Temat: WL500gp + .... OpenWRT

Witam,

Bardzo się cieszę, że zawitałem na to forum. Myślę że będę tu stałym bywalcem... Posiadam router ASUS WL500g Premium i mam trochę pomysłów jak użyć to "cacko" w domu.

Uważam, że jest to świetne rozwiązanie sprzętowe:
- No.1 - bardzo niski pobór mocy i zasilany jednym napięciem
- brak wentylatorów
- szybki procesor (mocy nigdy za wiele)
- sporo pamięci
- bogate peryferia (WAN, LAN, WLAN, USB, RS232 (możliwa rozbudowa), miniPCI....
- z Linuxem na pokładzie..... :-)

Zostaje kwestia oprogramowania. Jest kilka dostępnych firmware (testowałe ASUS, Oleg), ale wydaje mi się, że do zbudowania "swojej maszynki" najlebszy będzie OpenWRT.

Właśnie zamierzam zainstalować OpenWRT RC6.
1. Przeglądając natkąłem się na kilka wersji w katalogach: bin, pppop i pptp. Którą z nich wybrać?
2. Czy do OpenWRT można instalować dodatkowe pakiety bez używania pamięci zewnętrznej (flash, hd)?

2

Odp: WL500gp + .... OpenWRT

Już raczej więcej znajdziesz na www.openlinksys.info; masz tam całe podforum poświecone asusowi. Ja też tam bywam.

Ale skoro już tu jesteś...
1. Jak nazwy wskazują. bin lub default bierzesz jak masz normalne połączenie przez dhcp lub stały adres bez żadnych logowań (ew tylko zmieniasz mac adres), pptp i pppoe mają domyślnie inne pakiety w zestawie - odpowiednio do pptp i pppoe. Zawsze możesz też zabrać sobie imagebuildera i zrobić własny obraz z wymaganymi pakietami. Jeżeli potrzebujesz też gui do ustawienia całości to zainteresuj się x-wrt (ba, nawet mają tam najnowsze obrazy z kilkoma poprawkami)
2. Tak, jak najbardziej. Flasha masz 8MB, system po instalacji zajmuje 1,6M, wiec w resztę możesz instalować inne pakiety. Wbrew pozorom to dość dużo miejsca i parę pakietów można jeszcze doinstalować.

Jeżeli podłączysz zewnętrzny nośnik to możesz też na nim instalować pakiety. Możesz też oczywiście zainstalować na wl-500gp czystego debiana (mips) i masz dostęp do kilku tysięcy pakietów smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardzo dziękuję za informację.

Zdecydowałem się na X-WRT i jestem już po instalacji....
Mam jednak kilak wątpliwości.

1. Czy po instalacji xwrt muszę zrobić czyszczenie nvram? Co to daje? Miałem wcześniej fw asusa i olega. Xwrt odpalił się bez problemów. Czy muszę więc robić czyszczenie?
1a. Jeśli zrobię czyszczenie, to czy wszystkie ustawienia muszę konfigurować od nowa (interfejsy itp.)?

PS.
Podobają mi się opisy instalacji rozszerzeń na twojej stronce. Proszę o jeszcze... :-)

pozdrawiam jkdobro

4

1. Powinno się. Pamiętam po przejściu z olega na openwrt, że była cała masa różnych zmiennych, które nie były używane. Generalnie powinno się czyścić po zmianie jednego firmware na drugi bo mógł sie zmienić format niektórych zmiennych i całość może chodzi "dziwnie". 
1a. Tak, wszystko przywróci się do ustawień domyślnych i będzie trzeba wszystko ustawić ponownie.

PS. To co opisuje robię to sam ze swoimi sprzętami, więc nie ma lania wody teorii i zmyślania tylko faktycznie to co wychodzi z konfiguracji. Będzie jeszcze, zależy co mi przyjdzie do głowy i co będę potrzebował. No chyba że ktoś ma jakiś pomysły...

5

@Cezary

Wielkie dzięki za wyjaśnienia.... zastosowane :-)

Co do pomysłów mam ich sporo. Niestety, nie zawsze kumam co piszą na forach anglojęzycznych (jak mówią Ani Mru-Mru: ....Pan mówić po mału, ja się dużo domyślać....), no i z linuxem też dopiero zbieram pierwsze szlify (...ale uczę się szybko :-)).

Dlatego mam prośbę. Jeśli znajsziesz troszkę czasu i cierpliwości, to pomęczę cię swoimi pytaniami.

Myślę, że użytkowników WL500gp w Polsce będzie coraz więcej, i to forum (i Twoja stronka) pomogą w zrozumieniu i praktycznym zastosowaniu przedstawianych rozwiązań.

pozdrawiam Jarek

6

Pytaj, jak znajdę czas to odpowiem.

To jest zwykły linux, więc większość fajnych rzeczy da się zrealizować (w ramach dostępnych pakietów, mocy procka i dostępności ramu). Źle nie jest - modularne, małe, ciche i ... fajne smile