Temat: WR740N - ap client router

Witam, potrzebuje pomocy w ustawieniu wr740n jako ap clienta, który przez wifi będzie odbierał internet i dalej go rozsyłał. Co należy wpisać w zdalny adres ip? Proszę o pomoc, bo o 18 router musi być gotowy na podróż do Niemiec.

2

Odp: WR740N - ap client router

Nic. Zły tryb wybrałeś, trzeba było zostawić bramę i w połączeniu wan wybrać DHCP bezprzewodowo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak wprowadzić go w fail safe, ponieważ za straciłem z nim komunikację. Próbowałem naciskać kilka razy ten przycisk z tyłu, ale dioda nie migała co 3 sec.

4

Dokładnie tak jak jest to opisane. Jak zacznie sys migać naciskasz przycisk i jest w tym trybie.

5 (edytowany przez Bartekk 2014-03-25 16:58:43)

Jeśli adres 1 routera to 192.168.1.1 to na openwrt w adres ip urządzenia wpisać np. 192.168.2.1 ?

6

Tak jest.

7

Niestety nie łączy mnie do 1 routera mimo poprawnych danych. Nie mam przydzielonego adres ip wanu, maski i adresu bramy, lecz na dole jest napisane iż jestem połączony jako klient do mojego 1 routera. Dziwne.

8

Bo połączenie do ap to jedno, a uzyskanie adresu to drugie. Tym bardziej jak np. przydziela na podstawie mac adresu.

9

Przydziela zwyczajnie, bez weryfikacji mac adresu. Da się to jakoś przez konsole ustawić? Nie lubię gui, bo zawsze coś nie działa.

10

W /etc/config/wireless zobacz.

11

Jako sam klient działa wszystko ok, ale wtedy ciągle wyświetla, że sesja wygasła i nie mogę nic ustawić. To jakiś bug?

12

Router ustawiony i wysłany do krainy brzydkich kobiet. Miejmy nadzieję, że będzie działać.

13

Niestety panowanie nie działa. Teraz mam dylemat jak mam to sam poustawiać z Polski. Mogę się podpiąć do niemiec przez teamviewera, ale jak podłączy się router do laptopa wtedy tracę połączenie. Jest jakiś sposób, aby przez teamviewera skonfigurować router będąc podłączony do innego routera przez wifi?

14

Każ przestawić adres ip w routerze na inny, bo pewnie to jest powodem.

15

W dniu wyjazdu ustawiłem na tp linku adres 192.168.2.1 mając nadzieję, że Niemiec ma router z siecią 192.168.1.1.

16

A jaką ma adresację?

17

Jutro będę się łączył i wszystko posprawdzam. Napisałem całą instrukcję jak ustawić openwrt, żeby się połączyć, więc adresacja raczej odpada, chyba że zrobili jakiś błąd.