Temat: OpenWRT, Arduino, ModemGSM i wysyłanie SMS-ów
Pomysł jest taki by móc sterować poprzez router z OpenWRT, Arduino do którego podpięty jest terminal GSM.
Wysyłanie prostych "komend" do Arduino z poziomu routera mam już raczej opanowane, mam problem natomiast z komunikacją "masową" pomiędzy Arduino a terminalem.
Mogę i potrafię wysłać SMSa pojedynczego na konkretny numer za pomocą komendy:
Serial.println("AT+CMGS=\"nasz_numer\"");
nie potrafię natomiast wysłać tego samego SMSa o tej samej treści do np 20 numerów na raz, albo jeszcze inaczej - numerów zapisanych na karcie SIM włożonej do terminala... Numery do których ma być wysłany SMS o ściśle określonej wcześniej treści (zapisanej w kodzie programu) muszą być zapisane na karcie SIM a nie w kodzie programu ponieważ zakładam, iż w przyszłości będę dopisywał numery do karty i na nie ma trafiać również SMS.
W sieci znalazłem rozwiązanie do wysłania "multi" SMSa w poniższy sposób:
AT+CMSS=3,"91234567"
AT+CMSS=3,"97777777"
AT+CMSS=3,"96666666"
...
ale jak widać numery muszą być na stałe wpisane w kod programu i tym samym to rozwiązanie nie spełnia moich oczekiwań.
Znalazłem również iż poniższa komenda umożliwia (jeszcze nie sprawdzałem) wyświetlenie wszystkich numerów zapisanych w pamięci karty SIM w porządku alfabetycznym:
AT^SPBA=””
Czy ktoś z Was, ma doświadczenie z komendami AT i wie w jaki prosty sposób można rozwiązać w/w problem? Może istnieje jakaś sprytna, prosta komenda? W najgorszym wypadku pozostanie pewnie zapisanie otrzymanych danych do tablicy i następnie pętla...?
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL by obsy
TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play