Odp: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Zaktualizowałem tłumaczenia dla ar71xx.
Dodatkowo zrobiłem też łatkę do obsługi połączeń 3G (przez modem usb). Zero grzebania w plikach, wszytko do ustawienia z gui.

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Polskie tłumaczenie Gargoyle
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zaktualizowałem tłumaczenia dla ar71xx.
Dodatkowo zrobiłem też łatkę do obsługi połączeń 3G (przez modem usb). Zero grzebania w plikach, wszytko do ustawienia z gui.

Olaboga! Doczekałem tego dnia ![]()
Tzn to tylko gui do ustawienia sekcji wan. Resztę pod spodem i tak trzeba zrobić, jeżeli musi być zrobione.
Wiem, ale pozostawiając np. ten sam modem, ale zmieniając w nim tylko kartę na innego operatora wyklika się już to, co trzeba np. inny pin ![]()
Może przyjdzie kiedy ten dzień że gargoyle obsłuży też konfigurację SAMBY.
Ja po długich bojach z dd-wrt wróciłem jednak do openwrt z gargoylem - chyba jednak to najlepsze rozwiązanie.
Nie znam linuksa - nie wiedziałem jak dostać się do plików konfiguracyjnych (stąd sentyment do dd-wrt) - ale "odkryłem" amerykę - jest piękny program Winscp na windowsa - w nim widać wszystkie katalogi i pliki - można też je normalnie edytować. Zaczęłem bawić się konfiguracją SAMBY - to trudny temat - założę nowy wątek
Pomocy !!
Sciagnalem gotowe obrazy Gargoryle. Mialem w TPL 1043 OpenWRT z LUCI. Poprzez WEBa załadowałem plik BIN - Factory, i od tego czasu, swieci tylko Power oraz miga dioda WAN. Nie swieci SYS ani nie mruga.
Urzadzenie nie reaguje na PING ani na 192.168.1.1 ani na poprzedni adres.
Co robic ?? Czy ubilem router ?
A próbowałeś od prądu go odłączyć na chwilę?
U mnie, jednorazowo po każdym sysupgrade jest tak, że router wykonuje reboot, sys mryga i po załadowaniu systemu zapala się, ale pingnąć pudełka już się nie da. Z prądu na 5 sekund i jak ponownie wstanie jest już wszystko dostępne.
@cykad: wsparcie samby (i nfs) będzie w następnym wydaniu. Oczywiście z interfejsem w gui do klikania.
@Vodnik: przez wbifa to przeba było sysupgrade dać raczej. Teraz to failsafe i odzyskasz router.
Failsafe przyciskiem REset czy QSS na TPL1043 ?? I ktory Failsafe ?? Czy wystarczy kilka razy na starcie wciskac button czy trzeba go np trzymac 30 sek przed zalaczeniem, 30sek po zalaczeniu ?
Failsafe jest jeden. Włączasz do zasilania, wciskasz przycisk przez kilka sekund (może być qss bo też działa) i wejdzie w failsafe. Jakoś tak po drugim zapaleniu pierwszej diody tak się dzieje czy w tych okolicach.
Czy po ewentualnym sukcesie zaladowania np Oryginalnego TPL, to czy obraz Factory z Gargoryle można załadować przez WEBa ? Czy przez opcje SysUpgrade odpowiedni plik ?
Tak. O ile dostaniesz się do failsafe to będzie mógł zrobić co chcesz - załadować oryginał, openrrt z luci czy gargoyle. Tylko musisz uzyskać failsafe - jak nie będzie działać to niestety czeka Cię kabelek.
Failsafe failed
.
Mam mrugający router. Czy ktoś byłby chętny na odratowanie go za rozsądną cenę ? Lutownica i kabelki nie są moją mocną stroną.
Tak przy okazji - załadowałem ostatni obraz z gargulcem na pokładzie i widzę krzaki zamiast polskich liter w lewym menu status oraz firewall. Treści po prawej stronie są ok.
@pepino: zobacz w /etc/config/gargoyle. ktoś już zgłaszał że po wykonaniu czegoś gargoyle psuje polskie litery w configu. W obrazie są.
@Vodnik. Ja Ci mogę to zrobić, zgłoś się na priv.
Tak zgadza się - krzaki są już w /etc/config/gargoyle, a zaraz po flashowaniu na pewno ich tam nie było, więc potwierdzam, że coś je psuje ![]()
Ja też nie wiem co na razie. Teraz więc zrób
cp /rom/etc/config/gargoyle /etc/config/gargoyle
i szukamy momentu kiedy gargoyle robi krzaki z konfiga.
Naprawić to ja je sobie naprawiłem dawno, ale teraz co jakaś zmiana to zaglądam w plik czy jeszcze jest ok. Coś mi się wydaje, że dopiero jakaś zmiana + reboot powodują taki efekt.
Napisy mają polskie krzaczki; zakładam że w którymś miejscu system się gubi na tym. Ale mi mimo wielu restartów i modyfikacji nie udało się go zmusić do tego ![]()
U mnie tez sypie krzaki. W ktorym pliku mozna pozmieniac polskie ogonki na bez ogonkow aby nie miec krzakow ??
P.S. Na InternetExplorer nie jestem w stanie sie zalogowac wprowadzam haslo, login, i nadal pole wprowadzania hasla.
P.S Mam zalaczona opcje opclugi http i ftpps, ale uzywajac https nie jestem w stanie dostac sie do strony gargoyle - czemu ?
cp /rom/etc/config/gargoyle /etc/config/gargoyle
PS1. Jaki login? tam tylko hasło się wprowadza....
PS2. Na oryginale też nie działa.
Login to button
A ten login. Tego Ci nie sprawdzę, nie ma IE żeby to zrobić.
Zaktualizowałem do wersji 1.3.7 PL . Tragedia. Krzaczki mam ale to najmniejszy problem.
Nie chce w ogóle zapisać konfiguracji. Kilka razy wgrywałem i nie było zmian.
Na angielskim forum czytam że tez mają ten problem.
No to wgrałem wersję angielską - napisy polskie wymieszały się z angielskimi ale dalej nie było
możliwości zapisu konfiguracji. Wgrałem fabryczny firmware , zresetowłem i znów wgrałem wersję polską - (juz nie sysupgrade a factory). Zdziwiłem się bo to nie pomogło - napisy są juz jednolite polskie ale zapis konfiguracji dalej nie działa. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Są gdzieś w necie dostępne wcześniejsze wersje gargoyle pl aby powrócić do wersji która mi działała ?
Do czego są dodatkowe patche do wersji 1.3.7 pl i jak się je instaluje ?
Zapisz czego nie działa? Błąd w 1.3.7 jest w edycji qos i niczym więcej. To podlega zmianie, pod spodem jest normalnie jak w openwrt.
PS. Cache przeglądarki nie wyczyściłeś po zmianie z pl na en.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Polskie tłumaczenie Gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc