1 (edytowany przez wabikboy 2014-03-03 09:59:51)

Temat: Trzeszczenie i zniekształcony dźwięk na karcie dzwiękowej USB

Witam!

Mam dziwny problem z kartą dźwiękową która na innych dystrybucjach chodzi dobrze a na raspberry podczas mówienia do mikrofonu słychać trzeszczenie i ledwo słychać to co się mówi, jak jest się trochę dalej od mikrofonu to słychać lecz dźwięki jest zniekształcony,

Na różnych opcjach ustawień jest to samo, może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co do ustawień

Ten sam zestaw podłączony do Ubuntu bez ustawień działa dobrze, pod windą też nie ma problemu.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: Trzeszczenie i zniekształcony dźwięk na karcie dzwiękowej USB

A czasami nie są to zakłócenia jakieś od RPi pochodzące?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tu jest problem bo nie mam drugiej malinki.

Podłączałem na długim kablu jak i na krótkim ale zawsze przez HUB, więc jeszcze zostaje opcja bez, jeśli to nie zadziała to chyba wepnę bluetooth i mikrofon bezprzewodowy zrobię.

Ale czy to możliwe że zakłócało by w ten sposób że dźwięk by szedł jakość jak przy najniższym bitrate a ustawiam nawet 44100 i tak samo. A znowu jak puszczę arecord ... | ssh 192.168.... aplay to na kliencie słychać dziwnie przyśpieszony dźwięk,

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

4

Testowane na dwóch kartach w zasadzie tych samych i niestety lipa, zniekształcony dźwięk a przy głośniejszym dźwięku trzeszczenie, wydaje mi się że coś jest nie tak ze sterownikami.

5

Temat rozwiązany.
Dziwne trzeszczenie które występuje w dystrybucji Xbian, na Raspbmc tego problemu niema, widocznie coś jest sknocone w sterownikach dźwięku.