Temat: TL-wr1043 na openwrt + nokia e52 = restart

Witam.
Zauważyłem u siebie bardzo ciekawe zjawisko.

Jak sprawdzam pocztę przez klienta nokii e52 i jednocześnie szybko wejdę w media domowe(nokiowe dlna) mam restart routera!
Sprawdzone trzykrotnie i zawsze działa! Tylko musi to być szybka akcja, łączenie poczty i w tym momencie odpalenie dlna.

Dziwne co nie??
Ciekawe co to może być?
W innych momentach nie zauważyłem restartów.

Wydaje mi się że na openwrt moja nokia gorzej jest obsługiwana. Na oryginalnym sofcie miałem zasięg zawsze tzn zawsze mi znajdowała odrazu sieć. A teraz zdarza się że nie widzi sieci chociaż wszystko działa i dopiero za drugim trzecim razem ją znajduje.

2

Odp: TL-wr1043 na openwrt + nokia e52 = restart

Kabel szeregowy i łap to co się pojawia w momencie restartu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie mam kabla szeregowego:)
Proszę o jakiś tutorial jaki kabel i jak go połączyć to może uda mi się tym pobawić i coś wyłapać.

4

Pół tego forum jest o kablu szeregowym. Zwykły rs232 z konwerterem napięć na max232 lub kabel od gsm ca-42. Przed chwilą był tu nawet wątek o tym.

5

Problem z opisanym zjawiskiem i restartem jest chyba z winy minidlna.
Odkąd wyłączyłem minidlna ani razy mi się router nie zrestartował i działa super.
Jak odpaliłem minidlna po jednym dniu restart.

Jeśli ktoś miał taki przypadek to proszę o informację.

6

Masz swap może? Ja nie to zrób. I zobacz czy baza danych generowania przez minidlna nie jest za duża i czy nie zawala Ci pamięci (w /tmp jest trzymana).

7

Miałem swapa 256mb a bazę miałem przekierowaną na dysk zewnętrzny pod usb. Więc to chyba nie to.
Tak pozatym wczoraj ni z tego ni z owego miałem 2-3 restarty chociaż minidlna wyłączona dyski odpięte.
Nie wiem....
Może wgram dziś ten nowy obraz na czysto i zobaczę co będzie dalej.

P.s.
Miałem taką sytuację która nie wiem czy nie ma związku z moimi problemami.
Jak podłączałem dysk pod USB 2,5 cala to mi dysk lekko upadł na podłogę i zrestartował się razem z routerem.
Mógł od tego uszkodzić się jakoś router lub usb?
To był początek mojej pracy z openwrt ale do tego momentu restartów nie zaobserwowałem.

8

Chyba że coś ma magistrali usb się wali i nie potrafi tego obsłużyć. Ale to musisał byś łapać wyniki kabelkiem szeregowym żeby dowiedzieć się co się dzieje.

9

Z tym kabelkiem to ostateczność. Nie mam kabelka i nie mam wprawy w takich zabawach.
Narazie pokombinuję z softem.

10

Coś chyba jest na rzeczy z nokią E52.
Mam w domu dwa takie telefonu i restarty występują najczęściej jak one próbują się połączyć z netem. Na początku pracy.

11

Niestety poległem i wróciłem do oryginalnego firmware. Za dużo było tych restartów.
Na fabrycznym działa idealnie.