1 (edytowany przez PTYS 2010-10-23 22:11:45)

Temat: platforma x86 i openwrt

witam, jako że żegnam się lada moment z tp-linkiem na rzecz intela d510mo (dwurdzeniowy atom) tak wiec mam pytanie do Cezarego czy skompilował by mi coś po platformę x86, myslałem nad ubuntu, ale doświadczenie ciagle małe a openwrt mnie wystarcza w zupełności a tp-link czasem łapie czkawkę wiec wymiana na micro serwerk w skład którego wchodzić będzie d510mo + 4gb ram (wiec chyba swap odpada bo ramu sporo) + dysk na sata 320gb + sieciówka TP-Link TG-3269 (bedzie to druga karta sieciowa na pci do dzielania neta na stacjonarny komputer), + ATHEROS AR5B91 jako karta do wifi + chciałbym jeszcze zapodac cos takiego http://allegro.pl/bk151-mini-karta-siec … 81974.html do bramki voip (brak a płycie portów pci aby umieścić jeszcze jedna kartę sieciową a nie chce kupować switcha dla telefonu) , oczywiście moge skorzystać z windows 2008 serwer ale nie chcę bo zbyt zasobożerny a i płacić trzeba, fajnie by było aby mozna było zapodać oszczedzanie energii (tak jak win7 robi że przy  małym obciążeniu obniża się traktowanie procesora), czy jestes mi w stanie Cezary cos takiego wysmyczyć (oczywiście nie za darmo support z mojej strony przewidziany )

2

Odp: platforma x86 i openwrt

Masz gotowe na stronie openwrt. Problem może być za to w driverach do karty sieciowej, jak się okaże że używać czegoś nowego czego po prostu w openwrt nie ma.

W openwrt nie uświadczysz mechanizmów oszczędzania energii itd. Jak chcesz to postaw np. debiana na tym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

z debianem pewnie bedzie problem w konfiguracji, pomożesz ewentualnie ??

4

Jaki ma być? To zwykły linux jest smile

5

czyli tak jak w openwrt ?? bo jesli tak to  myśle że w miare dam radę, ale jęsli inaczej to cienko to widze

6

Nie, całkiem inaczej. Każda dystrybucja linuksa rządzi się swoimi prawami. I mimo że wszystko i tak się odbywa w /etc to jednak poszczególne aspekty konfiguracji poszczególnych elementów (np. sieci) robi się gdzie indziej i w inny sposób. Ale to jedna z najbardziej wspieranych dystrybucji, dokumentacji też jest cała masa więc nie będzie problemu.

7

Kolega PTYS, przecież jest openwrt na x86, więc nie musisz się rozstawać z czymś co opanowałeś.

http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1-rc3/x86/

pzdr.

8

Pisałem to na początku...