1 (edytowany przez lucent 2014-03-13 11:26:05)

Temat: Zalip CDM531AM(EU) czy jest alternatywa?

Witam.

Na początku chciałem się przywitać gdyż jestem nowy na forum, wiec witam wszystkich smile

Mój problem dotyczy routera Wifi Zalip CDM531AM(EU).

Zasadniczo router działa, ale problem mam z AERO2. Wszystkie moje długotrwałe próby połączenia tego wynalazku do aero zawiodły.
Router ma wejście USB do niego mam wpięty modem USB który na 100% działa z aero bo działa w PC, modem jest wykrywany pokazuje poziomy sygnału z GSM i próbuje nawiązać połączenie, ale jest jeden haczyk, jak wiadomo aero2 działa  po roamingu a takiej funkcji ten router nie posiada nigdzie w opcjach i tu podejrzewam źródło moich problemów z brakiem możliwości połączenia. Co ciekawe inny router tego producenta z wbudowanym modemem posiada opcje romamingu. Nie bardzo rozumiem toku myślenia producenta, ale cóż jest jak jest i przez to całe moje rozmyślania.

Aktualizacje oprogramowania przez producenta już dawno nie są wydawane, nie mam co liczyć na to rozwiązanie, więc przyszedł mi do głowy pomysł alternatywnego oprogramowania a w związku z tym że na wszystkich swoich routerach używam gargoyle z tego forum, to pomyślałem że może warto was zapytać czy w ogóle jest szansa na to czy nie zawracać sobie tym głowy.

Specyfikacja routera

Model: Zalip CDM531AM(EU)
Procesor: RALINK RT3050F
RAM: EM63A165TS 16MB (poprawka 32MB)
Flash: EN29LV320BT-70TIP 32MB (poprawka 4MB)

Zdaję sobie sprawę że ramu to niema za wiele, dlatego też proszę o poradę czy jest sens w ogóle tym się zajmować?

Pozdrawiam.

2

Odp: Zalip CDM531AM(EU) czy jest alternatywa?

Sam soc działa pod openwrt, reszta to tylko (albo i aż) dopisane obsługi danego urządzenia. Ale masz tam tylko 16MB ramu, więc do jakimkolwiek gui możesz zapomnieć. Czyli - gra nie warta świeczki, chyba że hobbystycznie żeby się kobiety uwolnić na trochę smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź, w takim razie mogę go sobie... schować do szuflady. Żeby była możliwość jeszcze pogrzebania w pliku z firmware to może by się coś dało ręcznie zmienić/dopisać, ale w takim przypadku to chyba nie wiele już zdziałam.
Swoja drogą paranoja żeby tak podstawowej funkcji nie było w mobilnym routerze.

4

Skargę możesz pisać do producenta sprzętu. Zgadnij gdzie Cię wyśle smile

5

Tam gdzie mogę sobie ten router wsadzić zapewne smile

6

lucent napisał/a:

Zasadniczo router działa, ale problem mam z AERO2. Wszystkie moje długotrwałe próby połączenia tego wynalazku do aero zawiodły.
Router ma wejście USB do niego mam wpięty modem USB który na 100% działa z aero bo działa w PC, modem jest wykrywany pokazuje poziomy sygnału z GSM i próbuje nawiązać połączenie, ale jest jeden haczyk, jak wiadomo aero2 działa  po roamingu a takiej funkcji ten router nie posiada nigdzie w opcjach i tu podejrzewam źródło moich problemów z brakiem możliwości połączenia. Co ciekawe inny router tego producenta z wbudowanym modemem posiada opcje romamingu.

Specyfikacja routera

Model: Zalip CDM531AM(EU)
Procesor: RALINK RT3050F
RAM: EM63A165TS (16MB)
Flash: EN29LV320BT-70TIP (32MB)

Wydaje mi się że dane podane odnośnie pamięci RAM zamieszałeś-czyli na odwrót RAM32/Flash 16MB, bo na fabrycznym sofcie przy  tak małej ilości RAM też by były problemy z obsługą. Teraz co do Aero2-do tej pory miałem okazję używać 2 routerów 3G z fabrycznymi softami różnych marek i w każdym z nich była opcja automatycznego wyboru operatora i APN z listy oraz opcja "custom -inna" z opcją wpisania własnego APN-to roaming nic do tego nie ma. Potrzebny jest do Aero2 ale to możesz ustawić za pomocą komend AT (zależnie od modemu). Np. do E367 wrzucam AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,2 na komputerze i modem będzie pracował wg tych danych. smile

7

jarek7714 napisał/a:

Wydaje mi się że dane podane odnośnie pamięci RAM zamieszałeś-czyli na odwrót RAM32/Flash 16MB, bo na fabrycznym sofcie przy  tak małej ilości RAM też by były problemy z obsługą.[...]

Jeżeli w środku są rzeczywiście kości o podanych oznaczeniach, to tam jest 32 MB RAM i 4 MB FLASH.

8

No to już lepiej. Jak ma 32M to można powalczyć, choć... to szuka dla sztuki przy tej ilości flash.

9

Faktycznie pepe2k ma rację moje nie dopatrzenie i pośpieszne przeglądniecie dokumentacji do scalaków. 32MB ram i 4MB flash. Kości są dobrze spisane sprawdziłem to jeszcze raz przed chwilą.

Czytając odpowiedz jarek7714 muszę Ci przyznać rację faktycznie nie będzie to miało nic wspólnego z roamingiem, przeanalizowałem jeszcze raz sytuację i mój błąd myślowy.

Zostaje w taki razie jeszcze jeden problem który jak mi się wydaje jest kluczowy, chociaż wcześniej go zbagatelizowałem, mianowicie mój modem który używam do aero to też wynalazek firmy goclever model GCM02. Problem polega na tym że jest identyfikowany przez router jako huawei E1750. Błędnie zinterpretowałem że ten model jest jakimś klonem huawei i tak jest identyfikowany a działać powinien. Z tego co czytałem to E1750 nie działa z aero2 i tu pewnie leży pies pogrzebany, w nieodpowiednim zarządzaniu modemem przez router.

Znając życie pewnie nic mi tego modemu aktualnie nie obsłuży poza windowsem.

Jednak jeżeli twierdzicie że można by było coś powalczyć z alternatywnym oprogramowaniem to chciałbym spróbować, nawet jeżeli miało by to się zakończyć ucegleniem routerka smile
Więc proszę o poradę co bym tam mógł postawić zamiast oryginalnego oprogramowania.

Załączam screeny z routera :

PunBB bbcode screen

oraz drugi z dostępnej konfiguracji :

PunBB bbcode screen2

10

Najpierw rozbierasz urządzenie i szukasz portu szeregowego. Później podepnij się do niego przy pomocy odpowiedniego konwertera i sprawdź bootloader  - jeżeli ma opcje wgrania firmware na starcie to możesz spróbować wgrać obraz od jednego z urządzeń z podobnym procesorem. Może zadziała.

11

Cezary napisał/a:

Najpierw rozbierasz urządzenie i szukasz portu szeregowego.[...]

I robisz zdjęcia, umieszczając je tutaj dla potomnych.

12

Dziękuję za odpowiedzi wklejam zdjęcia płyty routera.
Przygotuje sobie kabel do podpięcia routera i będę robił testy i oczywiście będę prosił o pomoc w razie czegoś.

PunBB bbcode strona1

i druga strona...

PunBB bbcode strona2

13

Gniazdo jak na dłoni... nawet opisane smile
Drugie zdjęcie, po prawej stronie obok kondensatora C20, 4-pinowe gniazdo opisane GND, T, R.

14

Cztery piny obok usb masz wyraźnie oznaczone - to będzie serial, 56700 8n1 pewnie.