Temat: 1043 v2 bez netu - wpływ na programy pod windows.

Witam

Ostatnio mój dostawca netu ma spore problemy z dostarczaniem sygnału i dlatego zauważyłem pewien problem. W chwili gdy nie ma dostępu (operator nawalił) lub wyjmę rj-kę z portu wan to dzieją się dziwne rzeczy. Totalcommander, wszystkie przeglądarki itp mają problem. Przy próbie uruchomienia przywieszają się na jakieś 20-30 sekund i dopiero się uruchamiają. Nie działa też wtedy otoczenie sieciowe (samba)..... Pierwszy raz się z takim problemem spotykam i nie wiem gdzie szukać problemu. Wcześniej nigdy nie miałem takiego problemu..
Wydaje mi się, że brak internetu nie powinien mieć żadnego wpływu na sieć wew. a tym bardziej na uruchamianie programów ... ale tak u mnie jest i troszkę to wkurza.

2

Odp: 1043 v2 bez netu - wpływ na programy pod windows.

Timeouty dnsów. W sumie rzecz normalna jak nie masz internetu, bo dnsmasq próbuje szukać nazw w internecie i jest święcie przekonany że połączenie istnieje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a można sobie jakoś z tym poradzić?

4

Wyłącz wan (ifdown wan).

5

Cezary napisał/a:

Wyłącz wan (ifdown wan).

.. i nie będę miał netu jak operator naprawi awarię. Nie ma innej możliwości? Na standardowym sofcie nigdy czegoś takiego nie było.

6

Bardzo mnie drażnią takie wypowiedzi. TO NIE JEST standardowy soft. Więc albo wróć do oryginalnego oprogramowania producenta albo sobie to oprogramuj tak jak uważasz że powinno działać.

7 (edytowany przez lord_viadro 2014-04-02 11:55:52)

Nikogo nie chce obrażać i nie miałem zamiaru narzekać na niestandardowy soft. Doceniam pracę jaką wkłada się w to oprogramowanie ale proszę mnie zrozumieć: Nie znam się na szczegółach jeśli chodzi o szczegółowe działanie routera na Gargoyle i porównuję to do tego co miałem. Szukam rozwiązania i wiem, że jak nie będę pytał  to się niczego nie dowiem.