1 (edytowany przez userxyz 2014-03-29 16:26:31)

Temat: Serwer Wydruku na OpenWrt (Router HG553)

Witam, mam taki problem z uruchomieniem drukarki na routerze Huawei HG553. Na firmware z D-Linka działą to bez problemów. Wystarczy tylko włączyć w Share,Print Server i skonfigurować windowsa. Wydrukowałem już tym sposobem kilka kartek i jest to świwtna sprawa. zadnych kabli USB do lapka...

Drukarka to Canon IP 4300

Natomiast na Firmware OpenWrt Luci 12.09 mam problem. Po pierwsze, nie ma pakietu kmod-lp jak pisze w opisie.
Na stronie też go niema dostępnego:
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … /packages/

Zainstalowałem wszystkie pakiety które były chyba możliwe do zainstalowania i dalej nie mam w zakłądce Serwisy czegoś w stylu p910nd. mam tylko Serwer Wydruku:
Luci

Zawartość pliku etc/config/p910nd

config p910nd 'cfg1'
    option enabled '1'
    option bind '192.168.1.1'
    option port '0'
    option device ' /dev/usb/lp0,'

Do pliku firewall dodałem wpis:

#Allow attached network printer
config 'rule'
        option 'src' 'lan'
        option 'proto' 'tcp'
        option 'dest_port' '9100'
        option 'target' 'ACCEPT'

Windows skonfigurowany prawidłowo i niechce nic drukować...może mi ktoś pomóc co mam zrobić?

Wysyłam komendę dmesg i pisze ze pod usb jest podłączona drukarka...please HELP smile

Zawartosc dmesg:

[ 6026.448000] usb 1-2: USB disconnect, device number 5
[ 6026.456000] usblp0: removed
[ 6027.548000] usb 1-2: new high-speed USB device number 6 using bcm63xx_ehci
[ 6027.696000] usblp0: USB Bidirectional printer dev 6 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04A9 pid 0x10B6

2

Odp: Serwer Wydruku na OpenWrt (Router HG553)

" /dev/usb/lp0," to jest źle. /dev/usb/lp0, bez spacji na początku i bez , na końcu. Pod drukarkę usb potrzebujesz kmod-usb-printer, co już masz zainstalowane. kmod-lp jest do portu równoległego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, poprawiłem te banalne błędy ze spacją i przecinkiem na końcu i zrestartowałem router. Działa! smile
Świetna sprawa z bezprzewodowym drukowaniem.

Mam jeszcze tylko ostatnie pytanie odnośnie edycji pliku p910nd. Co daje zmiana w nim numeru portu z 0 na 9100?

config p910nd
    option enabled '1'
    option device '/dev/usb/lp0'
    option port '0'

Czy jak zmienię na:

config p910nd
    option enabled '1'
    option device '/dev/usb/lp0'
    option port '9100'

Ma to jakiś wpływ na funkcjonowanie wszystkiego?  Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam1

4

Zmieniasz numer portu. Przeczytaj manual - zmieniając na 9100 spowodujesz że on będzie słuchał na porcie 18200

5

Witam, podłączę się pod ten wątek..
Mam Router HG553 z OpenWrt 15,05  i drukarkę HP M1120
Drukarka podpięta do USB w PC (Win10) działa OK, ale podpięta do routera już nie chce działać.

W Routerze jest zainstalowany printserwer,
zakliknięty w LUCI na Włączone, urządzenie ustawione na domyślne /dev/usb/lp0
Obsługa dwukierunkowa włączona, port 9100.
kmod-usb-printer zainstalowane
Klient dla drukarki zainstalowany (podpowiedziane przez wątek: http://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer)
zgodnie z tą instrukcją:
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/p910 … he_clients
jak dla klienta z Win7. W trakcie instalacji nie było żadnej możliwości wykrycia drukarki przez system.
wszystkie kroki instalacji trzeba było wykonać ręcznie.

W trakcie wysyłania dokumentu do druku drukarka delikatnie "pyka" po czym niczego nie drukuje,
a na PC otrzymuję info, że wydruk jest niemożliwy.

Czy jakaś dobra dusza podpowie coś?

6

Nie wszystkie drukarki chcą działać przez ten printsever. Jeżeli masz pecha i nikt nie potwierdzi że jemu działa to sorry.

7

Dałem radę, brawo ja!
Dobrym zwyczajem załączam info dla poszukujących rozwiązania:

W trakcie instalacji sterowników do tej drukarki na PC są instalowane dwa sterowniki: M1120 MFP oraz taki sam z dopiskiem Class Driver. Mimo, że normalnie z PC drukarka działa na tym pierwszym, to podczas ustawiania danych dla klienta dla drukarki podłączonej do print servera trzeba wybrać jednak wersję Class Driver. I wtedy wszystko jest OK.
W trakcie instalowania klienta dla WinXP należy pamiętać o dodaniu wyjątku do wbudowanej zapory.