udostepnil nieskompresowany identification.js albo chociaz patcha - to wszystko juz bym mial kompatybilne z wersja xx.4

niestety po podgraniu skompresowanego JS i identyfication.sh mam puste pole Ostatniego wysylania - nie wiem czego jeszcze mi moze brakowac.

20

Znalazlem przyczyne, poprostu zmienil sie skrypt stst.sh a w repo nie ma nowej wersji -juz mi sie czas pokazuje ostatniego wyslania :-)

21

Czesc,

nie moge jeszcze odnalesc zmiany w ostatnim wydaniu dotyczacej tego:

NOWE: dodanie statusu klienta OpenVPN na stronie logowania

22

W gargoyle jest w repo.

23

Ok,

myslalem ze to Twoja zmiana kolejna - jak jest to znaczy ze ja tez mam :-)