Odp: Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Z pingiem to już przesada, to się będzie uruchamiać 10 sekund.
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z pingiem to już przesada, to się będzie uruchamiać 10 sekund.
@build000 podałeś, że dla LAN masz statyczny IP nieprzydzielany z dhcp:
config interface 'lan'
option ifname 'eth0'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option macaddr 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
option ipaddr 'xx.xx.x1.81'
option gateway 'xx.xx.x1.1'
option dns 'xx.xx.x1.1'
to powyżej to Twoja konfiguracja. Potem kilkukrotnie piszesz o tym, że adres jednak jest przydzielany z DHCP a następnie kilkukrotnie że jest statyczny.
... Dodam, że korzystam z serwera dns na routerze, w którym adresy przypisane są spoza puli dhcp oraz są skojarzone z adresami mac urządzeń ...
Co według Ciebie przypisuje adresy z poza puli DHCP?
... tu generalnie chyba strefy LAN ??? - w końcu to tylko adres IP z innego serwera dhcp, sam w sobie przecież nie może być lokalnym LAN, tudzież i/lub nie powinien ...
To w końcu adres IP jest przydzielany z serwera DHCP czy statycznie z konfiguracji?
Co oznacza lokalny LAN?
Może to i głupio zabrzmi ale jednak z jakiegoś DHCP korzysta karta sieciowa/urządzenie bo niby jak w tej konfiguracji miało by zaistnieć połączenie z jakąkolwiek ...
Czy uważasz, że aby połączenia zaistniało potrzebny jest DHCP?
... nie korzystam w ogóle z wewnętrznego DHCP tylko zewnętrznego i li tylko z takiego ...
Co rozumiesz przez zewnętrzny DHCP?
Tak na zdrowy rozum pewno trzeba by pójść drogą taką jak to robi system (openwrt AA) na NSA-310 - w końcu odnajduje ów serwer DHCP i pobiera sobie z niego adres ...
Pobiera adres? Przecież masz statyczny adres IP popatrz, co piszesz dalej
Tu konkretnie serwer DHCP na routerze a adres IP ustawiony na sztywno w routerze jako static i dodatkowo spoza puli DHCP routera ...
Pewno lepiej by było aby w tym przypadku pokazywało nie LAN (lub coś ala LAN:local disabled)
Uważasz, że jest LAN:local i LAN:remote, LAN:external?
Jak rozumiesz pojęcie LAN?
Chodzi mi o ten zwrot przy LAN: "******/24" sugerujący w normalnej notacji o trasie ...
Dlaczego sądzisz że notacja xxx.xxx.xxx.xxx/mmm sugeruje trasę?
Co rozumiesz przez trasę?
... musi być inna adres serwera DHCP wewnętrznego nie może być taki sam jak zewnętrznego - urządzenie nie połączy się nigdzie jak oba serwery DHCP/DNS będą miały te same numery - lub krótko mówiąc nie mogą działać jednocześnie dwa serwery dhcp w sieci na tym samym IP ...
Czy uważasz, że nie może być w jednej sieci więcej niż jeden serwer DHCP?
Co masz na myśli pisząc, że serwery będą na tym samym IP?
Dlaczego sądzisz że urządzenie nie połączy się nigdzie?
I wtedy dopiero będzie można mówić o podstawowym zakresie informacyjnym urządzenia jeżeli pracuje w jakiejś sieci w ogóle lub samo tworzy własną bez dostępu do świata (Internetu).
Co rozumiesz przez tworzy własną sieć?
Tak też mi teraz wpadło do głowy, że dla uwieńczenia info o stanie netu na samym dole oprócz błędów (lub do wyboru jak błędy) coś o ping gdzieś na zewnątrz w sieci by się zdało zapodać - powiedzmy krótki ping, 5 odpytań.
Co miało by wyświetlić i dać "uwieńczenie" o którym piszesz?
Spoko. Nieważne. Zapomnij. Odwaliłeś kawał dobrej roboty i na pewno wielu użytkownikom to się przyda. Mi nie bo w sumie nie rozwiązuje ów skrypt każdej sytuacji a na pewno nie mojej celowo złożonej i powikłanej konfiguracji faktycznych tras w moim LAN. Pytania trochę wydaje mi się zdradzają, że chyba faktycznie nie rozumiesz co napisałem a i do czego ja mogłem się zapewne przyczynić swoją nieudolną próbą wyjaśnienia o co mi chodzi. No cóż - na tym skończymy.
Sorry, że tak wyszło. Co złego to nie ja.![]()
Panowie nie chce zakłada nowego tematu a mam tu pewnien mały problem.
Po stworzeniu external root w sysinfo.sh wywala mi błędy i zastnawiam się co to jest:
sh: 3.21359e+09: bad number
sh: 3.0948e+09: bad number
| Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1 |
| Uptime: 0d, 00:20:34 |
| Load: 0.11 0.11 0.13 |
| Flash: total: 0B, free: 0B, used: 4% |
| Memory: total: 123.7MB, free: 108.4MB, used: 12% |
----------------------------------------------------------------Brak rownież informacji o dostępnym miejscy flash.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ![]()
Koledzy dlaczego jeśli pobiorę skrypt ze stopki kolegi z pierwszego posta tego wątku i nadpiszę go przez WinSCP to przy logowaniu lub ręcznym uruchamianiu tego skryptu wywala, że nie znaleziono? Jak nadpiszę następnie go zrobioną kopią oryginalnego to ponownie mam działający oryginalny z obrazu.
1. Uprawnienia
2. Końce linii z windows (zły skrypt dla linuksa/openwrt)
Dzięki za naprowadzenie. Błędem było pobranie i nadpisanie pliku. Pobrałem i wrzuciłem zawartość do uryginalnego za pomocą notepad++ i teraz się uruchamia poza problemem z tym co poniżej (miałem zainstalowany plugin do obsługi upsów APC ale go odinstalowałem już wcześniej).
Mar 26 09:53:14 TL-WDR4300 daemon.err apcupsd[17210]: apcupsd FATAL ERROR in linux-usb.c at line 609 Cannot find UPS device -- For a link to detailed USB trouble shooting information, please see <http://www.apcupsd.com/support.html>.
Mar 26 09:53:14 TL-WDR4300 daemon.err apcupsd[17210]: apcupsd error shutdown completed
apcupsd odinstaluj. To zależność pluginu.
No niestety mam komunikat:
opkg remove apcupsd
ERROR: No package named apcupsd found, cannot uninstall
Swoją drogą jak często gromadzone są w systemie dane które są wyświetlane przez ten skrypt i dlaczego mam rozbieżność w czasach działania?
----------------------------------------------------------------
| Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1, Name: TL-WDR4300 |
| System uptime: 4d 12:26:20, Now: 2014-03-26 11:35:07 |
| System load: 0.55, 0.26, 0.18 |
| Flash: total: 1.5MB, used: 432KB, 28.1%, free: 1.1MB |
| Memory: total: 123.7MB, used: 39.1MB, 31.6%, free: 84.6MB |
| WAN: x.x.x.x/29(eth0.2), gateway: x.x.x.x |
| proto: static, uptime: 3d 12:31:45, rx/tx: 3.2GB/532.5MB |
| dns: 194.204.159.1 194.204.152.34 |
| proto: none, uptime: 3d 12:29:04, rx/tx: 44.5KB/112.3KB |
| LAN: 192.168.1.1/24(br-lan), dhcp: 192.168.1.100-249 |
| WLAN: Home(ap), ch: 9, conn: 2, rx/tx: 218.1MB/804.1MB |
| WLAN: Home5(ap), ch: 36, conn: 0, rx/tx: 6.8KB/14.3MB |
----------------------------------------------------------------
Musisz mieć, skoro Ci działa w tle.
Parametry zbierane są raz w momencie wykonania skryptu.
Koledzy dlaczego u mnie jak widać w moim poprzednim poście widać ciągle tylko jakby dwa urządzenia były podpięte do sieci Home (2,4GHz) mimo, że jest więcej wpiętych (te dwa to są chyba extendery) na Home5 (5GHz) nie ma tego problemu wszystko się zmienia jak należy? Dodam, że na oryginalnym skrypcie jest OK, czyli jakiś błąd w tym zmodowanym.
Zrób sobie iw dev wlan0 station dump zobaczysz ile tego jest.
Dokładnie pokazuje tylko extendery, a oryginalny skrypt wszystkie podłączone urządzenia.
Ten skrypt pokazuje liczbę urządzeń podpiętych bezprzewodowo (u mnie dwa bo wszystkie inne były podpiete pod któryś z extenderów), oryginalny zaś pokazuje wszystkie urządzenie połączone przez interface WiFi. Czy dało by się zmienić skrypt tak aby pokazywał tak jak oryginalny wszystkie bezprzewodowe niezależnie czy któreś urządzenie leci przez extender czy też nie?
Mój skrypt jak i Cezarego wykorzystuje
iw dev wlan0 station dumpwięc wynik powinien być taki sam.
Mam pytanko. Zauważyłem, że liczniki dla wysłanych/odebranych danych za pośrednictwem WiFi kasują się po około chyba 3GB. Czy jest to związane ze skryptem czy też może router przechowuje do iluś tam i po określonej wartości zaczyna liczyć od zera?
Witaj,
właśnie przekroczyłem 3.5GB tx dla WiFi i mój skrypt pokazuje prawidłowo.
Ja ma teraz nie całe 2,4GB rx, wczoraj na pewno miałem większy ruch bo sam na NAS pchałem ponad 10GB. Chyba, że WiFi samo się zrestartowało wtedy to chyba na pewno zacznie liczyć od nowa. Będę obserwował
Mam pytanko. Zauważyłem, że liczniki dla wysłanych/odebranych danych za pośrednictwem WiFi kasują się po około chyba 3GB. Czy jest to związane ze skryptem czy też może router przechowuje do iluś tam i po określonej wartości zaczyna liczyć od zera?
Witaj,
dobrze zaobserwowałeś, tyle że pułap jest wyższy, prawdopodobnie licznik danych Wifi w systemie jest przechowywany w 4 bajtowej bezznakowej zmiennej. Jej zakres to od 0 do 4`294`967`295 (2^32-1) czyli 3.99GB. I rzeczywiście przy takiej wartości liczniki się przekręcają na 0 i zliczają od początku.
Jest to przypadłość systemu nie skryptu:(
Możesz to sprawdzić wydając polecenie ifconfig tam też widać ten efekt.
OK, dzięki za wyjaśnienie. Tak jest i tyle i może co najwyżej kiedyś się zmieni. Można co najwyżej to gdzieś ewentualnie zgłosić, ale ja nie wiem gdzie ![]()
dev.openwrt.org <- naprawdę polecam to zgłosić.
Czy można prosić mądre głowy o aktualizację skryptu jeśli nie wymagało by to dużo pracy dla BB tak aby wyświetlana była liczba podłączonych klientów pod WiFi i tak aby liczniki pobranych/wysłanych np na WAN po osiągnięciu jakiejś wartości się "nie przekręcały"?
A w ogóle piszesz o mojej wersji czy Rafciq?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Skrypt /sbin/sysinfo.sh
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc