1

Temat: który modem E3272 / E3276

Witam
Którym modem będzie lepiej współpracował z MR4320 (gargoyle):
- E3272 - jest typu Hilink, konfiguruję go że ma się łączyć i się łączy ... ale mniej rzeczy można z niego wyciągnąć
- E3276 - normalny modem, ale wydaje mi się, że ciągnie więcej prądu ...

2

Odp: który modem E3272 / E3276

Obojętnie i tak hub usb z własnym zasilaniem możesz potrzebować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeżeli chcesz używać ww modemów do szybkiego internetu LTE to zdecydowanie Hilink, coś źle opisałeś router-tj. MR-3420? Rozumiem że router już posiadasz?

4

tak, konkretnie TP-Link TL-MR3420 v2 ... zaszła pomyłka, literówka, jak by to powiedział mój profesor informatyki palcówka.

5

To będzie moja subiektywna opinia, mam e3272 HiLink (Polsat/Plus) i e398 (Plus).
HiLink to fajne rozwiązanie jeśli podłącza się go do jednego komputera,
taka namiastka routera, zanim komputer się uruchomi już mamy połączenie.
Denerwujące że w tym "niby" routerze nie można nic zmienić, choćby jego adresu IP. sad
Próby przełączenia w tryb modemu (tak jak dla e3131 HiLink) się nie udały. sad
Jedyne wyjście to przeflaszowanie, co też zrobiłem, sprzęt działa, przez AT^SETPORT
można go ustawić tak jak się nam podoba, działa nawet przez ppp!
Ma, dla mnie, wielką wadę, ogromny apetyt na energię, bez mocnego aktywnego huba USB
nawet nie próbuj go używać, taki wr710n (teoretycznie 1A na USB) nawet go nawet zobaczył.

Na koniec, jeśli możesz wybrać, kup e398. wink

6

secam7 napisał/a:

T
Ma, dla mnie, wielką wadę, ogromny apetyt na energię, bez mocnego aktywnego huba USB
nawet nie próbuj go używać, taki wr710n (teoretycznie 1A na USB) nawet go nawet zobaczył.

Na koniec, jeśli możesz wybrać, kup e398. wink

Generalnie jeżeli @ixar nie miał by jeszcze routera to nie poleciłbym żadnego z nich (MR3420 ma za mały flash i jeżeli się nie mylę to w Gargoyle mieści się tylko sterownik NDIS-NCM a QMI już nie a ten z kolei obsługuje E398, przy E3276 NDIS-NCM też zdarza się że routerowi brakuje pamięci RAM i przede wszystkim w każdym przypadku skazani jesteśmy na zastosowanie dobrego aktywnego HUB-a USB) lecz zakup na aukcjach modemo-routera Huawei B593-S22 który można już kupić na aukcjach za 300zł z hakiem. wink

7 (edytowany przez ixar 2014-04-05 11:01:20)

Więc ... E3276 ma jakieś problemy żeby się połączyć na Gargoyle za to na oryginalnym sofcie działał. E3272 jak na razie działa i nie zrywa. transfer w szafie (ubraniowej) 10/2 Mb. Co ciekawsze odłączyłem moją 'przejściówkę zasilania usb' na lm2576 i oryginalny zasilacz (póki co) sobie radzi.

Z innej beczki, robił ktoś z OpenWrt klienta newcs z wyjściem na CI .. czy to możliwe?

8

ixar napisał/a:

Więc ... E3276 ma jakieś problemy żeby się połączyć na Gargoyle za to na oryginalnym sofcie działał.

To zależy co rozumiesz pod pojęciem działał?! Bo dla mnie działa prawidłowo jak jest w stanie utrzymać połączenie z siecią (oczywiście przy prawidłowych parametrach sygnału) chociaż 1 cykl rozliczeniowy-30dni.:)