1

Temat: 8MB +mpd +lirc +lcd4linux -extroot?

Witam

Posiadam router tl-wr842nd v2. Chciałbym w nim zmieścić mpd, lirc-a, lcd4linux i LuCI bez tworzenia extroota.

Po wgraniu najnowszej (wczorajszej) Cezarowej kompilacji z LuCI brak miejsca pojawia się już przy instalowaniu mpd, mpc i alsy.

Ponieważ jest to obecnie mój jedyny router to wszelkie zaniki internetu źle się na mnie odbijają smile i chciał bym się dowiedzieć, czy próbować z innymi wersjami (AA od Cezarego lub oficjalny trunk) czy od razu iść w extroota (tego wolał bym uniknąć)?

kszul

2

Odp: 8MB +mpd +lirc +lcd4linux -extroot?

Zainstaluj mpd-mini jeżeli odtwarzanie mp3 Ci wystarczy. Nie ma tylu zależności.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez m80 2014-03-16 11:52:45)

Wczorajsze wydanie (r39928) ma nowe sterowniki wifi, wgrałem je do dwóch routerów (główny=Luci i repeater=Gargoyle) i powiem, że nie jest najlepiej: download poprzez repeater spadł o połowę, strony ładują się z opóźnieniem, w czasie 30 minut przytrafiły mi się dwie utraty połączenia wifi. Do tej pory miałem na każdej maszynce r39585 (Luci i Gargoyle) i nie było takich cudów na kiju.

Po wgraniu GG 1.6.0.2 na repeater (WR710N) sytuacja się poprawiła (zniknęły opóżnienia w ładowaniu się stron, wzrosła prędkość) ale mam jeszcze na głównym routerze Luci r39928 i czasami zdarza się, że repeater traci połączenie.

Tak więc @kszul spróbuj wgrać jakąś starszą, sprawdzoną wersję.

4 (edytowany przez kszul 2014-03-16 12:01:29)

Ogólnie to chodzi mi o strumienie radiowe (do tej pory nie wnikałem w jakim są formacie bo działały). Do przedwczoraj miałem radio na Tomato (rt-n10u) tylko, że tam bez dysku się nie obeszło i w sumie to nie wiem jak okrojone było to mpd - bo i tak się mieściło.

A jakby zainstalować Twoje AA + to co potrzebne do ww + okrojone LuCI? Różnica między obrazem z LuCI a AA to 1,7 MB. W obrazach z LuCI dodane jest w stosunku do AA:

- pełne LuCI
- dwa motywy: standardowy OpenWrt (do ustawienia w gui) oraz Bootstrap (ustawiony domyślnie)
- angielskie oraz polskie tłumaczenie
- dodatkowe aplikacje - DDNS, WoL, UPnP, Samba, Transmission, QoS, Mwan3, HD-IDLE, Watchcat, Wifi Scheduler, serwer wydruku, wszystkie z możliwością ustawienia z poziomu LuCI
- wsparcie dla modemów 3G (chat/usb-modeswitch/usb-modeswitch-data/serial-option/serial-sierrawireless/acm/cdc-ether/cdc-ncm)
- dodanie pakietów do obsługi różnych protokołów wan - modem 3g, pptp, xl2tp, pppoe itd.

a ja części z tego nie potrzebuję (dwa motywy, tłumaczenie, WoL, Samba, Transmissin, QoS, HD-IDLE, Mwan3, Wifi Scheduler).

Czy jest wtedy szansa na pełne mpd?

m80 - faktycznie, wgrywanie stron występuje z "przycięciem" ale na ilość wolnego miejsca nie powinno to mieć wpływu sad

5

Te z openwrt.org są mniejsze bo nie mają takich rzeczy w luci. Choć to oczywiście starsza wersja.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Zmieściło się smile

Najnowsze AA od Cezarego (r39928) + LuCI + nano + moduły od audio usb + mpd-mini + mpc + lirc + lcd4linux (tylko z DPF) + p910nd i zostało całe 752KB.