Temat: Monitor połączenia - problem

Witam, mam router tp-link wr1043nd v2 z podpiętym modemem lte. Problem polega na tym, że po zerwaniu połączenia z internetem, nie jest ono wznawiane, pomaga jedynie restart routera. Dodam, że monitor połączenia jest na domyślnych ustawieniach. Wygląda to tak jakby monitor połączenia działał tylko do momentu ustanowienia połączenia a po jego zerwaniu już nie resetuje wan... Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

2

Odp: Monitor połączenia - problem

Monitor połączenia robi dokładnie ifup wan. Więc zobacz czy zerwanie połączenia nie skończyło się np. rozłączeniem urządzenia z magistrali usb lub jego zawieszeniem (w logach zobaczysz). Jeżeli tak to wtedy zwykły ifup nic nie da i musisz np. wyłączyć zasilanie usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez czuraj 2014-03-31 20:10:25)

Cezary, wcześniej pomimo zawieszania się modemu w jakiś sposób było wznawiane połączenie. Czy poza powrotem do poprzedniej wersji nie ma innego rozwiązania?

Wyłączenie zasilania USB i włączenie przynosi oczekiwany skutek, ale co wtedy, gdy mamy np. extroota?

@edit: Reset routera jakby pomógł neutral

4

Wtedy nie możesz wyłączyć zasilania usb, proste smile I musisz jakoś modem zrestartować.

5

Może wtyczka USBreset by dała radę? Z tego co widzę tam można wybrać urządzenie do zresetowania.

6

Jeżeli połączenie masz utrzymywane w NDIS to z mojego doświadczenia wynika że najczęściej występuje zwis magistrali USB, którego łatwo się pozbyć z GUI poprzez plugin USB-reset. Ostatnio też zauważyłem pewną zależność-tzn. wymuszenie ciągłego ruchu (np. poprzez ping hosta w sieci) wpływa bardzo pozytywnie na płynność połączenia (mimo że modem LTE nie usypia się jak w przypadku HSPA). Korzystam z LTE od września, modem E398 działa 24h/24h i do tej pory nie zaliczył żadnego zwisu (o których często czytałem na różnych forach-jako źle rozpoznana przypadłość, z którą to niby "cudowny" Dovado dawał sobie radę a z perspektywy użytkowania E398 stwierdzam że miał po prostu dobrze dopracowane programowo narzędzie restartu pod nazwą "inteligentne USB"). smile

7

W jaki sposób można pozbyć się tego problemu, samo zainstalowanie pluginu usb-reset nie pomogło. Nie należy czasem dodać własnej komendy do monitora połączenia, która by wywoływała restart w usb-reset?

8

Tzn? Plugin usb-reset  to tylko strona www która sama w sobie nic automatem z modemem  i usb nie zrobi.

9

Więc jaką komendę wpisać do wykonania w przypadku braku internetu w monitorze połączenia, żeby działała jak usb-reset?
Kolejne pytanie to jak ustawić monitor połączenia, żeby częściej pingował.

10

No gui ustawiasz przecież okres pingowania.

usbreset, To jest polecenie, uruchom go sobie to zobaczysz jakie są argumenty.

11 (edytowany przez Kamil10p 2014-04-03 21:07:35)

Ok, mam usbreset* & ifup wan

12

Tak by było najlepiej zrób skrypt, sprawdź czy działa, jeżeli tak to dodaj jego wywołanie do monitora połączenia.

13

Zrobiłem tak: usbreset vid:pid && ifup wan
Niestety to nie pomogło, co jest nie tak?

14

A uruchomione z konsoli z palca pomaga?

15

Tego na razie nie jestem w stanie sprawdzić. Bo to nie u mnie. Pytanie, bo może tu mam błąd vid:pid musi być kontrolera czy modemu?

16

Czekaj, a kto w ogóle Ci powiedział że usbreset będzie lekarstwem na modem? smile

17

No mam to samo co kolega wyżej napisał - E398 i internet zrywa i pomaga jedynie restart routera. Poprawiłem skrypt i teraz zobaczę czy działa. Zamieniłem "usbreset vid:pid & ifup" wan na "usbreset vid:pid && ifup". Powinno teraz być okej. A jak nie będzie to proszę o jakieś dalsze wskazówki, żeby to naprawić.