Temat: Jaki router z dobrym wifi

Witam jaki polecicie router z "bardzo" dobrym WiFi do bloku, ostatnio miałem TL-WR1043ND v2 ale nie podołał więc szukam teraz innego urządzenia. w okolicach znajduje się około 12 sieci w przedziale od -40db.

2

Odp: Jaki router z dobrym wifi

volium1990 napisał/a:

Witam jaki polecicie router z "bardzo" dobrym WiFi do bloku, ostatnio miałem TL-WR1043ND v2 ale nie podołał więc szukam teraz innego urządzenia. w okolicach znajduje się około 12 sieci w przedziale od -40db.

Od -40 dBm w górę czy w dół? To dosyć istotna informacja... ale chyba i tak masz dwa wyjścia: pogadać z sąsiadami, albo przejść na pasmo 5 GHz.

3

1043 akurat ma dobre wifi, jeśli się nie sprawdził to polecałbym rozpatrzenie przejścia na 5GHz. Na 2,4 GHz przy 12 silnych sieciach to może być duży problem.

4

mniej więcej wygląda to tak:
- 40db : 4 do 5 nadajników razem z moim routerem
- 50-80db : 5 do 6 nadajników
- 80db : 1, czasami do 3 routerów wykrywa.

Już próbowałem dogadać się z sąsiadami ale nie potrafię wszystkich zlokalizować i 80% nadajników leci na automatycznym ustawieniu kanałów więc nawet jak znajdę dobry kanał to po kilku dniach któryś router zmienia kanał i znowu zakłóca mnie.

Co do 5GHz myślałem nad tym tylko ze niema żadnego odbiornika na 5GHz więc musiałbym zainwestować w karty wifi a to znowu dodatkowe koszta, 3 karty do laptopów i jedna do PC.

5

volium1990 napisał/a:

mniej więcej wygląda to tak:
- 40db : 4 do 5 nadajników razem z moim routerem
- 50-80db : 5 do 6 nadajników
- 80db : 1, czasami do 3 routerów wykrywa.

Cóż... jeżeli te mocne sieci próbują jeszcze używać kanałów o szerokości 40 MHz, to niewiele możesz zrobić.

volium1990 napisał/a:

Co do 5GHz myślałem nad tym tylko ze niema żadnego odbiornika na 5GHz więc musiałbym zainwestować w karty wifi a to znowu dodatkowe koszta, 3 karty do laptopów i jedna do PC.

Do PC mogę polecić TP-Link WDN4800, a do laptopów Intel Centrino Advanced-N 6230. Aż tak drogo nie będzie, chyba że chcesz od razu 802.11ac, to wtedy licz się z dosyć sporym wydatkiem.

6

tak 3 mocne sieci używają 40 Mhz wiec cały zakres kanałów jest zapchany,

7

dobra więc taki jaki router do 5 Ghz??

Czy ta karta wifi będzie dobra do sieci 5Ghz, bo z tego co widzę to współpracuje z Makiem, a stacjonarny to apple.
model karty : EW-7722IN
karta do laptopa Intel Centrino Advanced-N 6230 czy da się w miarę gdzieś tanio kupić bo na allegro jest tylko za 100zł sad więc koszt 300zl to sporo.

8

volium1990 napisał/a:

dobra więc taki jaki router do 5 Ghz??

W chwili obecnej, to chyba tylko coś z serii WDR-ów od TP-Linka, czyli WDR3600 lub WDR4300.

volium1990 napisał/a:

Czy ta karta wifi będzie dobra do sieci 5Ghz, bo z tego co widzę to współpracuje z Makiem, a stacjonarny to apple.
model karty : EW-7722IN

Nie, ta jest tylko na 2,4 GHz.

volium1990 napisał/a:

karta do laptopa Intel Centrino Advanced-N 6230 czy da się w miarę gdzieś tanio kupić bo na allegro jest tylko za 100zł sad więc koszt 300zl to sporo.

Na jeBaju znajdziesz spokojnie za jakieś 18 USD z przesyłką w cenie.

9

Dobre WiFi ma Mikrotik RB951G-2HnD obecne montujemy i wszystkich klientów biznesowych je w firmie gdzie pracuje. Na Cyberbajcie w cenie WDRa

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

zdzichu6969 napisał/a:

Dobre WiFi ma Mikrotik RB951G-2HnD obecne montujemy i wszystkich klientów biznesowych je w firmie gdzie pracuje. Na Cyberbajcie w cenie WDRa

Przecież on ma tylko jedno radio, pracujące w paśmie 2,4 GHz... wprawdzie jest w stanie wpompować w eter 1 W, ale wątpię żeby w tym wypadku to pomogło.

11

pepe2k napisał/a:

Przecież on ma tylko jedno radio, pracujące w paśmie 2,4 GHz... wprawdzie jest w stanie wpompować w eter 1 W, ale wątpię żeby w tym wypadku to pomogło.

Bo to nie pomoże przy zapchanym eterze, tj. problem dostępności pasma (można było by polecić lepsze rozwiązania AP Ubiquiti Networks-niestety radio nie jest z gumy, a z kolei dual-bandowe rozwiązania tego producenta są relatywnie drogie- ok. 800zł). Także wydaje się najbardziej optymalnym zastosowanie WDR-ów do użytku domowego (oczywiście trzeba też pamiętać o pewnych ograniczeniach pasma 5GHz-propagacja sygnału).

12

jarek7714 napisał/a:

Także wydaje się najbardziej optymalnym zastosowanie WDR-ów do użytku domowego (oczywiście trzeba też pamiętać o pewnych ograniczeniach pasma 5GHz-propagacja sygnału).

... i maksymalna, dostępna moc nadawania w tym paśmie (18 dBm), która jest niższa niż dla 2,4 GHz (22 dBm). Wartości dla WDR4300, z głowy, ale chyba mnie pamięć nie myli.