Odp: tl-wdr3500 potrzebna pomoc przy konfiguracji
@szopen: ale na jakim urządzeniu? Bo to od urządzenia zależy i nie jest takie samo dla wszystkich urządzen.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tl-wdr3500 potrzebna pomoc przy konfiguracji
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@szopen: ale na jakim urządzeniu? Bo to od urządzenia zależy i nie jest takie samo dla wszystkich urządzen.
tia, nie wiem czemu wydawało mi się oczywiste, że tl-wdr3500 v1 bo tu się podpiąłem ![]()
ale faktycznie nie wspomniałem o tym w pytaniu
Więc tak, 3500 ma taką konfigurację switcha.
no niestety już drugie na polecenie otrzymuję
root@WDR3500:~# uci set network.@switch[0].name=eth0
uci: Invalid argument
dzisiaj nie widzę szansy, że to przewalczę - jestem w trasie
Bo sobie najpierw dodaj sekcję switch - uci add network switch, bo przecież nie masz sekcji więc nie masz co w niej ustawiać.
czyli powinno być to zrobione mniej więcej tak:
uci add network switch
uci set network.@switch[0].name=eth0
uci set network.@switch[0].reset=1
uci set network.@switch[0].enable_vlan=1
uci add network switch_vlan
uci set network.@switch_vlan[0].device=eth0
uci set network.@switch_vlan[0].vlan=1
i w tym miejscu utknąłem
ani
uci set network.@switch_vlan[0].ports=0 1 2 3 4
ani
uci add_list network.@switch_vlan[0].ports=0 1 2 3 4
nie daje pożądanego rezultatu ani nie zwraca błędu
sytuacyjnie załatwiłem to edycją pliku w vi (niestety o uci to mam raczej blade pojęcie, a vi nie zmienił się od grubo ponad 20 lat, aż dziw bierze, że jeszcze pamiętałem jak się nim posłużyć)
vi /etc/config/network
i tam sobie dorysowałem brakującą linijkę
option ports '0 1 2 3 4'
po bezpośredniej edycji pliku nic więcej chyba nie jest wymagane, ale nie bardzo mam jak sprawdzić czy to wszystko działa z braku użytkowników w tej chwili, w sumie ciekawe czy namieszałem ![]()
uci set network.@switch_vlan[0].ports='0 1 2 3 4'
' bo spacje masz w argumencie.
Wracając do mojego problemu (braz zapisanej informacji o strefie czasowej). Odtworzenie błędu wygląda tak:
Kiedy na stronie startowej po zainstalowaniu softu zostanie wprowadzona tylko informacja o nowym haśle (nie wybiore strefy czasowej) i dam zapisz - to występuje takie zjawisko że proces zapisywania nie może się skończyć, ale po przerwaniu i ponownym wywołaniu adresu 192.168.1.1 nie pojawia się już strona startowa - tylko ta do logowania (bez ustawiania czasu) i wejście do konfiguracji routera. Co ciekawe informacja o zmienionym haśle się zapisuje.
Wygląda na to, że to jednak moja nieuwaga (posypuję głowę popiołem), ale warto pomyśleć nad dodaniem walidacji wybrania strefy czasowej przed kliknięciem "Zapsz"...
Nie potwierdzam tego. Na tej stronie po wprowadzeniu hasła, oznaczeniu statystyk i nic nie dotykaniu strefy - po prostu zapisuje.
Hmmm... U mnie tak po prostu tego nie zapisuje. Nie zmierzyłem czasu, ale na pewno z minute się kręciło zanim zrestartowałem...
Czy jest jakaś szansa, żeby wywołać tylko ten ekran (bo reinstalacja firmware jest strasznie czasochłonna)?
http://192.168.1.1/firstboot.sh o ile nie ustawiłeś hasła. Jeżeli tak to strefę czasową masz w ustawieniu systemu.
Zapisuje się natychmiast prawie. Jakie hasło podałeś? Długość, jakieś znaki specjalnie czy coś takiego?
a kontynuując mój przypadek - niestety opisana powyżej poprawka konfiguracji sieci nie wskrzesiła switcha, sprawę załatwiłem poprzez upgrade do 1.6.0.3 bez zachowywania ustawień (co jest możliwe do wykonania tylko będąc na miejscu)
początkowo miałem plan, że spróbuję stwierdzić gdzie są błędy i jakie, ale dalszą walkę odpuściłem natychmiast po stwierdzeniu, że konfiguracja jest skopana jeszcze w wielu innych miejscach (mimo wszystko większość istotnych podstawowych funkcji i ustawień była OK - dlatego nikt nie zauważył anomalii w działaniu)
możliwa przyczyna to upgrade ze starszej wersji z zachowaniem ustawień, ale... możliwe, że przyczyną była awaria sieci energetycznej (seria zwarć i przepięć) - jak się okazało nie tylko konfiguracja routera była co najmniej dziwna, jest też uszkodzony 8-portowy prosty switch (o którym wspominałem, że uległ awarii) albo jego zasilacz? dodatkowo nie działa bramka VoIP (albo jej zasilacz?) nie sprawdziłem wszystkich urządzeń w sieci - możliwe, że coś jeszcze trafił szlag, ale byłem za krótko we Wrocku
być może coś Ci podpowie fakt, że powitanie w konsoli teraz jest takie
----------------------------------------------------------------
| |
| Gargoyle PL 1.6.0.3 (1658736) |
| OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 (r39928) |
| Build time: 2014-03-15 14:40 CET |
| |
| Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl |
| |
| Machine: TP-Link TL-WDR3500 v1 |
| Uptime: 0d, 14:40:13 |
| Load: 0.21 0.10 0.07 |
| Flash: total: 1.5MB, free: 1.1MB, used: 27% |
| Memory: total: 123.7MB, free: 103.2MB, used: 16% |
| WAN: x.x.x.x, proto: dhcp |
| LAN: 192.168.1.1 |
| WLAN: mode: ap, ssid: xxxxx, channel: 7, conn: 0 |
| WLAN: mode: ap, ssid: xxxxxGHz, channel: 36, conn: 0 |
----------------------------------------------------------------a w czasie gdy byłą niewłaściwa konfiguracja było to coś znacznie krótszego - "urżnięte" na pierwszej poziomej linii, w stylu tego (oczywiście tylko skróciłem stan obecny, bo nie zachowałem kopii tamtego):
| |
| Gargoyle PL 1.6.0.2 (xyz) |
| OpenWrt Attitude Adjustment 12.x.x (ryxyzzx) |
| Build time: 2014-0x-xx 14:40 CET |
| |
| Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl |
| |
----------------------------------------------------------------PS dzięki za dotychczasową pomoc
a teraz OffTopic - twoja stopka jest aktualna?
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.
bo mam trochę jakiegoś (sprawnego i niesprawnego) sprzętu do przekazania,
a przy okazji mógłbym przesłać R101 o którym rozmawialiśmy tam:
http://forum.jdtech.pl/Watek-vodafone-r … nie-dziala
i tam:
http://forum.jdtech.pl/Watek-vodafone-r … nne-modemy
oczywiście jeśli masz chęć i siły na przeportowanie systemu na ten sprzęt (bo z rozmowy z Jakubem wiem, że nie przekazał Ci swojego egzemplarza, a mój obecnie znów nie jest używany)
Brak tych dolnych danych oznacza tylko tyle że system nie uruchamiał się do końca.
Tak, jak najbardziej jest to aktualne.
więc mimo tego, że nie był do końca uruchomiony większość działała wręcz zadziwiająco poprawnie
przy okazji upgrade i wyklikania ustawień od zera przynajmniej zrobiłem porządek w konfiguracji, więc pewnie 1.6.0.3 będzie nie ruszane dluuugo na tym TL-WDR3500 (chociaż trochę mi szkoda nie wykorzystać bardziej możliwości całkiem przyzwoitego hardware)
co do sprzętu odezwę się na PW/maila gdy będę w domu po niedzieli
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tl-wdr3500 potrzebna pomoc przy konfiguracji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc