1

Temat: Alternatywa dla MMnet pod OpenWrt

Poszukuje czegoś podobnego do MMnet1002/1001 co posiada oficjalne wsparcie platformy OpenWrt i co można w miarę łatwo dostać w Polsce. Dość mam już stosowania protez na tej platformie i brak jakiegokolwiek wsparcia w kwestii oprogramowania. I pamięci NandFlash smile.

Widze na stronie openwrt.org, żewspierana jest platforma NetusG20 ale na stronie Acme polecają już Arie zamiast tego.

2

Odp: Alternatywa dla MMnet pod OpenWrt

A czego właściwie potrzebujesz? RTC? Dużej ilości gpio?

Przyglądałeś się chińskim modułom na AR933x?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Kalvis 2014-03-03 17:41:48)

Ta platforma jest mi potrzebna w pracy. Dlatego nie mogę od razu przewidzieć co mi się przyda więc wolałbym platformę otwartą. Ale przecież te, które wymieniłem spełniają te założenie.
To co dla mnie jest najważniejsze to:
1: Pamięć DataFlash zamiast Nand;
2: Możliwość odpalenia systemu z karty (złącze nie musi być na płytce)
3: System linux typu OpenWrt oparty na pakietach i modułach dlatego nie chce Buildroot-a.
4: Dostępne kompilacje zarówno pakietów jak i modułów pod tę platformę.
5: Dostępne obrazy systemu i jądra a także źródła i toolchain.

Wygląda na duże wymagania ale przecież OpenWrt spełnia je wszystkie tylko brakuje platformy poza ruterami.

4

A RPi?

5

A to chodzi na OpenWrt? Poza tym coś kojarzę, że za wiele pinów nie było wyprowadzonych. Myślałem ,że może ktoś w czymś takim grzebie na tym forum i mi poleci coś pewnego. Może się zdecyduje na coś ze strony Linux4Sam. Tyle, że tam chyba pracują na BuildRoot.

6

RPi działa, tak samo jak debian i cała masa innych produktów.

W innych sprzętach - zwłaszcza samych płytkach - dość dużo ludzi grzebie, choć się nie chwali tym.

7

Ale to jak w końcu musisz mieć tego data flash zamiast nand'a bo jeżeli tak to RPi odpada i wiele innych ciekawych płytek ( poza tym te płytki wogóle nand'a nie mają tylko sd ):
- A10-OLinuXino-LIME
- iMX233-OLinuXino
- CubieBoard1,2
- Wandboard

BeagleBone Black chyba był by najbliższy twoim wymaganiom bo ma eMMC ale coś mi świta że nie można go wykorzystywać w komercyjnych projektach.

Na openwrt i z dataflash to jeszcze jest carambola1,2 ale tam nie masz w ogóle sd karty ( można przypiąć ale będzie wolna ).