Temat: Blokowanie nieznanych IP na routerze

Witam, 
  Wypatrzyłem w zakładce podłączone urządzenia ( 3600 na gargoyle 1.6 ) podłączone urządzenia z aktywnymi połaczeniami.  IP_ki spoza mojej sieci, wyglądają zewnętrzne -  połączenia na UDP ( 77.88.155.33, 172.31.229.129 )   Próbowałem je blokować w firewall'u ale nie znikają. Szukałem lokalizacji tych ipików  i jeden okazał się z sieci mojego provider'a ( może jakiś mądry switch czy coś )   a drugi pokazuje różnie.  Jak traktować takie połączenia z zewnątrz i czy należy się tym przejmować ?

WDR3600 / WR1043 v.1 / MR3220 v.1/ WR740N v.4 / WA701ND v.2

2

Odp: Blokowanie nieznanych IP na routerze

Generalnie to zewnątrz nic nie powinieneś mieć. Chyba że to np. serwery vpn czy ntp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy można takie połączenia zablokować z poziomu routera ?
W gui wprowadziłem te ip do ograniczeń ale nic to nie daje ( nie znikają w statusie aktywnych połączeń )

4

Od wanu nie mogą się dostać bo firewall blokuje domyślnie połączenia (no chyba że sam sobie odblokowałeś).

A czasami to co masz podłączone do lan - komputer, laptop, tablet - nie miały czasami innych adresów i takim się zgłaszają przy próbie uzyskania dzierżawy z dhcp? Albo ktoś Ci się włamuje do sieci smile

5

Dzięki za  sugestie powyżej. Sprawdzę IP_ik z mojej sieci pod kątem licznych urządzeń z których korzysta moja rodzinka a ten drugi IP to chyba nić groźnego:
http://db-ip.com/172.31.229.129 to Internet Assigned Numbers Authority
Czyli poza zakładką 'ograniczenia w firewallu' nie można blokować konkretnych połączeń  w inny sposób ?

6

Możesz jak chcesz i co chcesz... robiąc odpowiednią regułkę w iptables.

7

A może to DNS providera?