Temat: SMS plugin w nowym Gargoyle

Cześć!

Mam dziwny problem z SMS pluginem do Gargoyle od wersji 1.6.0.1. Na niektórych routerach się instaluje na innych nie, dla przykładu:

TP-Link 4300 i 710 - NIE
TP-Link 842ND - TAK

Czy przy instalacji nie jest sprawdzana czasem obecność modemu? Jeśli tak to czemu na 842ND się zainstalowało bez modemu?

Pzdr,
Sławek

2

Odp: SMS plugin w nowym Gargoyle

Nie jest sprawdzana.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie jest sprawdzana.

Fakt, a nie chciał się instalować, bo mu przeszkadzał stary konfig. Pluł się o istniejący plik /etc/config/smsbox. Plik skasowałem, zrobiłem ręcznie przez gpkg instalację i poszło.

S.

4

potwierdzam problem na TL-WR710N v1 i gargoyle 1.6.0.3 (w miarę świeża instalacja - poprzednio na tym routerze był jedynie 1.6.0.2 skonfigurowany do współpracy z modemem, potem upgrade do 1.6.0.3 z zachowaniem ustawień) nie da rady go zainstalować z interfejsu www

w pierwszej chwili pomyślałem, że może to problem z zależnościami i ręcznie doinstalowałem (nie wiem skąd ten pomysł?) gnokii, ale nie pomogło

root@Gargoyle:~# opkg install plugin-gargoyle-smsbox
Preparing to install the following packages, which will require 4200 bytes:
    plugin-gargoyle-smsbox

Preparing to install package plugin-gargoyle-smsbox...
    Downloading...
    Downloaded plugin-gargoyle-smsbox successfully.
    Installing plugin-gargoyle-smsbox...
ERROR: file '/etc/config/smsbox'
       from package plugin-gargoyle-smsbox already exists.

An error occurred during Installation, removing partially installed packages.
Removing package plugin-gargoyle-smsbox...
uci: Entry not found
Finished removing plugin-gargoyle-smsbox.

Finished removing partially installed packages.

rozwiązaniem dla mnie okazała się instalacja z wymuszeniem nadpisania plików (no cóż pewnie są bardziej eleganckie rozwiązania)

root@Gargoyle:~# opkg install -w plugin-gargoyle-smsbox
Preparing to install the following packages, which will require 4200 bytes:
    plugin-gargoyle-smsbox

Preparing to install package plugin-gargoyle-smsbox...
    Downloading...
    Downloaded plugin-gargoyle-smsbox successfully.
    Installing plugin-gargoyle-smsbox...
    Successfully installed plugin-gargoyle-smsbox.
Installation of packages successful.

od tej pory można się nim normalnie posługiwać przez www i widnieje jako zainstalowany

5

To pierwsze - miałeś już pliki z poprzedniej instalacji (zrobiłeś zachowanie konfiguracji) a gpkg nie pozwala instalować pakietu jeżeli istnieje już plik o takie nazwie. Taki urok gpkg, jest to opisane na eko.one.pl i dotyczy to każdego pakietu.

Więc nie jest to problem ani pluginu sms ani gargoyle 1.6.0.3 tylko tego że zachowałeś plik konfiguracyjny, a gpkg będzie się burzył w takim przypadku.

6 (edytowany przez szopen 2014-03-22 18:00:58)

tyle, że to była "pierwsza" (tak naprawdę  3, bo 2 próby instalacji spod GUI nie dały rady, ale zakładam, że w przypadku nieudanej instalacji śmieci są usuwane) instalacja tego pluginu (router z modemem wcześniej pracował w sieci Aero2, a tam jak wiadomo SMSy nie działają) więc nie wiem skąd plik konfiguracyjny

w 1.6.0.2 nie instalowałem tego pluginu - więc nie powinno być po nim pozostałości
generalnie niczego oprócz "3ginfo for Gargoyle" oraz motywu "Gargoyle@TP-LINK v1 Theme for Gargoyle" (ale nie podejrzewam, aby mogło to mieć wpływ, dla 3ginfo sprawdziłem zależności i chyba nic się nie pokrywa z obsługą sms)

możliwe, że źle opisałem problem - sytuacja wyglądała tak: brak możliwości instalacji z GUI i dopiero wtedy próby z konsoli

7

I właśnie pokazałeś dlaczego - bo został plik konfiguracyjny. Więc teraz dowiedź się skąd go miałeś.

8

sytuacja nie jest do odtworzenia z braku sprzętu - router jest już używany przez inną osobę,

jednak intrygujący dla mnie był fakt wystąpienia identycznego problemu w przypadku tego samego modelu routera (TL-WR710N) - konkretniej - dokleiłem się tu, już po rozwiązaniu problemu w opisany sposób,  bo na tym samym sprzęcie trafiłem na ten sam problem, czyli zachodzi podejrzenie, że być może w obrazie dla tego modelu jest coś nie halo

możliwe wnioski:
- plik konfiguracyjny zostaje po nieudanej instalacji pluginu pod GUI (najprawdopodobniejsza wersja)
- powstaje przy upgrade z zachowaniem ustawień z poprzedniej wersji? (no to chyba jest  nieprawdopodobne)
- jest on już w obrazie? (to by poniekąd tłumaczyło problem u autora wątku i u mnie)

ale w takim razie istnieje jakaś przyczyna, dla której poprawna instalacja z GUI jest niemożliwa

9

W obrazie to go nie ma. Możesz to sprawdzić po instalacji.