1

Temat: Potrzebna pomoc w skonfigurowaniu sieci

Witajcie.
Nie jestem zbyt dobry w sieciach komputerowych, dlatego zwracam się tutaj o pomoc. Potrzebuję pomocy w skonfigurowaniu sieci. Sytuacja jest następująca:
Posiadam router od UPC, który pracuje w trybie WIFI n 5GHz ze wszystkimi urządzeniami w domu, oprócz jednego laptopa który nie widzi ani pasma 5GHz ani trybu n. Przydziela on adresy ip przez dhcp w puli 192.168.0.x

Posiadam jeszcze router asus wl-500g z wgranym openwrt kamikadze. Jest on połączony kablem ethernetowym z w/w routerem upc, a poprzez wifi 2,4 GHz łączy się ze starym laptopem. Asus przydziela adres laptopowi z puli 192.168.1.x

Jak mam skonfigurować te dwie sieci, tak żeby laptop "widział" wszystkie pozostałe urządzenia  ?

2

Odp: Potrzebna pomoc w skonfigurowaniu sieci

Ustaw na asusie np. 192.168.0.2 i zamiast do wan podłącz kabel do lan. Będzie robił tylko za ap i wszystko masz w jednej sieci.

PS. Jaki router daje UPC że pracuje on w 5GHz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

rozumiem, że mam zmienić adres bramy na 192.168.0.1 (adres routera upc) a gdzie mam wpisać ten adres który mi podałeś ?

Router to najnowszy technicolor, który ma również 2,4 Ghz, ale ja go ustawiłem na 5 z racji dużego tłoku na 2,4

4

Adres lan

5

Okej, już sobie poradziłem... nie wiedziałem, że to będzie takie proste ... A da się go (asusa) przystosować na pasmo 5 GHz podmieniając mu kartę wifi ?

6

Jak wymienisz kartę (zakładając ze masz v1) to tak.

7 (edytowany przez aren 2014-04-06 09:21:06)

tak, mam v1. Możesz polecić jakąś i czy wymagana jest jakaś przeróbka anteny lub jeszcze coś innego ?

Na przeróbce mi zależy dlatego, że mam tak zapchane kanały na 2,4, że max transfer to 3 Mbit a jak przechodze na 5GHz to mam około 40Mbitów ..

8

Antenę potrzebujesz inną, na 5GHz. Karty znajdziesz na allegro i sklepach.

9

Przepraszam, ale wprowadziłem Cię w błąd. Zapomniałem, napisać w pierwszym poście, że do asusa podłączony jest jeszcze drogą przewodową telewizor. Ten sposób, który mi podałeś z przepięciem WAN'u na LAN niestety powoduje że TV nie widzi internetu. Da się coś z tym zrobić ?

10

Jeszcze wyłącz serwer dhcp na routerze. Wtedy adres dhcp ma dostać z pierwsze routera, nie z asusa

11

Albo to nie działa, albo nie umiem wyłączyć DHCP. Usunąłem wszystko co było z zakładce DHCP w interfejsie graficznym kamikadze. Gdzieś jeszcze się to dhcp wyłącza ?

12

Nie powiem Ci, nie pamiętam już kamikaze.

13 (edytowany przez aren 2014-04-06 10:25:28)

a w /etc/config/dhcp lub network nie trzeba zrobić jakiegoś wpisu ?

14

W sekcji lan option ignore 1 jeżeli jest tak samo jak w AA.

15

Kurde coś zepsułem... Chciałem wyłączyć dhcp, zapisałem ustawienia i teraz nie mogę się dostać do routera... Nie odpowiadają żadne znane adresy typu 192.168.0.1 ... 1.1  ... 1.0 itp... chciałem przyrócic ustawienia fabryczne ale nie wiem czy się to udało bo nadal nie mogę się dostać do routera ... Podpowiesz coś ?

16

Ustaw na stałe w komputerze 192.168.0.3 (jeżeli ustawiłeś 192.168.0.2 w nim) i dopiero spróbuj się do niego podłączyć.

17

nic z tego ... nie widzi go w ogóle... sad

18

Naciśnij reset, niech się restartuje do ustawień domyślnych albo wgraj soft jeszcze raz przez tftp, przez narzędzie od asusa.

19 (edytowany przez aren 2014-04-06 15:08:17)

Dziwna sprawa ale router odżył i mogę się z nim połączyć.
Chciałem zrobić tak:

na routerze upc ustawić adresy 192.168.0.2...10, maska 255.255.255.0
na routerze asus ustawić wan: 192.168.0.10, brama 192.168.0.1. maska ta sama i na lan: ustawić dhcp adres od 192.168.0.11..20

Będzie to działać ?

20

Na asusie w ogóle nie ustawiaj żadnego adresy na wan. I wyłącz dhcp, bo tu go nie może być.

21

Ale już pisałem, że to nie działa lub ja nie umiem wyłączyć serwera dhcp sad

22

A ja Ci napisałem jak to zrobić.