Temat: Jaki router z dobrym wifi
Witam jaki polecicie router z "bardzo" dobrym WiFi do bloku, ostatnio miałem TL-WR1043ND v2 ale nie podołał więc szukam teraz innego urządzenia. w okolicach znajduje się około 12 sieci w przedziale od -40db.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaki router z dobrym wifi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam jaki polecicie router z "bardzo" dobrym WiFi do bloku, ostatnio miałem TL-WR1043ND v2 ale nie podołał więc szukam teraz innego urządzenia. w okolicach znajduje się około 12 sieci w przedziale od -40db.
Od -40 dBm w górę czy w dół? To dosyć istotna informacja... ale chyba i tak masz dwa wyjścia: pogadać z sąsiadami, albo przejść na pasmo 5 GHz.
1043 akurat ma dobre wifi, jeśli się nie sprawdził to polecałbym rozpatrzenie przejścia na 5GHz. Na 2,4 GHz przy 12 silnych sieciach to może być duży problem.
mniej więcej wygląda to tak:
- 40db : 4 do 5 nadajników razem z moim routerem
- 50-80db : 5 do 6 nadajników
- 80db : 1, czasami do 3 routerów wykrywa.
Już próbowałem dogadać się z sąsiadami ale nie potrafię wszystkich zlokalizować i 80% nadajników leci na automatycznym ustawieniu kanałów więc nawet jak znajdę dobry kanał to po kilku dniach któryś router zmienia kanał i znowu zakłóca mnie.
Co do 5GHz myślałem nad tym tylko ze niema żadnego odbiornika na 5GHz więc musiałbym zainwestować w karty wifi a to znowu dodatkowe koszta, 3 karty do laptopów i jedna do PC.
mniej więcej wygląda to tak:
- 40db : 4 do 5 nadajników razem z moim routerem
- 50-80db : 5 do 6 nadajników
- 80db : 1, czasami do 3 routerów wykrywa.
Cóż... jeżeli te mocne sieci próbują jeszcze używać kanałów o szerokości 40 MHz, to niewiele możesz zrobić.
Co do 5GHz myślałem nad tym tylko ze niema żadnego odbiornika na 5GHz więc musiałbym zainwestować w karty wifi a to znowu dodatkowe koszta, 3 karty do laptopów i jedna do PC.
Do PC mogę polecić TP-Link WDN4800, a do laptopów Intel Centrino Advanced-N 6230. Aż tak drogo nie będzie, chyba że chcesz od razu 802.11ac, to wtedy licz się z dosyć sporym wydatkiem.
tak 3 mocne sieci używają 40 Mhz wiec cały zakres kanałów jest zapchany,
dobra więc taki jaki router do 5 Ghz??
Czy ta karta wifi będzie dobra do sieci 5Ghz, bo z tego co widzę to współpracuje z Makiem, a stacjonarny to apple.
model karty : EW-7722IN
karta do laptopa Intel Centrino Advanced-N 6230 czy da się w miarę gdzieś tanio kupić bo na allegro jest tylko za 100zł
więc koszt 300zl to sporo.
dobra więc taki jaki router do 5 Ghz??
W chwili obecnej, to chyba tylko coś z serii WDR-ów od TP-Linka, czyli WDR3600 lub WDR4300.
Czy ta karta wifi będzie dobra do sieci 5Ghz, bo z tego co widzę to współpracuje z Makiem, a stacjonarny to apple.
model karty : EW-7722IN
Nie, ta jest tylko na 2,4 GHz.
karta do laptopa Intel Centrino Advanced-N 6230 czy da się w miarę gdzieś tanio kupić bo na allegro jest tylko za 100zł
więc koszt 300zl to sporo.
Na jeBaju znajdziesz spokojnie za jakieś 18 USD z przesyłką w cenie.
Dobre WiFi ma Mikrotik RB951G-2HnD obecne montujemy i wszystkich klientów biznesowych je w firmie gdzie pracuje. Na Cyberbajcie w cenie WDRa
Dobre WiFi ma Mikrotik RB951G-2HnD obecne montujemy i wszystkich klientów biznesowych je w firmie gdzie pracuje. Na Cyberbajcie w cenie WDRa
Przecież on ma tylko jedno radio, pracujące w paśmie 2,4 GHz... wprawdzie jest w stanie wpompować w eter 1 W, ale wątpię żeby w tym wypadku to pomogło.
Przecież on ma tylko jedno radio, pracujące w paśmie 2,4 GHz... wprawdzie jest w stanie wpompować w eter 1 W, ale wątpię żeby w tym wypadku to pomogło.
Bo to nie pomoże przy zapchanym eterze, tj. problem dostępności pasma (można było by polecić lepsze rozwiązania AP Ubiquiti Networks-niestety radio nie jest z gumy, a z kolei dual-bandowe rozwiązania tego producenta są relatywnie drogie- ok. 800zł). Także wydaje się najbardziej optymalnym zastosowanie WDR-ów do użytku domowego (oczywiście trzeba też pamiętać o pewnych ograniczeniach pasma 5GHz-propagacja sygnału).
Także wydaje się najbardziej optymalnym zastosowanie WDR-ów do użytku domowego (oczywiście trzeba też pamiętać o pewnych ograniczeniach pasma 5GHz-propagacja sygnału).
... i maksymalna, dostępna moc nadawania w tym paśmie (18 dBm), która jest niższa niż dla 2,4 GHz (22 dBm). Wartości dla WDR4300, z głowy, ale chyba mnie pamięć nie myli.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaki router z dobrym wifi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc