1 (edytowany przez koko 2014-03-07 22:54:56)

Temat: Port mirroring

Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Witajcie!

Chciałbym na swoim routerze WR1043ND skorzystać z opcji Port Mirroring wbudowanego switcha. Znalazłem w internecie odpowiednie łatki. Niestety po mimo upływy 2 lat od publikacji nie zostały one włączone w OpenWRT. Czy mógłbym prosić Cezara(?) aby dołączył je przy okazji kompilacji Gargoyle-PL? Jestem pewien, że innym użytkownikom również przyda się ta funkcjonalność.

2

Odp: Port mirroring

Nie mam pojęcia o jakich łatkach mówisz. A jeżeli nie zostały włączone standardowo do openwrt to też jakiś powód to miało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez koko 2014-03-05 23:06:25)

Jezu! Zapomniałem o linkach. Oto one:
https://dev.openwrt.org/ticket/10202
https://dev.openwrt.org/browser/trunk/t … tl8366rb.c

Czy podmiana swconfig (wiem LUA nie będzie obsługiwać tych opcji w konfigu) wystarczy?

4

Kompilacja kernela ze zmianami wprowadzonymi w sterowniku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

No to widzę, że ciekawa noc mnie czeka smile

6

Daj znać jakie efekty. Ja poległem. Wolałem użyć zwykłego zarządzalnego switcha.

7

Efekty jak najbardziej pozytywne smile Patch ten powstał 2 lata temu, a dopiero 9 miesięcy temu ktoś zdecydował się dołączyć go do trunka OpenWrt. W takim tempie junior network administrator będzie mógł z niego skorzystać za 2 lata ;p Kompilacja GargoylePL, przy pomocy VPSa (@ 3.10GHz i 8GB RAM) nie trwała za długo (zrównoleglenie make jest wyłączone w pierwszej fazie). Po dniu testów stwierdzam, że wszystko jest w porządku - nie zaobserwowałem nic niewłaściwego / podejrzanego. Obraz dla routera TP-Link WR-1043ND udostępniam na stronie gargoyle.kokosoftware.pl. Dodatkowo wrzuciłem tam wszystkie pakiety ponieważ z oczywistych względów (modyfikacja jajka) kmod nie chciał się zainstalować z domyślnego repo.

PS.
Podczas kompilacji nie chciał przejść pakiet minidlna, chyba gargoyle pobiera jego trunka z repozytorium. Nie potrzebowałem go, więc po prostu wyłączyłem jego kompilacje w configu.

PS2. Jak znajdę chęci to opisze kompilacje GargoylePL dla laików. Nie taki diabeł straszny jak go malują. A może to tylko kwestia obycia informatyczno/linuxowego.

8

Podczas prób mostkowania dwóch VLANów natrafiłem na błąd sprzętowy wbudowanego switcha. (Dla ciekawych opis tutaj.) W każdym razie można doprowadzić do tego, aby układ switcha zachowywał się jak hub. W ten sposób możemy uzyskać globalny "port mirroring" bez konieczności zabawy w modyfikacje / aktualizacje firmware.

/etc/config/network

config switch
        option name 'rtl8366rb'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'
        option enable_vlan4k '1'
        option enable_learning '0'