Temat: WR1043ND przymiarki do instalacji OpenWrt
witam wszystkich,
To mój pierwszy post, od jakichś dwóch miesięcy(od czasu gdy zakupiłem router) staram się przeglądać tematy i przymierzam się do instalacji OpenWrt w routerze. jestem noobem jeśli chodzi o linux, moje największe osiągnięcie to instalacja mandrivy...
Moja siec domowa to trzy komputery(dwa z kartami n, jeden z b/g), i dwa telefony, b/g. Jest też dekoder N połączony kablem crossowanym. Na komputerach windows.
Dostawca internetu to sieć lokalna lan.
Mam następujące pytania:
1) wolałbym uniknąć konfiguracji przez konsolę etc., czy instalacja openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin równa się z tym, ze przez przeglądarkę loguje się do GUI i konfiguruje oczekiwane przez mnie opcje?
2) czy po ww. zalogowaniu uda mi się sklonować adres MAC routera(robię to teraz na oryginalnym firmware, inaczej ofk nie działa mi net;] )
3) czy ustalenie innego niż domyślnie hasła do logowania na router przez gui jest kłopotliwe?
4) czy ustalenie hasła do zabezpieczenia sieci, np wpa2 jest kłopotliwe?
5)czy po instalacji będę mógł po stworzeniu na jakimś pendrive partycji linux podłączyć go do routera i korzystać z niego jak z dysku sieciowego bez jakichś dodatkowych operacji? Jeśli nie, jak skomplikowane jest konfigurowanie?
6) czy router działa jak serwer wydruku(drukarka hp F2480 podłączona przez USB, zamiast pendrive lub po jakimś hubie USB)
7) czy po instalacji będę mógł doinstalować jakoś klienta torrenta z konfiguracją przez www(dodawanie torrentow, start stop etc), tak by móc seedować pliki pobrane na pendrive/dysk podłączony przez USB?
To najbardziej pożądane przeze mnie funkcje, innych nie tykam i raczej nie będę.
Na razie nie mam więcej pytań, proszę o łagodne potraktowanie(przyznaję, że linux to nie moja bajka)