26

Odp: peerguardian na tplinku 741nd

Używam wbudowanego w NASa (Synology DS214play) multinarzędzia o nazwie "Download Station" i przyznam szczerze, że o Transmission wcześniej nie słyszałem. Rozwiń proszę swoją myśl.

27

A w dsm nie masz tego z automatu? http://forum.synology.com/enu/viewtopic … 10#p257421

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Widziałem ten wątek. Nie ma niestety automatu / prostej drogi do tego. Poza tym chciałbym żeby wszystkie urządzenia z default-u były "chronione" przed połączeniami z niewłaściwymi peerami, stąd też pomysł, żeby to już na routerze ograć.
Jak masz jakieś jeszcze pomysły / sugestie, to daj proszę znać. Natomiast ja też się odezwę jak mi się uda coś wyczarować smile

29

jordan201 napisał/a:

Cezary, nie chodzi mi o wycinanie całego ruchu p2p, tylko blokowanie niechcianych połączeń p2p - do tego służy peerguardian (przynajmniej służył w wersji na PC), który korzysta ze stosownych list (takich jak np. na iblocklist.com/lists.php).
Szkoda, że lord_viadro nie wypowiedział się tu - ciekawi mnie czemu chciał zrezygnować / odinstalował peerguardiana.

zrezygnowałem, jakoś nie udało mi się zmusić do działania to ustrojstwo smile. Jak się okazało - brak pamięci. Nie mam jeszcze exroota i to mnie stopuje. A co do ilości blokowanych adresów .... ja mam teraz w peerblocku (pod windą) 1 420 990 141 IPs.. uffff. Sam plik z taką ilością danych to grubo ponad 20MB big_smile

Nie znalazłem tez żadnych opisów jak to skonfigurować poprawnie w routerze i po prostu sobie darowałem ...

30

@lord_viadro - no ja właśnie postaram się pokombinować z tym exrootem, ale warunek konieczny: nie chcę stawiać huba USB, więc mając do dyspozycji tylko jeden port USB na moim TL-WR1043ND, będę chciał wykorzystać kartę SD wsadzoną w modem Huawei e353, na którym ma śmigać Areo2 w trybie failover z WAN... Biorąc pod uwagę fakt, że bez stosownego guide-a nie poruszam się w ogóle po Linuksie, to czeka mnie nie lada wyzwanie. Stąd też nie mogę obiecać, że zrobię to dzisiaj - muszę wygospodarować dłuższą chwilę na zabawę smile Ale jak mi się uda, to nie omieszkam się podzielić swoimi doświadczeniami.

31

jordan201 napisał/a:

...... Ale jak mi się uda, to nie omieszkam się podzielić swoimi doświadczeniami.

czekam z niecierpliwością big_smile

powodzenia