1 (edytowany przez peepe1302 2010-10-27 14:37:44)

Temat: WR1043ND przymiarki do instalacji OpenWrt

witam wszystkich,

To mój pierwszy post, od jakichś dwóch miesięcy(od czasu gdy zakupiłem router) staram się przeglądać tematy i przymierzam się do instalacji OpenWrt w routerze. jestem noobem jeśli chodzi o linux, moje największe osiągnięcie to instalacja mandrivy...
Moja siec domowa to trzy komputery(dwa z kartami n, jeden z b/g),  i dwa telefony, b/g. Jest też dekoder N połączony kablem crossowanym. Na komputerach windows.
Dostawca internetu to sieć lokalna lan.

Mam następujące pytania:
1) wolałbym uniknąć konfiguracji przez konsolę etc., czy instalacja openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin równa się z tym, ze przez przeglądarkę loguje się do GUI i konfiguruje oczekiwane przez mnie opcje?
2) czy po ww. zalogowaniu uda mi się sklonować adres MAC routera(robię to teraz na oryginalnym firmware, inaczej ofk nie działa mi net;] )
3) czy ustalenie innego niż domyślnie hasła do logowania na router przez gui jest kłopotliwe?
4) czy ustalenie hasła do zabezpieczenia sieci, np wpa2 jest kłopotliwe?
5)czy po instalacji będę mógł po stworzeniu na jakimś pendrive partycji linux podłączyć go do routera i korzystać z niego jak z dysku sieciowego bez jakichś dodatkowych operacji? Jeśli nie, jak skomplikowane jest konfigurowanie?
6) czy router działa jak serwer wydruku(drukarka hp F2480 podłączona przez USB, zamiast pendrive lub po jakimś hubie USB)
7) czy po instalacji będę mógł doinstalować jakoś klienta torrenta z konfiguracją przez www(dodawanie torrentow, start stop etc), tak by móc seedować pliki pobrane na pendrive/dysk podłączony przez USB?

To najbardziej pożądane przeze mnie funkcje, innych nie tykam i raczej nie będę.

Na razie nie mam więcej pytań, proszę o łagodne potraktowanie(przyznaję, że linux to nie moja bajka)

2

Odp: WR1043ND przymiarki do instalacji OpenWrt

1. Tak jest
2. Tak jest
3. Nie
4. Nie.
5. Na moim obrazie - tak
6. A to zależy. Niektóre drukarki nie chcą działać i trzeba to po prostu sprawdzić.
7. tak

Oprócz 7 wszystko masz standardowo. Punkt 7 też jest opisany i najmniejszego z nim nie ma kłopotu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki Cezary, instalka i poczatkowa konfiguracja zakonczona pelnym sukcesem. Byly dwa resety po nieudanych ustawieniach ale ogolnie ok, balem sie ze bedzie gorzej wink

Probuje czegos wiecej

Zatrzymalem sie teraz na instalacji pakietu transmission;/

Zaczne od tego ze nie potrafie zalogowac sie do konsoli, sciagnalem sobie putty, wybieram adres 192.168.1.1, port 22 ssh - wpisuje root, prosi mnie o haslo i... gdy pisze kursor sie nie rusza, access deniec po enterze.

Jak zatem w Viscie wejsc do konsoli?

Probowalem zaisntalowac to rowniez przez luci, system - software - raz udalo mi sie zyskac liste w available packets z tego linku http://eko.one.pl/openwrt/index.php?pat … %2F10.03/, ale gdy wybieralem zadany pakiet dostawalem error 255.

Gdy klikam w Edit package lists and installation targets mam okienko

src/gz eko1 http://eko.one.pl/openwrt/index.php?pat … e%2F10.03/
dest root /
dest ram /tmp
lists_dir ext /var/opkg-lists
option overlay_root /overlay

daje submit i nic sie nie dzieje. wchodze w system-software, klikam Update package lists, dostaje wiadomosc OK, ale nic sie w oknie nie zmienia.

Prosze o wskazowki

4

Telnet. Jak nie ustawiłeś hasła to przez telnet nie ssh. Faq w podwieszonym wątku czytaj.

Ja nie daje repo z pakietami, więc pierwsza linia jest bez sensu. Oryginalna była dobra, moje obrazy są kompatybilne z oryginalnymi pakietami.

5

Mam hasło do routera ustawione, nie bardzo wiem jak je skasować, jak daje zmianę hasła i zostawiam puste pole pojawia sie blad przy zapisie ustawien. dlatego logowalem sie przez ssh.

W oryginalnej liscie pakietow nie bylo transmission.

6

W oryginalnej liście pakietów jest transmission. Tylko opkg update trzeba zrobić na początku.

Nie możesz skasować hasła. Ma być. Wtedy telnet nie działa, a logujesz się przez ssh jako root z tym hasłem.

7

Działa, faktycznie namieszałem. Jestem pełen szacunku do twoich tutoriali. Z nimi to łatwizna.

Probowałem równiez p910nd, ale nie działa z moim urzadzeniem f2480 od hp. Trudno, udostepnie je przez windows.

8

Jak pisałem - nie każda chce działać. Możesz postawić cupsa ew, ale u mnie tego nie ma opisanego i musiał byś z oryginalnych howto korzystać.

9

Jawi sie mi problem z transmission - pobral plik z prywatnego trackera PT, wyglada jednak na to ze po pobraniu nie seeduje, tj tracker nie bedzie sie aktualizowal. Jakis pomysl?

10

zmień ratio? Nie wiem, nie korzystam z prywatnych.

11

Działa na wszystkich. Na PT rowniez. Instalowany i konfigurowany wg wskazowek Cezarego, bez problemu.

12

Zostawiłem torrenty na noc, nie mam jak sprawdzić w pracy czy naliczało seed. Zobaczę w domu. Jak nie to będę kombinować.

Czy funkcja backup w luci zapisuje również ustawienia transmission i np. p910nd, czy po ewentualnym hardresecie te programy muszą być mimo restore ustawien jeszcze raz konfigurowane?

Polecicie jakiś dysk zewnętrzny, obudowę do dysku, który działa wam z routerem WR1043ND? Wolałbym uniknąć sytuacji takiej, że kupie a nie działa, albo ma problemy z działaniem.

13

Tak, plik z transmission powinien być objęty backupem, jest zaznaczony jako konfiguracyjny. Dla p910nd nie pamiętam, ale w sumie tam za wiele nie masz co ustawiać.

14

mam najtańszą z allegro http://allegro.pl/listing.php/search?sg … mp;order=p stary dysk seagata sata i dziala usypianie w idle

15

A jakbyście ocenili

Dysk przenośny USB 2,5" Seagate FreeAgent GoFlex 250GB

jest w vobisie w dobrej cenie. Zadziala?

Czy taki dysk zewnetrzny rowniez usypia w idle?

16

Niektóre kieszenie mają to w standardzie. FreeAgenty mogleś chyba ustawić przez firmowy soft żeby sie usypiały po określonym czasie.

17

Transmission pobiera. zaisntalowalem transmission-remote-dotnet-3.22.1-installer, wszystko sie sciaga, mam status wysyłanie, ale w statusie  torrenta (F5) w czesci uaktualniono mam zapis Nieznany (negatywny).

Strazak mozesz opisac czy korzystasz z jakiegos gui, jakie masz w nim ustawienia i czy tracker aktualizuje sie bezproblemowo?

18

Traker aktualizuje bezproblemowo, choc nie ma takiej funkcji jak w Utorrencie - natychmiastowa aktualizacja. Całość systemu robiona pod dyktando opisu http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#g … razdotestw , instalacja Transmission pod dyktando http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd#g … razdotestw , a wyglad Gui jak z obrazka  http://www.transmissionbt.com/images/sc … -Large.jpg . Wywołanie przez http://ip_routera:9091. Usypianie dysku ?? przeciez on nigdy nie zasypia, ma pobierac i sedowac , a nie energie tracic na ciagle rozpadzanie sie big_smile

19

Możesz sprawdzić jak u ciebie wygląda to miejsce? http://funkyimg.com/u2/346/290/Bez_tytu__322_u.jpg

20

Podobnie jak u ciebie, tyle ze po chwili czas z 0 mi sie przestawil na 35 minut http://funkyimg.com/viewer.php?img=/2/5 … screen.jpg . Screen pokazuje i ratio - naliczanie jest OK.

21

Strazak w 18 poscie dales dwa razy ten sam link, rozumiem ze chodzilo ci o http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission ?

Nie mam pomyslu dlaczego mam ciagle 0... probowalem juz dwa razy reinstalowac wszystko

22

@peepe1302: tylko po co reinstalowoałeś? Pokaż /etc/config/transmission jak już.

23

Tutaj:

config 'transmission'
        option 'alt_speed_down' '50'
        option 'alt_speed_enabled' 'false'
        option 'alt_speed_time_begin' '540'
        option 'alt_speed_time_day' '127'
        option 'alt_speed_time_enabled' 'false'
        option 'alt_speed_time_end' '1020'
        option 'alt_speed_up' '50'
        option 'bind_address_ipv4' '0.0.0.0'
        option 'bind_address_ipv6' '::'
        option 'blocklist_enabled' 'false'
        option 'dht_enabled' 'true'
        option 'encryption' '1'
        option 'incomplete_dir' '/tmp/transmission/incomplete'
        option 'incomplete_dir_enabled' 'false'
        option 'lazy_bitfield_enabled' 'true'
        option 'lpd_enabled' 'false'
        option 'message_level' '2'
        option 'open_file_limit' '32'
        option 'peer_limit_global' '240'
        option 'peer_limit_per_torrent' '60'
        option 'peer_port' '51413'
        option 'peer_port_random_high' '65535'
        option 'peer_port_random_low' '49152'
        option 'peer_port_random_on_start' 'false'
        option 'peer_socket_tos' '0'
        option 'pex_enabled' 'true'
        option 'port_forwarding_enabled' 'true'
        option 'preallocation' '1'
        option 'proxy_auth_enabled' 'false'
        option 'proxy_enabled' 'false'
        option 'proxy_port' '80'
        option 'proxy_type' '0'
        option 'ratio_limit' '2.0000'
        option 'ratio_limit_enabled' 'false'
        option 'rename_partial_files' 'true'
        option 'rpc_authentication_required' 'false'
        option 'rpc_bind_address' '0.0.0.0'
        option 'rpc_enabled' 'true'
        option 'rpc_port' '9091'
        option 'rpc_whitelist' '127.0.0.1,192.168.1.*'
        option 'rpc_whitelist_enabled' 'true'
        option 'script_torrent_done_enabled' 'false'
        option 'speed_limit_down' '100'
        option 'speed_limit_down_enabled' 'false'
        option 'speed_limit_up' '20'
        option 'speed_limit_up_enabled' 'false'
        option 'start_added_torrents' 'false'
        option 'trash_original_torrent_files' 'false'
        option 'umask' '18'
        option 'upload_slots_per_torrent' '14'
        option 'watch_dir_enabled' 'false'
        option 'enable' '1'
        option 'download_dir' '/mnt/sda1/torrenty'
        option 'config_dir' '/mnt/sda1/torrenty/konfig'

24

Tu wygląda normalnie. Może option 'ratio_limit_enabled' 'true' przestaw, żeby wiedział że ma seedować (nie pamiętam czy domyślnie to robi i na ile)

25

U mnie jest jak u Ciebie, jedynym pomyslem jest brak otwartego portu. Jestes dostepny ? Sprawdz na http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ port 51413. Tak drugi link powinien byc taki jak podales.